Miliardári sa chcú dotýkať hviezd, zatiaľ čo svet trpí

Stámilióny detí nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelávaniu, no bohatí tohto sveta radšej investujú svoj majetok do cestovania do vesmíru. Upozornil na to uznávaný americký ekonóm a profesor Jeffrey Sachs.

16.08.2018 11:00
jeffrey sachs Foto: ,
Uznávaný americký ekonóm a profesor Jeffrey Sachs.
debata (3)

„Pri všetkej úcte k Jeffovi Bezosovi a iným miliardárom, ktorí plánujú minúť miliardy svojho osobného bohatstva na cestovanie do vesmíru, ale tu na Zemi oveľa nevyhnutnejšie potrebujú pomoc stovky miliónov detí,“ uviedol Sachs v komentári pre spravodajskú televíznu stanicu CNN.

Svetová ekonomika podľa Sachsa pumpuje miliardy dolárov do účtov niekoľko tisíc jedincov namiesto toho, aby toto bohatstvo nasmerovala k ukončeniu utrpenia a zomierania spôsobeného extrémnou chudobou. Ak by miliardári pomohli všetkým deťom, ktoré nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelávaniu, stále by im zostalo dosť na ich obrovské jachty, kozmické rakety a súkromné tropické ostrovy.

Sachs pripomenul štatistiku magazínu Forbes, podľa ktorej sa od roku 2006 počet miliardárov a hodnota ich majetkov strojnásobili. Tento príval bohatstva niekoľkým z najbohatších ľudí však podľa neho značne prevyšuje ekonomický rast.

Systém praje bohatým

„Veľa z tohto bohatstva odráža redistribúciu príjmu od robotníkov, ktorí pre robotov a umelú inteligenciu prichádzajú o prácu, k super bohatým majiteľom týchto ‚chytrých‘ systémov. Štátny príjem sa presúva od menej kvalifikovaných robotníkov k majiteľom vyspelých technológií vrátane tých, ktorých vývoj bol v ich počiatkoch financovaný z daní, ako napríklad internet a vyhľadávač Google,“ zdôraznil ekonóm.

Problémom je podľa neho aj v tom, že systém je nastavený práve v prospech tých na vrchole. Technologickí giganti odvádzajú svoje nesmierne bohatstvo za hranice do daňových rajov, a to zväčša s tichým súhlasom americkej daňovej správy (IRS).

„Firmy majú výnosy z našich osobných údajov, za ktoré nič neplatia. Dostávajú patenty vytvárajúce 20-ročné umelé monopoly na technológie, ktoré by mali byť vo vlastníctve verejnosti,“ uviedol Sachs.

Miliardári navyše využívajú svoje bohatstvo aj na príspevky na kampane politikov, aby v Kongrese zastupovali viac ich ako bežných ľudí. Výsledkom je napríklad vlaňajšia daňová reforma v USA, ktorá skrátila dane najviac práve pre bohatých. Podľa Sachsa by pritom stačilo len jedno percento majetku bohatých, aby svet prekonal problémy, ktorým čelia stámilióny detí.

Percento z majetku boháčov by mohlo zachrániť svet

„Miliardári by mali dávať túto čiastku dobrovoľne, ale ak nedajú, vlády by mali na nich uvaliť daň v hodnote toho jedného percenta, z ktorej by sa financovali základné zdravotné a vzdelávacie potreby najchudobnejších ľudí na svete,“ navrhol ekonóm.

Sachs pripomenul, že keď pred 17 rokmi viedol komisiu, ktorá upozorňovala na to, že aj skromná pomoc by znamenala veľké kroky v boji proti smrteľným chorobám ako AIDS, tuberkulóza a malária, dostal odpoveď, že pomoc by bola rozkradnutá, chudobní by nedodržiavali pravidlá užívania liekov a podobne.

"Toto je len táranie bohatých,“ povedal Sachs.

Megabohatí podľa neho očakávajú obdiv más a často sa im ho dostáva. Zhovievavosť spoločnosti voči vystrájaniu bohatých však čoskoro zoslabne, predpovedá ekonóm.

„Veľmi veľa bohatstva sa ľahkovážne rozhadzuje, pričom technologické firmy a iné korporácie získavajú priveľkú moc nad našimi životmi,“ zdôraznil Sachs a dodal, že keď sa zafinancujú a vyriešia naliehavé problémy spoločnosti, stále zostane dosť času a bohatstva na naťahovanie sa za hviezdami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeff Bezos #AIDS #chudoba #Jeffrey Sachs