Namiesto pokojnej penzie zvolila hotelierstvo a uspela

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbehy o ľuďoch, ktorí sú vo svojej oblasti výnimoční, aj keď nemusí ísť o mimoriadne známe osobnosti. Aktuálny je o podnikateľke spod Tatier Silvii Holopovej (68). Majiteľke hotela Hviezdoslav v Kežmarku, ktorý spolu so synom vybudovala v dobe, keď si už pohodlne mohla užívať dôchodkový vek. Namiesto toho vytvorila výnimočné dielo, za ktoré získala nedávno ocenenie v súťaži Podnikateľka roka. Pani Holopová je príkladom toho, že úspech nie je podmienený veku, ale snahe a ochote niečo výnimočné vybudovať a dosiahnuť.

07.05.2017 07:00
Silvia Holopová Foto: ,
Podnikateľka roka Silvia Holopová.
debata (4)

Finálový večer súťaže Podnikateľka roka, začiatok apríla 2017, Poprad. Na pódium vystupujú postupne v jednotlivých kategóriách ženy, ktoré sa dokázali zviditeľniť a presadiť v slovenskom a nielen v slovenskom biznise. Jednou z kategórií je aj Vynikajúca podnikateľka roka. V tej chvíli sa všetky oči prítomných upierajú na majiteľku hotela z Kežmarku Silviu Holopovú. Úctu vzbudzuje nielen tým, čo dokázala, ale aj svojím vekom.

Úspechu v podnikaní sa vydala oproti v čase, keď už zvyčajne jej rovesníčky vymieňajú dennodenný pracovný stres za pokoj na dôchodku. Ona urobila presný opak. A dokázala niečo výnimočné. Staré historické budovy v Kežmarku premenila na atraktívny hotel, ktorý vyhľadávajú Slováci, ale aj ľudia zo zahraničia. Ocenenie Vynikajúca podnikateľka patrí práve jej. Súťaž Podnikateľka roka poskytuje ženám priestor na prezentovanie svojich vlastných podnikateľských aktivít aj výsledkov. Tak ako tento rok pre majiteľku hotela z Kežmarku. Tá prijala ocenenie s pokorou, ale aj záväzkom nevybočiť z cesty náročnosti a kvality, na ktorú sa vydala.

K podnikaniu cez školstvo i národné tradície

Silvia Holopová je rodená Kežmarčanka. Región pod Tatrami vždy milovala aj keď ju osud zavial načas aj inam. To, že raz bude podnikať, a to veľmi úspešne, celé roky ani netušila. Všetko sa to zbehlo viac-menej náhodou. Kým sa k podnikaniu dostala, musela prejsť dlhú životnú púť. Na vysokej škole v Prešove zasvätila svoj život pedagogike. Do školstva však nevhupla okamžite. Po skončení školy sa sťahovala do Bratislavy, kde tri roky pracovala v súčasnom Národnom osvetovom centre v odbore národných tradícií. Domov sa vracala z najkrajších možných dôvodov. Čakala bábätko. Po materskej už v rodnom Kežmarku zostala natrvalo.

„Začala som pracovať v Hotelovej akadémii v Kežmarku. Spočiatku som študentov učila nemecký jazyk, neskôr som sa stala riaditeľkou tejto školy. Ňou som bola devätnásť rokov. Bolo to práve v období, keď sa menila filozofia hotelového školstva na Slovensku. Bolo to náročné obdobie, študentov sme chceli vychovávať tak, aby to korešpondovalo s požiadavkami praxe. Po devätnástich rokoch riaditeľovania som odchádzala do dôchodku,“ opisuje cestu životom ženy v produktívnom veku, na konci ktorej sa postavila pred dvere, na ktoré predtým nemyslela. Vedúce do sveta podnikania.

Hotel Hviezdoslav je situovaný v historickom... Foto: Archív S. Holopovej
hotel hviezdoslav Hotel Hviezdoslav je situovaný v historickom centre Kežmarku.

Aj tu zohrala nemajú úloha náhoda či osud. Bolo to v roku 2008 a jej syn Peter ako podnikateľ s pohonnými hmotami hľadal v Kežmarku nové priestory pre svoju firmu. Dovtedy bol v prenájme, ale túžil po vlastných. Realitná kancelária mu ponúkla jeden z neobývaných a schátraných historických domov v centre. Boli sa tam pozrieť aj s jeho priateľom, ktorý je architekt, a ten okamžite povedal, že na účely firmy je taký priestor škoda, že tá budova je ako šitá nato, aby v nej vznikol hotel alebo penzión. Myšlienky sa ujala jeho mama. „Ja som ako bývalá riaditeľka hotelovej školy náročnosť hotelovej práce poznala. Vedela som, čo obsahuje a na všetky možné nástrahy som hneď upozorňovala syna. Ten mi povedal, že hádam nechcem ako dôchodkyňa sedieť doma, že by som sa radšej mohla venovať hotelu.“ Dráha pani Holopovej tak bola vytýčená.

Stavila na náročnosť

Než sa úspešná podnikateľka na cestu hotelierky vôbec vydala, povedala si, že zmysel to má robiť iba v prípade, ak vybudujú výnimočné hotelové zariadenie, ktoré bude iné ako väčšina hotelov nielen v širokom okolí, ale aj na Slovensku. Vrhla sa s chuťou do práce a so synom začali s prípravou projektu prvej etapy rekonštrukcie domov. Projekt bol úspešný a v roku 2009 tak mohli začať z prostriedkov Európskej únie meniť starý dom na krásny hotel. O dva roky ho otvárali. Vtedy mal hotel tri hviezdičky. Meno mu dali viac ako vznešené – Hviezdoslav. Pomenovali ho po významnej osobnosti našej literárnej histórie.

Pani Holopová s manželom, vnučkou Sofiou a... Foto: Archív S. Holopovej
Rodina, Holopová Pani Holopová s manželom, vnučkou Sofiou a rodičmi synovej manželky.

„Meno Hviezdoslav sme si len tak nevymysleli. Na priečelí domu bola pamätná tabuľa s menom Pavla Országha Hviezdoslava. Ten práve v tomto dome býval počas svojich štúdií v kežmarskom lýceu a práve počas tohto obdobia začal tvoriť po slovensky. Preto nám bolo hneď jasné, že pre hotel nebudeme vymýšľať žiadne špeciálne názvy, ale ho pomenujeme po významnom spisovateľovi,“ zdôraznila Holopová. Štvrtú hviezdičku získal boutique hotel v júli 2015. Tomu však predchádzalo ďalšie obdobie rekonštrukcií a úprav. V hoteli, ktorý pôvodne otvorili, mali len dvanásť izieb, literárnu kaviareň, reštauráciu a wellness. Jeho majiteľke bolo jasné, že je to málo a ak chcú kvalitatívne rásť, musia sa rozširovať. A tak sa rozhodla kúpiť tri staršie historické budovy v susedstve. Tie boli tiež schátralé a bolo ich treba zreparovať a skrášliť. Rekonštruovali ich počas plnej prevádzky hotela a v roku 2014, keď bolo dielo hotové, mohla majiteľka aj so svojím synom konštatovať, že hotel má kapacitu 24 izieb. Nasledovala ešte tretia etapa rekonštrukcie a po nej vzniklo ďalších šesť izieb. Ich počet sa tak zaokrúhlil na tridsať.

Nie je hotel ako hotel

Konštatovanie, že nie je hotel ako hotel, platí v prípade kežmarského hotela Hviezdoslav dvojnásobne. Ten svoj nechala majiteľka zrekonštruovať v historizujúcom štýle, aby vhodne zapadal do zóny pamiatok mesta, ktoré sú v jeho susedstve. Či už ide o Kežmarský hrad, alebo gotickú Baziliku svätého Kríža. Jej dielo nezaujme len vonkajším vzhľadom. Že sa jej podarilo vybudovať niečo výnimočné, dokazuje interiérová časť hotela. Jej dominantou nie sú len elegantne zariadené izby, ale aj všetky ďalšie priestory.

Návštevníci hotela Hviezdoslav v Kežmarku si môžu posedieť v reštaurácii Poézia, v literárnej kaviarni, v Lobby bare múza, Krayovej vinárni či v Cigar a Cognac bare. Nechýba kongresová sála, bowling ani detský kútik. Hotel má na svojej internetovej stránke aj pomenovanie „Malý hotel s veľkým srdcom.“ Nie náhodou. Nosí v sebe nielen ducha elegancie a rodinnej pohody, ale aj histórie. V jeho priestoroch visia na stenách portréty Hviezdoslava, ako aj mnohých ďalších dejateľov či inak významných ľudí, ktorí sa zapísali do histórie Kežmarku a okolia.

Tabuľa na priečelí hotela pripomína, že v tomto... Foto: Archív S. Holopovej
pamätná tabuľa Tabuľa na priečelí hotela pripomína, že v tomto dome žil a tvoril slávny básnik P. O. Hviezdoslav.

Hotel Hviezdoslav je členom Asociácie historických hotelov Slovenska a zároveň členom Asociácie historických hotelov Európy. Svoje dobré meno si robí aj kultúrnymi podujatiami, ktoré organizuje vo svojich priestoroch. Či už ide o literárne večery, alebo večery o histórii mesta. Konajú sa v ňom aj zaujímavé gastronomické akcie. Napríklad podujatie Gout de France, ktoré sa uskutočnilo v hoteli už trikrát a počas neho sa podávajú len francúzske jedlá a samozrejme – vo francúzskom štýle.

Ocenenia si majiteľka neprivlastňuje

Okrem ocenenia Vynikajúca podnikateľka roka pre pani Holopovú získal jej hotel pre tento rok aj prestížne ocenenie Najpohostinnejší hotel Európy pre rok 2017, ktoré bolo udelené na ostrove Santorini. Pani Holopová si tieto ocenenia, ktoré získala, veľmi váži a sú pre ňu latkou, ktorú nechce podliezať. Aj keď je pod nimi jej výrazný podpis, slávu si neprivlastňuje. Ako sama hovorí, úspech je dielom všetkých, každého jedného zamestnanca, ale aj architekta či dizajnérov. Majiteľka sa ho snaží viesť tak, aby presne odzrkadľoval slogan „Aby hotel mal srdce aj dušu“.

Jedna z hotelových izieb. Foto: Archív S. Holopovej
Hotelová izba Jedna z hotelových izieb.

V súčasnosti má hotel Hviezdoslav tridsaťpäť zamestnancov. Jeho majiteľka ich vedie k maximálnej profesionalite. Pritom vie, že to samotné nestačí. „Je veľmi dôležité obklopiť sa tými správnymi ľuďmi, aby sme sa mohli kvalitatívne posunúť ďalej. No treba ich aj adekvátne zaplatiť a motivovať k ešte kvalitnejšej práci. V hoteli máme preto zabehnutý tzv. motivačný program a tých, ktorí odvádzajú skutočne najkvalitnejšiu prácu, odmeňujeme rôznymi benefitmi. Pre nich je to odmena, pre ostatných motivácia, aby sa o benefity usilovali aj oni. Vzniká tým zdravá súťaživosť,“ poznamenáva Holopová. Odmenou pre ňu, no aj zamestnancov, je spokojnosť hostí.

Je pre podnikateľku roka zaväzujúce mať v názve hotela meno velikána našej literatúry básnika Pavla Országha Hviezdoslava? „Je. A veľmi. Už keď sme hotel vytvárali a rozmýšľali nad jeho koncepciou a stratégiou, tak som hovorila, že musí byť niečím iný, ako je bežne v hoteloch zvykom. Aby bol hodný mena Hviezdoslav. To nás zaväzuje aj poháňa dopredu. Aj preto sme v ňom chceli vytvoriť nielen miesto na prenocovanie, ale aj kultúrno-spoločenské centrum, do ktorého budú ľudia chodiť s radosťou,“ dodala úspešná podnikateľka.

Podnikateľka roka

Súťaž podnikateľka roka založila v roku 1999 spoločnosť Slovak Business Agency. Pôvodne sa volala Vynikajúca podnikateľka. Jej cieľom bolo a stále je upozorniť na dôležité miesto žien vo sfére podnikania a vyzdvihnúť podnikateľské úspechy nielen tých, ktoré sú už etablované na trhu, ale aj motivovať ženy, ktorých podnikateľská dráha sa ešte len rozbieha.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #hotelierstvo #Úspešní Slováci