Zmrzlinoví dobrodruhovia tak môžu toto leto vyskúšať napríklad kopčeky syrovej zmrzliny v New Yorku alebo variáciu s avokádom a kajenským korením v Maine. Pravda, zmrzlina, ktorá si vyslúžila asi najväčší záujem – prinajmenšom novinárov – vznikla v škótskom Falkirku; je z majonézy a napríklad noviny Washington Post ju uviedli pod titulkom: Áno, Hellmans nám zamrzol. Ale nie je to jediná podivná príchuť, ktorú tam môžete ochutnať. Vo Falkirku ponúkajú napríklad aj zmrzlinu s príchuťou energetického nápoja Monster.
So syrovými zmrzlinami akoby sa tento rok roztrhlo vrece. Okrem zmrzliny zo švajčiarskeho syra, ktorú v limitovanej edícii ponúkala cukráreň Oddfelows Ice Cream v New Yorku, ich kolegovia v Davey's Ice Cream v rovnakom meste nachystali na špecialitu zo syra feta s korenistou posýpkou.
Ponúkajú tiež zmrzlinu so syrom brie, s cesnakom pečeným v rúre a kúskami briošiek. Chutí máme na výber – a ani kyslé nemusí byť bokom. Preto sa v mnohých cukrárňach v Spojených štátoch experimentuje so zapracovaním nakladaných uhoriek nielen do zmrzliny, ale aj do ďalších sladkých dezertov.
V Rococo Handcrafted Ice Cream, ktorý má v americkom štáte Maine tri prevádzky, ponúkajú všetky klasické príchute zmrzliny – a tiež niekoľko experimentov, ktoré sú dielom miestnych cukrárov. Medzi unikátne položky na menu rozhodne patrí jasnozelená zmrzlina z avokáda s kajenským korením. Z ďalších nezvyčajných príchutí ponúkajú rozmarínový karamel s olivovým olejom, kozí syr s whisky a figovým kompótom či banánovú zmrzlinu s feferónkami.
Podnik Cow's Brow Creamery vznikol vo Fredon v New Jersey v roku 2013 a okrem klasiky, ako je jahodová zmrzlina, ponúka i nezvyčajné príchute. V súčasnosti medzi ne patrí napríklad zmrzlina s chuťou paradajkového koláča s oreganom, drvenými červenými papričkami, rascou a čiernym korením. A na počesť newjerseyskej klasiky ponúkajú aj zmrzlinu so šunkovou príchuťou.
V cukrárni Mallard Ice Cream v Bellinghame vo Washingtone si síce nemôžete dať kopčeky zmrzliny so zlatom a s myrhou, ale zato môžete vyskúšať zmrzlinu s vôňou kadidla – teda aromatických živíc známych z Biblie. A pre koho by bola príliš extravagantná, môže skúsiť napríklad zmrzlinu z čerstvého avokáda alebo čerstvej bazalky. V minulosti tu však testovali aj rascovú zmrzlinu s kurkumou, mätou s ostrými papričkami či rascovú s kyslou smotanou.