Hladným Indom sa nepáči obria socha vojvodcu

Budha stratí prvenstvo, prevýši ho hinduistický vladár. V Indii postavia najvyššiu sochu na svete. Pamätník maharadžu Šivádžího, ktorý žil a panoval v 17. storočí, prekoná o niekoľko metrov bronzového Budhu stojaceho v Číne.

24.07.2018 11:00
Naréndra Módí Foto: ,
Indický premiér Naréndra Módí.
debata (1)

Veľkolepý projekt plánujú dokončiť v roku 2021. Bude to jedna z najväčších nových atrakcií na svete, ale v Indii vyvoláva aj rozpaky. Veľa Indov nepovažuje za rozumné rozhodnutie dať veľké peniaze na obriu sochu. Podľa kritikov by sa financie mohli využiť lepšie. Stačí napríklad poukázať na to, že až 78 miliónov obyvateľov žije v extrémnej chudobe. Monument vyjde v prepočte na závratných 427 miliónov eur.

V Indii považujú Šivádžího za jednu zo svojich najvýraznejších osobností v dejinách. Bojoval proti moslimskému útlaku, založil Maráthsku ríšu, ktorú zveľaďoval a rozširoval. Socha vojvodcu mala byť pôvodne nižšia, ale miestna vláda presadila, že si zaslúži získať celosvetový výškový rekord. "Celý pamätník zvýšila z 192 metrov na 210 metrov,“ napísal server NDTV. "Chceme pre Šivádžího najvyšší monument na svete,“ zdôraznil Vinajak Mete, vplyvný politik a šéf výboru dohliadajúceho na projekt.

Mimochodom, keby Číňania neupravili svoj plán, Indovia by v súťaži o rekord nemuseli vytiahnuť pamätník až do 210 metrov. Socha Budhu na budhistickom kláštore vyčnieva do výšky 208 metrov, pretože ju dodatočne "podstlali“ trojvrstvovým podstavcom.

Kým Číňania vyčíslili celkové náklady v prepočte na niečo viac ako 40 miliónov eur, Indovia musia použiť zo štátneho rozpočtu podstatne viac peňazí. Nečudo, lebo areál so sochou Šivádžího nevybudujú na pevnine. Vznikne totiž v zálive, kam navozia skaly, aby vytvorili umelý ostrovček. Indický premiér Nárendra Módí už položil základný kameň. Urobil to ešte v decembri minulého roka. Monument postavia vo vzdialenosti približne 1,5 kilometra od pobrežia. Tvár sochy sa bude pozerať na pláž vyhľadávanú turistami v Bombaji.

Foto: Reuters
India, najvyššia socha na svete, socha maharadžu Šivádžího,

V areáli zriadia múzeum venované bojovým schopnostiam Šivádžího, ktorý sa preslávil ako úspešný dobyvateľ. Nebude chýbať reštaurácia. Návštevníkom, ktorých vyvezie k soche výťah, sa naskytne úžasný výhľad. Bombaj si od projektu sľubuje veľké príjmy z turistického ruchu.

Indovia, ktorí živoria vo veľmi chudobných životných podmienkach, nie sú jediní, komu sa nepozdáva megalomanský projekt. Vážne znepokojení sú miestni rybári, ktorí sa obávajú, že stavebné práce povedú k úhynu rýb. Kritickí sú tiež ochranári, ktorí majú strach z neúnosných zásahov do ekológie Arabského mora.

V neposlednom rade sa objavili pochybnosti o bezpečnosti projektu. Takpovediac, aby sa nestalo, že socha zostane stáť kratšiu dobu, ako Šivádží panoval (pri moci bol 16 rokov).

Dávendra Fadnávis, premiér indického zväzového štátu Maháraštra, kde vybudujú monument, ubezpečuje, že špičkoví odborníci dajú pozor na všetko. "Pôvodne mala socha tvoriť 80 percent konštrukcie a piedestál 20 percent. Upravilo sa to, lebo sa vzala do úvahy rýchlosť vetra,“ citoval ho server The Hindu. Spresnil, že experti usúdili, že nakoniec podstavec zaberie 40 percent a socha 60 percent.

Kým tí, čo sa obávajú o bezpečnosť, môžu spávať určite pokojnejšie, naopak, správa o zmene z konca minulého týždňa nahnevala tých opozičných poslancov v Maháraštre, ktorí podporujú veľkolepý monument. Podozrievajú Fadnávisa, či nejde o trik, ktorý bude mať za následok, že Šivádží neprevýši Budhu. Požiadali ho preto o stretnutie. Fadnávis vopred prízvukuje, že sa v roku 2021 nič nezmení na zápise sochy vojvodcu do Guinnessovej knihy rekordov.

Panovník Šivádží

  • Žil od februára 1630 do apríla 1680. Jeho otec bol vazalom moslimského sultanátu Ahmadnagar. Šivádží nenávidel moslimov, zavraždil ich vojvodcu Afzala Chána, vyhlásil vojnu Mughalskej ríši. Uväznili ho, ale podarilo sa mu utiecť.
  • Stal sa zakladateľom Maráthskej ríše v západnej Indii. Prenikal do okolitých malých štátov, aby rozšíril svoje mocnárstvo.
  • Mal prezývku horská krysa. Dali mu ju na základe toho, že obľuboval bojovú taktiku v neprehľadnom horskom teréne.
  • Bol aj námorný dobyvateľ, pretože s loďstvom postupne ovládol takmer celé indické západné pobrežie. Medzi jeho obdivovateľmi o ňom kolujú legendy ako o veľkorysom a múdrom panovníkovi.
  • Moslimskí historici, naopak, hodnotia Šivádžího veľmi kriticky. Poukazujú hlavne na jeho brutalitu (v ktorej však nezaostávali nepriatelia). Napríklad protivníkov zabíjal oceľovými pazúrmi pripevnenými na rukách.
  • Keď zomrel, moc prevzal jeho syn. Nevyznačoval sa však ako šikovný vojvodca. Existencia Maráthskej ríše vydržala až do roku 1818. Zanikla, keď s Britmi prehrala po dlhoročných bojoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #Bombaj #Guinessová kniha rekordov #Naréndra Módí #Šivádží