Geniálna matematička Marjam Mírzácháníová podľahla rakovine

V Spojených štátoch podľahla rakovine iránska matematička Marjam Mírzácháníová, ktorá ako vôbec prvá žena dostala prestížnu Fieldsovu medailu za matematiku. O jej smrti informovala v sobotu iránsku agentúru Mehr jej rodina.

18.07.2017 09:30
debata

Štyridsaťročná žena trpela niekoľko rokov na rakovinu prsníka a nedávno lekári zistili, že sa ochorenie rozšírilo do kostnej drene. Podľa iránskych médií bola vydatá za Čecha Jana Vondráka, ktorý sa venuje teoretickej počítačovej vede v Kalifornii. Majú spolu dcéru Anahitu.

Mírzácháníová, ktorej meno sa v anglických médiách píše ako Maryam Mirzakhani, sa narodila v roku 1977 v Teheráne, kde žila až do začatia doktorandského štúdia na Harvardovej univerzite. Doktorát tam obhájila roku 2004 a roku 2008 sa stala profesorkou matematiky na Stanfordskej univerzite. Ako prvá Iránka bola vlani zvolená do americkej Národnej akadémie vied.

Fieldsova medaila, považovaná za obdobu Nobelovej ceny, jej bola udelená roku 2014 za prácu o symetrii zakrivených povrchov. Cena sa udeľuje každé štyri roky matematikom mladším ako 40 rokov. Na správu o skone Mírzácháníovej reagoval Firouz Nader, ktorý sa venuje výskumu vesmíru a pôsobí v NASA. „Dnes zhaslo jedno svetlo. Láme mi to srdce, odišla príliš skoro,“ napísal na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marjam Mírzácháníová