V Saudskej Arábii zakázali po samovražde detí takmer 50 videohier

Saudská Arábia v pondelok zakázala takmer 50 populárnych videohier. Podľa agentúry AP sa tak rozhodlo potom, čo sa objavili správy, že dve deti v kráľovste spáchali samovraždu, ku ktorej ich prinútila online hra známa ako Modrá veľryba. O hru sa zaujíma aj česká polícia.

18.07.2018 12:00
internet, počítač, dieťa, bezpečnosť na... Foto:
Ilustračná foto
debata

Saudskoarabská ústredná komisia pre audiovizuálne médiá oznámila, že zakazuje 47 hier, vrátane Grand Theft Auto V, Assassin's Creed 2 a The Witcher (Zaklínač)za doposiaľ nešpecifikované porušovanie pravidiel a regulí. Zákaz bol reakciou na smrť trinásťročného dievčaťa a dvanásťročného chlapca, ktorých údajne k samovražde naviedla hra známa ako Modrá veľryba. Priama súvislosť so zakázanými hrami je však v súčastnosti nejasná.

Hra Modrá veľryba údajne vznikla v Rusku a rozšírila sa do stoviek sieťových spoločností, ktoré propagujú „estetiku smrti“ a nabádajú mladú generáciu k samovražde.

Po zapojení sa do hry musí užívateľ podstúpiť niekoľko často veľmi drastických úloh, napríklad vyryť si do ruky obrázok veľryby a jeho fotografiu poslať „administrátorovi“. Ten po splnení ďalších úloh nakoniec určí čas a miesto odporúčanej samovraždy.

O hru sa dlhodobo zaujíma aj česká polícia, nakoľko sa i v Českej republike objavilo v súvislosti s hrou niekoľko prípadov sebapoškodzovania alebo vydierania detí. Bývalý minister vnútra Milan Chovanec však od polície požadoval dôkazy, že internetová hra navádzajúca hráčov k samovražde skutočne existuje. Chovancova hovorkyňa v máji uviedla, že minister by uvítal presnejšiu komunikáciu polície s verejnosťou.

Podľa expertov môže ísť o poplašnú správu. Hovorca českého policajného prezídia Jozef Bocán vtedy povedal, že polícia zverejnila správu upozorňujúcu rodičov a podagógov, aby si viac všímali prejavy detí, ktoré môžu súvisieť s rizikovým správaním v prostredí internetovej siete. „Polícia zvolila tento postup na základe niekoľkých dokázateľne zdokumentovaných prípadov sebapoškodenia či vydierania detí cez internet,“ uviedol Bocán.

V minulosti niektorí počítačoví experti spochybnili existenciu online hry Modrá veľryba. Podľa nich to bol len marketingový ťah, ktorý mal pritiahnuť nových užívateľov do konkrétnych skupín na sociálnych sieťach. Informácie o hre sa podľa webu E-bezpečí.cz dostali do Európy cez ruské webové portály Novaja Gazeta a Siberian Times.

debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #videohry #Modrá veľryba