Francúzsky šéfkuchár sprevádza jedlo zvukom a obrazom

Desať zákazníkov bolo privedených do tajomnej reštaurácie v Šanghaji. Na jedálnom lístku je 22 chodov, ktoré hostia degustujú v sprievode vôní, obrazov a hudby, počínajúc Beatles a končiac vôňou hľuzoviek.

01.12.2017 15:37
Kórea, jedlo, gastronómia, Foto:
Kórejská gastronómia.
debata

Tento nielen kulinársky zážitok ponúka francúzsky šéfkuchár Paul Pairet vo svojej reštaurácii Ultraviolet, v jednom z najoriginál­nejších a tiež najdrahších zariadení na svete, napísala agentúra AFP.

Hostia sa usádzajú v minimalistickej sále okolo jedného stola obklopení zmyslovým prostredím, ktoré sa stále mení. Podáva sa homár? V miestnosti je rozprašovaný vzduch s vôňou mora, steny sa pokrývajú obrazmi vĺn trieštiacich sa o skaly. Na rade sú hľuzovky? Vystrieda ho vôňa jesenného lesa. Ryba s hranolčekmi je sprevádzaná typickým londýnskym lejakom a piesňou od Beatles. Hostia sa na pozadí klasickej hudby či hardrocku ocitajú v Grécku, Indonézii alebo Číne.

Každá téma má u hostí prebudiť to, čo Pairet nazýva psychologickou chuťou. Jeho cieľom je umiestniť každý pokrm do jeho prirodzeného prostredia, aby hosťa v kulinárskom zážitku nič nerušilo. Taký zážitok stojí 4 000 jüanov na osobu cez týždeň, 6 000 počas víkendu. Päť rokov po svojom otvorení je však reštaurácia stále plná a miesta si treba rezervovať tri mesiace vopred.

Odmeny sa šéfkuchár dočkal tento rok v septembri, keď jeho reštaurácia získala tri hviezdičky v michelinskom sprievodcovi. Je to druhá reštaurácia v Číne, ktorá bola takto vyznamenaná. Zároveň je to známka rastúceho kulinárskeho potenciálu v Šanghaji, ktorý je zo všetkých čínskych miest najviac medzinárodný. „Je to povzbudenie, aby sme sa pokúšali o niečo iné,“ povedal Pairet, ktorý označuje svoju kuchyňu za „francúzsku bez toho, aby francúzska bola“. Na jedálnom lístku má klasické pokrmy, ako je napríklad jahňacie alebo mäso japonského dobytka wagyu. Ale aj cigarety z tučných husích pečienok servírované v „popolníku“ alebo ustrice, ktoré vďaka pridanej kyseline citrónovej a oxidu uhličitému v prášku doslova chrumkajú na jazyku.

„Jedlo je ale na prvom mieste,“ uisťuje šéfkuchár, ktorý sa pýši tým, že na jedného hosťa pripadá 2,5 zamestnanca jeho reštaurácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #reštaurácia #Šanghaj #šéfkuchár #Paul Pairet