Taliansky dizajnér vyrába predmety z húb

Nie je nič príjemnejšie, ako po namáhavom dni vsunúť nohy do pohodlných papúč. Jeden taliansky dizajnér však dáva pred jemnou a teplou vlnou prednosť kaučukovému a viskóznemu povrchu papúč z huby.

09.08.2017 15:00
Maurizio Montalti, nárhár, predmety z húb Foto:
Surovinou na výrobu Montaltiho dizajnových výrobkov je biele podhubie húb, najčastejšie hlivy ustricovej.
debata

Maurizio Montalti vytvára hubové papuče s pieskovo hnedým povrchom a bielymi elastickými podrážkami a vystavuje ich v múzeu Micropia v Amsterdame, s ktorým spolupracuje. Vyhľadáva nové materiály, s ktorými by mohol pracovať, a huby, ktoré nachádza pri prechádzke lesom, pretvára v materiál pružný ako koža. Tridsaťšesťročný dizajnér v nich vidí prírodnú látku, ktorá by mohla jedného dňa nahradiť ťažko recyklovateľný materiál vyrábaný z fosílneho paliva, pretože je oveľa účinnejší ako plast. Táto látka by podľa neho mohla nahradiť aj drevo, kaučuk a papier. „S hubami ako materiálom som začal pracovať pred niekoľkými rokmi,“ uvádza Maurizio, ktorý v múzeu takisto vystavuje stoličku, lampu a knihu, tiež vyrobené z húb. „Snažil som sa zistiť, aký úžitok by sme mohli mať z druhov, akými sú huby,“ zdôrazňuje.

Dizajnové kreslo z bieleho podhubia. Foto: http://www.corpuscoli.com
Maurizio Montalt inárhár, kreslo z húb Dizajnové kreslo z bieleho podhubia.

Jeho surovinou je podhubie, biela podzemná časť, ktorá je zároveň silná aj ľahká a na ktorej rastú huby. Využíva predovšetkým vlákna hlivy ustricovej. „Podhubie je veľmi zaujímavá substancia. Môže byť využité na čokoľvek, ako sú vázy, predmety pre interiéry domov, ale aj na ich konštrukciu ako stavebný materiál,“ vysvetľuje technik laboratória Micropie Ilja Dekker.

Rastúci dizajn

Zo spolupráce medzi Utrechtskou univerzitou a Maurizio Montaltim sa tak zrodil dizajn, ktorý „rastie“. Je to dizajn, kde predmety nie sú vyrezané ani vytvorené rukou sochára, ale samy prirodzene rastú ako rastliny. Vo forme z dreva, plastu, hliny alebo zo sadry sa huba živí organickým odpadom, ľanom, slamou či konope, ktoré rozkladá a pritom rozprestiera svoje dlhé a jemné hubové chápadlá. Všetko prebieha za veľmi špecifických podmienok čistoty, pri určitej teplote a vlhkosti. „Huba vytvára vzájomne prepojenú sieť vlákien, ktoré fungujú ako veľmi silné lepidlo. To spája odlišné častice organických substrátov,“ vysvetľuje dizajnér. Za priaznivých podmienok sa táto rastlinná sieť stále rozširuje a všetko okolo pohlcuje. Aby huba prestala rásť, uvarí sa. „Teplota okolo 70 stupňov Celzia hubovú kultúru úplne deaktivuje. Výsledkom je pevný materiál, ktorý je úplne prírodný a v prírode rozložiteľný,“ opisuje Montalti. Napríklad váza pieskovej farby, ktorá vznikla za desať dní, alebo stoličky ktoré rástli 20 dní.

Podhubie je veľmi zaujímavá substancia. Môže byť využité na čokoľvek, ako sú vázy, predmety pre interiéry, domov, ale aj na ich rekonštrukciu ako stavebný materiál.

Cieľom je teda nie využívať vyčerpateľné zdroje, naopak, pestovať ich. „Musíme zmeniť náš spôsob spotreby a uvedomovať si ekologickú zodpovednosť,“ konštatoval. Vo svojej dielni v Amsterdame sa usiluje o vytvorenie organického textilu a vyvíja prototypy, ktoré by mali nahradiť kaučuk a kožu pre známe obuvnícke značkyu, bunky baktérií alebo húb či dokonca kmeňové bunky: mnohé materiály, ktoré priemysel ešte málo využíva, ponúkajú veľa alternatív. „Za desať alebo 20 rokov tieto materiály silno zmenia náš život,“ usmieva sa taliansky dizajnér. Život, kde organické predmety porastú ako huby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #huby #dizajnér #papuče