Amundsenova potopená polárna loď Maud sa vrátila do Nórska

Loď Maud nórskeho bádateľa Roalda Amundsena sa po 100 rokoch od vyplávania vrátila do "rodného" Nórska. V pondelok bol vrak dotiahnutý do prístavu v Bergene, odkiaľ bude pokračovať do cieľového miesta, ktorým je obec Vollen v oblasti Asker neďaleko Osla, kde bolo plavidlo postavené, napísal denník Aftenposten.

07.08.2018 10:58
maud, Amundsen, expedícia, loď, vrak Foto:
Vrak polárnej lode Maud by mal doraziť do svojho cieľa 18. augusta.
debata

Loď je pomenovaná po vtedajšej nórskej kráľovne Maud a bola spustená na vodu v roku 1916. Bola postavená pre druhú Amundsenovu expedíciu do arktických oblastí, ktorá začala v roku 1918 a predĺžila sa na niekoľko rokov. Po skončení výpravy bolo plavidlo v roku 1925 predané Spoločnosti Hudsonovho zálivu, ktorá ho prekrstila na Baymaud a využívala ho k zásobovaniu oblasti. V zime v roku 1926 loď primrzla k ľadu v Cambridge Bay a v roku 1930 sa potopila na dno.

Na hladinu bol vrak vytiahnutý v roku 2016 potom, ako dali kanadské úrady v roku 2012 definitívny súhlas s jeho presunom do Nórska. Koncom júna sa na veľkej nákladnej lodi vydal na plavbu z Grónska cez Atlantik. Do Vollenu, kde sa stane exponátom nového múzea, má podľa Aftenpostu doraziť 18. augusta.

„Pre nás je to niečo mimoriadne. Pracovali sme niekoľko rokov na tom, aby sme tento projekt mohli realizovať. Je to dôležitý príbeh. Zub času značne poznamenal celú loď, ale na to, že toto sto rokov staré plavidlo ležalo na dne oceánu 90 rokov, je v dobrom stave. V žiadnom z kmeňov nie je hniloba,“ povedal denníku Bergens Tidende vedúci celého projektu Jan Wanggaard.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Roald Amundsen #Maud