Poľsko má nového hrdinu: mačku alebo kocúra

Znepriatelené Poľsko, rozdelené na prívržencov a odporcov vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), si našlo nového hrdinu, ku ktorému vzhliadajú obe strany. Aj keď jedna zbožne a druhá skôr ironicky. Hrdinom či hrdinkou dňa sa stala mačka alebo možno kocúr predsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského.

27.07.2017 13:00
debata (1)

Počas jednej z demonštrácií proti kontroverznej súdnej reforme sa pred Kaczyńského vilou vo varšavskej štvrti Żoliborz zišli stovky odporcov PiS s transparentmi požadujúcimi „Slobodné súdy“, alebo posmievajúcim sa „Všemocnému Jarkovi“ a „Napoleonovi z Żoliborzu“.

Sláva mačke!

„Nepočítame s tým, že Kaczyński vyjde, ale musí nás počuť,“ vyhlasoval jeden z mladých Varšavčanov, zatiaľ čo ďalší kričali „Ústava, ústava!“. Do toho dorazili Kaczyńského prívrženci s cirkevnými piesňami na perách. Hádky medzi oboma tábormi zarazila až odhrnutá záclona. „Je tam!“ ozval sa dav. V okne sa však neukázal politik, ale čierna mačka.

Demonštranti sa namiesto Jaroslawa Kaczyńského... Foto: SITA, Czarek Sokolowski
prostest v Poľsku, Jaroslaw Kaczynski Demonštranti sa namiesto Jaroslawa Kaczyńského dočkali nemého diváka.

„Sláva mačke!“ zaznelo z ulice. „Chce sa pridať! Osloboďte mačku! Je na našej strane,“ volali demonštranti. „Začali skandovať ‚Kaczyński, nikto ťa nemá rád!‘ A v tom sa objavil On – prvý kocúr (alebo prvá mačka) republiky. Vážne,“ napísal na sociálnej sieti očitý svedok.

„Mačka Jaroslawa Kaczyńského sama odhodlane čelila totálnej opozícii,“ opisovala provládna Poľská televízia. „Mačka sa stala nespochybniteľným hrdinom celej demonštrácie,“ usúdil server Wpolityce.pl. Vraj na tom nie je nič divné, keď „Predsedova mačka je múdrejšia než celá opozícia“, ako tvrdil jeden z priaznivcov PiS.

„Pravdepodobne to bol Czaruś, ale nemožno vylúčiť, že to bola Fiona,“ odhadol opozičný denník Gazeta Wyborcza a dodal, že maznáčik pána domu vydržal sledovať demonštráciu z okenného parapetu až do konca. „Je to jednoducho nemý svedok dejín. Škoda, že tak smutnej histórie,“ vyhlásila postaršia žena.

Smú mať maniere a aj ho hrýzť

Štvornohí spoločníci v domácnosti zaprisahaného starého mládenca od začiatku budia veľký záujem. Internetový vyhľadávač na príslušnú otázku ponúka štvrť milióna odpovedí. O maznáčikov sa zaujíma bulvár aj seriózne médiá.

Najstaršie snímky Kaczyńského pózujúceho s mačkou – a prekvapivo aj s úsmevom – pochádzajú z polovice 90. rokov; je na nich v spoločnosti bieleho kocúra menom Buš, ktorý sa vyžíval v polihovaní v politikovej čiapke. Najznámejším sa ale stal Bušov nástupca Alik, obyčajný pruhovaný a vychudnutý najdúch, ktorému tvrdý politik zaplatil starostlivosť prvotriednych veterinárov aj komplikované operácie a pomenoval ho po svojom dedkovi. „Bol jedinou bytosťou na svete, ktorá smela Kaczyńského beztrestne driapať a hrýzť,“ napísal svojho času list Fakt. Alik totiž dával radosť z pánovho príchodu najavo tým, že sa mu zahryzol do lýtka – a nepustil. Kým mu nezlyhali obličky.

Po rokoch Alika nahradil nový zverenec z útulku – z ktorého sa napodiv vykľula mačka, čudáčka Fiona, ktorá podľa Kaczyńského nepije mlieko, ale vodu. A pánovi aportuje guličky hroznového vína. Každý večer, ako sa zveril šéf PiS.

Fiona síce vládne domu, ale má konkurentov: tuláka Feliksa, ktorý v skutočnosti patrí susedke, a Czaruša, ktorého kdesi našli predsedovi bodyguardi.

Vládny televízie sa začiatkom roka pýtala Poliakov, či dávajú prednosť predsedovej mačke, alebo vodcom opozície. V tejto ankete mačka vyhrala o 98 percentu­álnych bodov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protesty #opozícia #PiS #Jaroslaw Kaczynski