Ide o peniaze? Pre test otcovstva exhumovali Salvadora Dalího

"Salvador Dalí je môj otec," tvrdí španielska vykladačka tarotových kariet Pilar Abelová. Tri roky súdnou cestou žiada, aby ju uznali za jediného potomka slávneho surrealistického umelca, ktorý tvorbou, ale najmä škandálmi a provokatívnymi vyhláseniami vytváral okolo seba mýtus.

21.07.2017 09:30
debata
zväčšiť Portrét Salvadora Dalího z výstavy v Petrohrade. Foto: Reuters, ALEXANDER DEMIANCHUK
SPAIN-DALI/ Portrét Salvadora Dalího z výstavy v Petrohrade.

Keďže po Dalím sa nezachoval žiaden biologický materiál ani osobné veci, nariadil madridský súd kvôli testu DNA exhumáciu. Umelcove ostatky vybrali z hrobu v jeho rodnej obci Figueres.

Už v mladosti vraj mala Pilar Abelová podozrenie, že jej otcom je práve Dalí, a neskôr jej to potvrdila aj stará mama. V polovici 50. rokov Abelovej matka slúžila v prázdninovom dome extravagantného muža a vraj s ním mala tajný pomer. Po tom, čo otehotnela, odsťahovala sa do iného mesta a vydala. Šesťdesiatjeden­ročná španielska kartárka žijúca v Gijone tvrdí, že podozrenie, kto je jej skutočným otcom, matka neodmietla.

zväčšiť Maria Pilar Abelová. Foto: Reuters, JUAN MEDINA
SPAIN-DALI/ Maria Pilar Abelová.

Slávny maliar, ktorý zomrel v januári 1989 vo veku 84 rokov, dediča nemal a svoj majetok odkázal Španielsku. Správcovia štátnej nadácie, ktorá ho spravuje, s exhumáciou nesúhlasili, celú záležitosť označili za pofidérnu a nedôstojnú. Proti exhumácii sa odvolali, súd však na svojom verdikte trval. Ak by testy DNA potvrdili, že žalovateľka je skutočne Dalího dcérou, mohla by si neskôr ako dedička uplatniť nárok na majetok v hodnote približne 300 miliónov eur. Pilar Abelová však tvrdí, že nechce nič iné, len zistiť, kto je jej skutočným otcom.

Ženy či žirafy s telami plnými zásuviek, roztečené hodinky i prsia, namaľované „fotografie“ vlastných snov. Salvador Dalí spojil vo svojej tvorbe snovú imagináciu s realistickým detailom. Jeho obrazy, grafiky a plastiky sú pýchou najväčších svetových galérií. Preslávil sa už medzi surrealistami v Paríži, kde v roku 1929 spoznal aj svoju ženu Galu. Keď v roku 1982 zomrela, život pre neho stratil zmysel. Už ako ženatý mal intímny vzťah s básnikom Federicom Garciom Lorcom, vo svojej autobiografii však homosexualitu odmietol. Desaťročia však „zlé jazyky“ tvrdili, že je hlavne voyer, ktorému sa dotyk ženského tela bridí. Rád ale sledoval orgie, ktoré sa odohrávali v jeho domácnosti.

zväčšiť Múzeum si Salvador Dalí vybudoval ako pamätník... Foto: Reuters, ALBERT GEA
SPAIN-DALI/ Múzeum si Salvador Dalí vybudoval ako pamätník vlastnej nesmrteľnosti.

Test DNA ukáže, či si šesťdesiatjeden­ročná kartárka Pilar Abelová správne vyložila svoj osud. Napríklad Anna-Gilberta Drossardová, ktorá tvrdila, že otcom jej dcéry Aurore je slávny francúzsky herec a spevák Yves Mondand, testom neprešli. Jeho telo exhumovali sedem rokov po smrti, expertíza ich tvrdenie vyvrátila.

Ďalšie slávne osobnosti, ktoré exhumovali pre údajné otcovstvo

  • Yves Montand (1921–1991)

Telo slávneho francúzskeho herca a speváka Yvesa Montanda exhumovali v roku 1998, sedem rokov po jeho smrti. Aurore Drossardová a jej matka Gilberte podali návrh na súdne rozhodnutia o otcovstvo ešte v čase, keď bol Montand nažive. Ten sa však stále odmietal podrobiť akejkoľvek expertíze. S Annou-Gilbert Drossardovou prežil Yves Montand milostný románik počas filmového nakrúcania a nikdy ho nepopieral. Testy nakoniec tvrdenie oboch žien vyvrátili.

  • Juan Perón (1895–1974)

Bývalý trojnásobný argentínsky prezident zomrel v roku 1974, exhumovali ho v októbri 2006 pre nároky Marthy Holgadovej, ktorá sa na súde domáhala určenia otcovstva. Uznania Perónovho otcovstva sa začala Holgadová domáhať v roku 1993. Podľa jej tvrdenia sa narodila ako plod tajného pomeru medzi svojou matkou Ceciliou Demarchiovou a Perónom v čase, keď bol Perón po prvý raz ženatý. Testy DNA však jej tvrdenie nepotvrdili. Ostatky politika potom premiestnili do mauzólea. Dokonca niekoľkonásobnú exhumáciu a sťahovanie pozostatkov musela podstúpiť aj Perónova druhá manželka Evita. Bývalý argentínsky prezident nemal so žiadnou zo svojich troch manželiek potomkov.

  • Bobby Fischer (1943–2008)

Ostatky jedného z najlepších hráčov šachovej histórie a bývalého majstra sveta Američana Roberta „Bobbyho“ Fischera exhumovali v polovici roka 2010 na Islande, kde žil od roku 2005. Nárok na otcovstvo vzniesla Marilyn Youngová, ktorá s dcérou Jinkou (narodila sa v roku 2001) žila v dobe exhumácie na Filipínach, kde sa Fischer v rokoch 2000 až 2002 zdržiaval. Testy DNA jeho otcovstvo vyvrátili.

  • Juan Manuel Fangio (1911–1995)

Legendárny pretekár a päťnásobný majster sveta formuly 1 zomrel v roku 1995 a exhumovali ho o desať rokov neskôr. Testy nakoniec ukázali, že je skutočne otcom bývalého automobilového jazdca Oscara Espinosu, ktorý vždy tvrdil, že je potomkom Fangia, ktorý mal s jeho matkou dlhodobý vzťah. Testy navyše odhalili, že Fangio bol biologickým otcom ďalšieho muža, Rubena Vázqueza. Fangio sa nikdy neoženil a počas svojho života žiadne deti za vlastné neuznal.

Zdroj: ČTK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salvador Dalí #exhumácia