Vycvičené psy budú pátrať po kostiach slávnej letkyne Earhartovej

Skupina špeciálne vycvičených psov sa pokúsi nájsť na ostrove v blízkosti Fidži pozostatky slávnej americkej letkyne Amelie Earhartovej, ktorej lietadlo Lockheed Electra v roku 1937 záhadne zmizlo nad Tichým oceánom. Napísal to časopis National Geographic. S prvou ženou, ktorá preletela Atlantik, bol v lietadle navigátor Fred Noonan.

28.06.2017 14:00
Amelia Earhartová Foto:
Slávna americká letkyňa Amelia Earhartová.
debata

Dvojica spoločne vyrazila na pokus obletieť svet a nikto o nej viac nepočul. Mnohí veria, že Earhartovej jednoducho došlo palivo a so svojím strojom sa zrútila do vody uprostred Pacifiku neďaleko Howlandovho ostrova, kde mala tankovať. Koluje však stále značné množstvo konšpiračných teórií vrátane tej, že ju uniesli Japonci.

Štyri border kólie, vycvičené na hľadanie ľudských pozostatkov, teraz budú vyslané na atol Nikumaroro, aby pomohli vyriešiť jednu z najväčších záhad leteckej histórie. Na tomto neobývanom mieste mohla podľa niektorých teórií Earhartová núdzovo pristáť. „Žiadna technológia nie je taká dobrá ako pes,“ tvrdí archeológ Fred Hiebert z National Geographic Society, ktorá prieskum financuje. Psy majú podľa neho lepšie skóre pri nachádzaní ľudských pozostatkov než prístroje, vedia totiž vyňuchať kosti až v trojmetrovej hĺbke a neuniknú im ani kosti staré až 1 500 rokov.

Skupina prieskumníkov so psami vyrazí už túto sobotu. „Ak sa to psom podarí, bude to objav storočia,“ povedal Hiebert.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amelia Earhartová #vycvičené psy