Vážil 595 kíl, chudne a chce chodiť do práce

Mexičan Juan Pedro Franco, ktorý je v súčasnosti najťažším človekom sveta, vstal po siedmich rokoch prvýkrát z postele. S pomocou lekárov od vlaňajšieho novembra dokázal schudnúť 219 kilogramov. Teraz váži 376 kíl a dúfa, že sa dostane až na zhruba deväťdesiat kilogramov.

07.08.2017 16:31
pivné brucho, obezita Foto:
Najťažší človek na svete Juan Pedro Franco dostáva listy od ľudí s podobnými problémami. Ilustračné foto.
debata

Na rekord nie je pyšný

Asociácia udeľujúca Guinnessove rekordy poslala Frankovi osvedčenie s titulom najťažšieho žijúceho človeka na svete. Tridsaťtriročný Mexičan sa priznal, že na takýto rekord nie je pyšný, ale bude vraj rád, keď jeho prípad pomôže ďalším ľuďom s podobnými problémami nájsť odvahu a vôľu ich riešiť. Dodal, že už dostáva listy od ľudí s podobnými problémami.

Keď vlani v novembri Juan Pedro Franco začal v nemocnici v Guadalajare s liečbou, vážil 595 kilogramov. Tento rok v máji mu lekári odoperovali tri štvrtiny žalúdka, ktorý mal vtedy kapacitu päť litrov. Zákrokom mu žalúdok zmenšili na objem pohára vody.

Aby sa mohol podrobiť operácii žalúdka, musel schudnúť. Vďaka špeciálnej liečbe sa mu podarilo zhodiť 170 kilogramov. Od mája potom schudol zatiaľ ďalších 49 kíl.

Od 27 rokov ležal v posteli

Juan Pedro Franco sa od malička trápil s obezitou a v 17 rokoch vážil 290 kilogramov. S pribúdajúcimi kilogramami a tiež vraj kvôli zraneniu vo svojich 27 rokoch sa postupne prestal pohybovať a zostal v posteli. Jeho rodina nemala dosť financií na liečbu, ale vďaka medializácii prípadu mu nakoniec pomohol tím lekárov z Guadalajary.

Franco ale stále nemá vyhrané. Aj jeho krajan Manuel Uribe, ktorý bol podľa Guinnessovej knihy rekordov v roku 2007 s vtedajšími 597 kilogramami najťažším človekom na svete, dokázal s pomocou lekárov veľa schudnúť. Zomrel v roku 2014, keď vážil 394 kilogramov.

Za vôbec najťažšieho človeka v histórii je považovaný Američan Jon Brower Minnoch, ktorý dosiahol hmotnosť 635 kilogramov. Zomrel v roku 1983, keď mal 41 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #rekord #obezita #najťažší človek na svete