Príbeh rodiny Sullivanovcov: Vojna im naraz zobrala päť synov

Čo asi prežívajú rodičia, ktorí vo vojne prídu o všetkých synov? Vo filme Zachráňte vojaka Ryana sa americká jednotka vydáva na front, aby odtiaľ priviedla posledného zo štyroch bratov, lebo ostatní traja už zahynuli. Podobné príbehy sa naozaj stali a často boli ešte tragickejšie. Ako v prípade bratov Sullivanovcov.

12.05.2018 12:00
Bratia Sullivanovci - Joseph  Francis  Albert... Foto:
Bratia Sullivanovci: Joseph, Francis, Albert, Madison a George.
debata (122)

Takej návštevy sa cez vojnu bála každá rodina. Zazrieť skupinku uniformovaných vojakov, ako s vážnou tvárou klopú na dvere, neveštilo nič dobré. Zvyčajne iba oznámili, že manžel, syn, otec alebo brat hrdinsky padol pri službe vlasti. Slabá útecha pre najbližších…

Keď sa Thomas Sullivan z mestečka Waterloo v americkom štáte Iowa 13. januára 1943 chystal do práce na železnici, aj pri jeho dome zastalo auto, z ktorého vystúpili traja vojaci amerického námorníctva. Hneď vedel, čo to znamená. Vo vojne bojovali všetci jeho piati synovia. Slúžili spoločne na krížniku USS Juneau niekde v Pacifiku.

„Mám pre vás nejaké správy o vašich chlapcoch,“ prihovoril sa mu poručík. Sullivan sa pripravil na najhoršie. „Ktorý?“ spýtal sa ticho. „Je mi to ľúto,“ odpovedal dôstojník. „Všetci piati.“

Stále spolu

Sullivanovci boli typická katolícka rodina írskeho pôvodu, a tak nebolo prekvapením, ako rýchlo sa rozrastala, hoci sa jej nežilo práve najľahšie. Thomas so ženou Alletou mali celkovo sedem detí – päť synov a dve dcéry. Jedna z nich však zomrela už krátko po narodení.

Keď v decembri 1941 Japonci napadli americkú základňu Pearl Harbor a USA vstúpili do druhej svetovej vojny, všetci Sullivanovi synovia – George, Francis, Joseph, Madison a Albert sa rozhodli bojovať. Pri japonskom útoku totiž zabili aj ich dobrého kamaráta a priateľa ich sestry Genevieve. Zatúžili po odplate.

Dobrovoľne sa prihlásili do amerického námorníctva, no dali si podmienku – chceli zostať spolu. To bolo proti zaužívaným pravidlám, lebo velenie námorníctva vedelo, že ak viacerí bratia slúžia na jednej lodi, tak riziko, že pri jej zničení všetci zahynú, je vysoké.

Bratia Sullivanovci, ktorí boli vo veku 18 až 27 rokov, si však vymohli výnimku. „Spolu vytvoríme tím, ktorý nedokáže nikto poraziť,“ napísal jeden z nich domov.

V januári 1942 zložili vojenskú prísahu a po výcviku nastúpili na nový ľahký krížnik USS Juneau. Osudnými sa im stali ťažké boje o Guadalcanal, najväčší zo Šalamúnových ostrovov v juhozápadnom Tichomorí. Americké vojská sa na ňom vylodili už v auguste 1942, lenže Japonci sa tohto strategického miesta nemienili vzdať. Bitka trvala celé mesiace.

Keď sa USS Juneau 13. novembra 1942 dostala do kontaktu s japonským konvojom, okolo 11. h ju zasiahlo torpédo vystrelené z nepriateľskej ponorky, a to veľmi nešťastne – blízko muničného skladu. Po prvom výbuchu preto nasledovala obrovská explózia, ktorá loď s dĺžkou 165 metrov a výtlakom 700 ton, doslova roztrhla na dve časti.

Krížnik Juneau. Foto: YouTube
Krížnik Juneau Krížnik Juneau.

Desať zo 693

Záhuba prišla neuveriteľne rýchlo, už o 30 sekúnd sa krížnik potopil. „Celá loď zmizla vo veľkom mračne čierneho, žltočierneho a hnedého dymu. Sutiny padali medzi lode našej formácie ešte niekoľko minút po výbuchu,“ opísal udalosť veliteľ skupiny kapitán Gilbert.

Väčšina námorníkov zomrela už pri explózii a potopení krížnika. Odhaduje sa, že zo 693 členov posádky vyše 570 zahynulo hneď. Asi 115 ďalším sa síce podarilo uniknúť do vody, ale to im veľmi nepomohlo. Zvyšné dve americké lode sa totiž pre obavy, že by sa tiež mohli stať cieľom útoku, držali radšej v úctivej vzdialenosti.

„Je isté, že všetci na palube zahynuli,“ komentoval zničenie krížnika veliteľ lode USS San Francisco H. E. Shonland. Či už bol o tom naozaj presvedčený, alebo to povedal, len aby ospravedlnil svoje rozhodnutie, je zrejmé, že sa mýlil.

Obe lode sa potom vydali späť na základňu. Vysielačkou síce požiadali, aby na miesto prišli aspoň záchranné lietadlá, no správa kamsi zapadla. Keby okolité lode priplávali na pomoc hneď, obetí mohlo byť oveľa menej. Leteckí záchranári však napokon dorazili až o osem dní neskôr, keď na člnoch našli už len desať preživších.

Jeden mohol prežiť

Pokiaľ ide o bratov Sullivanovcov, predpokladá sa, že traja z nich – Francis, Joseph a Madison – zahynuli ešte na lodi. Dvom sa pravdepodobne podarilo dostať do záchranných člnov. Albert tam skonal na druhý deň, George asi o štyri či päť dní neskôr.

Ako neskôr priblížil Allen Heyn, jeden z námorníkov, ktorí prežili, dni, keď čakali na pomoc, boli plné utrpenia. Mnohí boli zranení, sužovala ich neznesiteľná horúčava, hlad a smäd. Posledný zo Sullivanovcov sa vraj trápil nad smrťou ostatných bratov a následkom hydratácie trpel delíriom.

Podľa Heyna sa jednej noci jednoducho rozhodol, že sa schladí v mori. Vyzliekol sa, skočil do vody a plával okolo člna. Náhle sa však objavil žralok a George Sullivan zmizol pod hladinou.

Národní hrdinovia

Keďže námorníctvo informácie o bojových stratách tajilo, aby sa nedostali k nepriateľovi, o tom, čo sa stalo na lodi, sa nedozvedeli ani rodičia Sullivanovci. Jeden z tých, čo potopenie krížnika prežili, im o tom síce napísal, ale zdráhali sa uveriť.

Matka Alleta nakoniec v januári 1943 napísala vojenskému námorníctvu, že sa šíria chýry o smrti jej synov. Žiadala, aby jej oznámili, či sú ešte nažive.

Na tento list odpovedal samotný prezident USA Franklin D. Roosevelt. Priznal, že Sullivanovci sú „nezvestní v akcii“ a rodičom kondoloval. Jeho list však dostali až po tom, ako sa od úradov dozvedeli pravdu.

Správa o tragickom konci piatich Sullivanovcov vyvolala veľký ohlas po celej krajine aj v zahraničí. Úprimnú sústrasť rodičom vyjadril dokonca i pápež Pius XII. Ešte v roku 1943 o nich nakrútili aj film Fighting Sullivan Brothers, ktorý z nich spravil národných hrdinov.

Trúchliaci rodičia, niekedy aj v sprievode dcéry, sa potom zúčastnili na mnohých podujatiach. Rečnili proti vojne, navštívili viac ako 200 lodeníc, povzbudzovali mužov, ktorí odchádzali bojovať za vlasť.

Dcéra Genevieve napokon tiež vstúpila do armády a matka Alleta v júni 1943 pokrstila nový torpédoborec pomenovaný po jej synoch. USS The Sullivans dnes kotví v Buffale a slúži ako pamätník padlej pätici súrodencov.

Záchrana posledných súrodencov

Žiadna iná americká rodina nestratila v druhej svetovej vojne viac detí ako Sullivanovci. Aby sa však podobným tragédiám zabránilo, armáda Spojených štátov prijala postup, ktorý v roku 1948 aj uzákonili. Ten zabezpečoval, aby sa po smrti súrodencov stiahol z frontu do zázemia ten potomok, ktorý tam zostal ako posledný.

Vďaka tomu sa už od roku 1944 začali rodinám vracať synovia, čo prišli o bratov. Vojnová dráma Zachráňte vojaka Ryana, za ktorú slávny režisér Steven Spielberg dostal svojho druhého Oscara, vychádzala z príbehu štyroch bratov Nilandovcov.

Na rozdiel od filmu však v skutočnosti nezahynuli traja z nich, ale dvaja. O život prišli počas prvých bojov po vylodení spojeneckých vojsk v Normandii v júni 1944. Úrady sa vtedy ešte domnievali, že mŕtvy je i tretí brat – pilot bombardéra, ktorého zostrelili nad Tichým oceánom. Ako sa však ukázalo, padol do japonského zajatia a vojnu prežil.

Na Deň sv. Patrika, 17. marca tohto roku, napokon bádatelia našli aj loď, na ktorej spoločne slúžili bratia Sullivanovci. Ležala na dne oceána v hĺbke 4 200 metrov.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Pearl Harbor #deň svätého Patricka