Počas Macronovej kampane ju ponižovali. Teraz francúzskej prvej dáme stúpa popularita

Od začiatku prezidentskej kampane bola Brigitte Macronová obeťou ponižujúcich poznámok ohľadom jej veku. Našťastie sa jej teraz dostáva čoraz väčšej podpory, píše francúzsky denník Le Figaro.

16.05.2017 10:32
Brigitte Macronová, Emmanuel Macron Foto: ,
Brigitte Macronová so svojím manželom Emmanuelom, novým francúzskym prezidentom.
debata (8)

Brigitte Macronová (64 rokov) by mala ignorovať twitter, facebook a niektoré médiá. Manželku nového francúzskeho prezidenta tam pravidelne urážajú pre jej vek, a preto, že je o 24 rokov staršia ako jej manžel. A posledný sexistický „komentár“? Na prvej strane týždenníka Charlie Hebdo sme mohli vidieť Brigittu Macronovú v inom stave s legendou: „Budeme robiť zázraky“.

Manželka Emmanuela Macrona však môže počítať s podporou užívateľov internetu (veľa z nich kritizovalo satirický týždenník), ale aj mnohých známych osobností.

Francúzska filmová režisérka Ovidie napríklad na internetových stránkach RMC zverejnila komentár, v ktorom vyjadruje svoje počudovanie: „v opačnom vekovom rozdiele, keď je muž starší ako žena, nikto nevidí problém. Svedčí to o určitej kultúre a určitom presvedčení. Ak tu existuje nejaká diskusia, ide skôr o politiku než o vek Brigitte Macronovej, na ktorom, úprimne povedané, nezáleží. V tom nie je problém,“ uviedla bývalá pornoherečka, ktorá sa ako režisérka zameriava na sexuálnu výchovu.

Podobne sa vyjadril ľavicový poslanec Steeve Gustave. Na facebooku sa tento politik pohoršoval nad tým, že sa o vekovom rozdiele Macronovcov toľko hovorí.

„Nepoznám Brigitte Macronovú a rozhodne nie som fanúšikom jej manžela. Ale nech už sme alebo nie sme proti Macronovej, útoky, ktorým je vystavená, považujem za nenávistné voči ženám a úbohé. A to už nehovorím o sexistických komentároch k jej veku a k jej vzhľadu.‚Babka v Elyzejskom paláci‘,‚prvá babička Francúzska‘,‚se­niorská Barbie‘ … má o dvadsaťštyri rokov viac a čo má byť? " pýta sa Steeve Gustave. "Povedali by ste to isté, keby bol Macron starší o dvadsaťštyri alebo dokonca tridsať rokov? Nie! Sústreďme sa teda na liberálnu politiku a prvé kroky nového prezidenta,“ uvádza.

Na jej strane sú aj niektoré médiá

Jeho krátky text mal na sociálnej sieti veľký úspech a viac ako 80 000 ľudí ho olajkovalo. A čo v tom všetkom robí tlač? Niektoré médiá sa tiež rozhodli obhajovať prvú dámu a vyzvali svojich čitateľov, aby prestali so sexistickým poznámkami.

Francúzsky internetový server Konbini zverejnil článok vyzývajúci na ukončenie nenávistných výrokov voči Brigitte Macronovej. Americký portál Buzzfeed zase uviedol, že „nikto nehlasoval za päť rokov sexistických poznámok“.

Internetový server Cheek vyzval dôrazne svojich čitateľov, aby „dopriali manželom Macronovým pokoj“, zatiaľ čo server 20Minutes súdi, že „opakované vtipy o veku Brigitte Macronovej začínajú byť nechutné“.

Nová prvá dáma sa napriek početným útokom môže spoliehať na rastúcu podporu tlače, známych osobností a dokonca medzinárodných hviezd, ako je Madonna.

Madonna na Instagrame zverejnila posolstvo, v ktorom Macronovcom zablahoželala k slobode. „Prvá dáma má o dvadsaťštyri rokov viac ako jej manžel a zdá sa, že sa nikto vo Francúzsku nezaujíma o ich vekový rozdiel a nikto od Brigitte nepžiada, aby v súlade s tým konala. Nech žije Francúzsko,“ napísala speváčka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #sexizmus #Brigitte Macronová