Rijád otvorí leteckú školu pre ženy

V Saudskej Arábii sa tento rok po prvýkrát otvorí letecká škola pre ženy. Prihlášky už vyplnilo niekoľko stoviek žien dúfajúc, že sa z nich stanú pilotky. Podľa agentúry Reuters bude letecké výcvikové centrum otvorené v súvislosti so zrušením zákazu, ktorý ženám bránil posadiť sa za volant. Do júna bolo totiž konzervatívne kráľovstvo Saudskej Arábie jediným štátom na svete, kde ženy nesmeli šoférovať.

18.07.2018 16:00
Saudská Arábia, ženy, šoférky, právo Foto:
Ženy v Saudskej Arábii môžu od júna šoférovať a samy sa odviezť autom napríklad do práce. Tento rok dostanú príležitosť stať sa pilotkami.
debata

Ženy sa budú učiť pilotovať v meste Dammám, kde svetový líder v leteckom výcviku Oxford Aviation Academy otvára nové stredisko. Prihlásilo sa niekoľko stoviek žien, ktoré sa tešia, že v septembri začnú s výcvikom.

„Kedysi ľudia cestovali (kvôli leteckému výcviku) do zahraničia, čo bolo pre ženy náročnejšie ako pre mužov,“ uviedla jedna z uchádzačiek Dalál Jášárová, ktorá sa chce stať civilnou pilotkou. „Už nežijeme v časoch, keď mohli ženy pracovať len v určitých odvetviach. Všetky Oblasti sú teraz otvorené, pokiaľ máte chuť ísť do toho a pokiaľ na to máte schopnosti,“ dodala.

Nová letecká akadémia je súčasťou projektu za 300 miliónov dolárov. Študenti podstúpia trojročnú výuku a prax.

Saudská Arábia v minulom roku prešla niekoľkými spoločenskými i hospodárskymi reformami, ktoré sú mnohé pripisované mladému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi. V minulých mesiacoch však zároveň kráľovstvo tvrdo zakročilo proti disentu; za mrežami sa ocitli napríklad aktivistky, ktoré už skôr protestovali proti zákazu šoférovania žien.

debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Muhammad bin Salmán