Albrightová sa obáva úpadku demokracie a my by sme mali tiež, píše NYT

Bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine Albrightová sa narodila v dobe totality. Keď jej rodičia utiekli v roku 1939 z Československa kvôli Hitlerovej okupácii, bola ešte len batoľa.

18.04.2018 14:00
debata (24)

Rodina sa síce do Prahy po vojne vrátila, ale po komunistickom puči v roku 1948 odišla z krajiny znova, píše v americkom denníku The New York Times (NYT) Michelle Goldbergová.

Ak si predstavíme fašizmus ako ranu z minulosti, ktorá sa takmer zacelila, potom Trump v Bielom dome sa rovná strhnutiu obväzu a rozdráždeniu tejto rany.
Madeleine Albrightová

Otec Albrightovej, diplomat Jozef Korbel, neskôr požiadal pre rodinu o azyl v Spojených štátoch. Postupom času sa z neho stal uznávaný profesor politických vied a v roku 1997 vtedajší americký prezident Bill Clinton vymenoval jeho dcéru za ministerku zahraničných vecí USA. Stala sa tak prvou ženou, ktorá tento post zastávala.

Kniha s temným názvom

Bolo to už po skončení studenej vojny a zdalo sa, že veľké ideologické rozpory 20. storočia sú urovnané. Liberálna demokracia bola na vzostupe a krajiny, ktorú si Albrightová osvojila, predstavovala najmocnejšieho zástancu tohto kurzu. Vyzeralo to, že jej životný beh sa kryje s celosvetovým prerodom od tyranie k slobode.

Bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine... Foto: SITA/AP, Manuel Balce Ceneta
Madeleine Albrightová Bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine Albrightová počas diskusie o kríze v KĽDR v septembri 2017.

V tomto ohľade pôsobí smutne až varovne, že teraz osemdesiatročná Albrightová minulý týždeň vydala knihu s temným názvom Fašizmus: Varovanie (Fascism: A Warning). Titul si nevšíma iba amerického prezidenta Donalda Trumpa, ale autorku znepokojuje aj úpadok liberálnej demokracie po celom svete a napísanie knihy plánovala ešte pred Trumpovým zvolením. Napriek tomu súčasný americký prezident v knihe zaberá nezanedbateľný priestor. „Ak si predstavíme fašizmus ako ranu z minulosti, ktorá sa takmer zacelila, potom Trump v Bielom dome sa rovná strhnutiu obväzu a rozdráždeniu tejto skoršej rany,“ napísala Abrightová.

Odklon USA z pozície obrancu demokracie

Tento rok v januári americká mimovládna organizácia Freedom House, ktorá monitoruje stav demokracie, uviedla, že v 71 krajinách sveta sa vlani zhoršili politické práva a občianske slobody, zatiaľ čo situácia sa v tomto smere zlepšila iba v 35 štátoch. „Hlavnou udalosťou vývoja v roku 2017 je odklon Spojených štátov z pozície zástancu a príkladu demokracie,“ uzatvára správu Freedom House.

Madeleine Albrightová, bývalý americký... Foto: SITA/AP, Seth Wenig
Albrightová, Bush, Riceová Madeleine Albrightová, bývalý americký prezident George W. Bush a bývalá Bushova bezpečnostná poradkyňa Condoleezza Riceová (vľavo) počas diskusie v New Yorku v októbri v roku 2017.

Bývalá prvá dáma americkej diplomacie neoznačuje Trumpa za fašistu so všetkým čo s tým súvisí. Ešte nesiahol k násiliu bez posvätenia súdmi – ak nepočítame to, že svojich sluhov vyzýval, aby protestujúcich na zhromaždeniach zmlátili – a jeho pokusy podkopať právny poriadok dosiahli, sčasti kvôli jeho bezhlavosti, len zmiešaného úspechu, napísala Goldbergová.

Trump podporuje podľa nej autoritárstvo a populizmus

Trump je ale podľa Albrightovej „najviac nedemokratickým prezidentom“ v moderných dejinách Ameriky. V rámci celého sveta podporuje autoritárstvo a svojmu vzostupu na oplátku vďačí práve medzinárodnému vzostupu pravicového populizmu. „Stádové správanie sa silno odráža v medzinárodných vzťahoch. Svetoví lídri sa navzájom pozorujú, učia sa od seba a napodobňujú sa,“ píše Albrightová v novej knihe. „Fašizmus“ v nej chápe v širšom zmysle ako synonymum autoritatívnosti.

Americká exšéfka zahraničia Madeleine... Foto: SITA/AP, David Guttenfelder
Albrightová , kim čong-il Americká exšéfka zahraničia Madeleine Albrightová na zábere z roku 2000 s niekdajším lídrom KĽDR Kim Čong-ilom.

Jej kniha zahŕňa éru Talianska Benita Mussoliniho, Ruska Vladimira Putina, ale aj Venezuelu Huga Cháveza, Turecko Recepa Tayyipa Erdogana a KĽDR za vlády posledných dvoch Kimov. Okrem Mussoliniho sa Albrightová so všetkými spomínanými stretla.

„Všetkých ich spája vlastná domnienka alebo rozhodnutie, že stelesňujú ducha národa, majú na všetko odpoveď a oplývajú neomylným inštinktom. Sú presvedčení, že sú múdrejší ako všetci ostatní a že všetko zvládnu sami,“ uviedla Albrightová.

Podobný Mussolinimu

Podobne podľa nej štát a svoju osobu stotožňuje aj Donald Trump. Celý rad detailov, ktoré v historkách o rôznych diktátoroch Albrightová uvádza, pripadne americkému čitateľovi povedomý.

Mussolini napríklad sľúbil, že „vysuší močiar“ a jeho prívrženci sa na manifestáciách novinárom posmievali a vypískávali ich. Taliansky vodca mal podobne ako Trump za to, že podávanie ruky je nehygienické.

Exšéfka americkej diplomacie Madeleine... Foto: SITA, Jakub Julény
GLOBSEC: Rozhovor s Madeleine Albright Exšéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová počas rozhovoru pre agentúru SITA v rámci 11. ročníka medzinárodného bezpečnostného fóra Globsec v Bratislave v roku 2016.

Albrightová sa zmieňuje aj o niekdajšom venezuelskom prezidentovi Hugovi Chávezovi. „Jeho komunikačnou stratégiou bolo zapáliť rétorický ohňostroj a vypáliť ho všetkými smermi,“ uvádza sa v knihe. Chávez sa, ako píše Albrightová, vyžíval v ovládaní mediálneho priestoru, kde „sa chválil svojimi úspechmi a tými najhoršími výrazmi nabádal svojich skutočných i domnelých nepriateľov“.

Na otázku, ako sa vyhýbala pocitom beznádeje, keď autoritatívnosť, ktoré ovplyvnilo jej detstvo, sa v čase jej staroby šíri po celom svete, odpovedala, že sa to naučila od svojich rodičov. „Aby človeka nepremohlo zúfalstvo, musí si nájsť spôsob, ako sa s vonkajšími problémami vysporiadať – nestačí im sa len prizerať. Musí prísť na to, že v tom každý hrá svoju rolu,“ dodala.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ľudské práva #fašizmus #demokracia #Donald Trump #Madeleine Albrightová