Európania milujú avokádo a sú ochotní zaň zaplatiť

Módne toasty či tortičky z avokáda sú veľmi populárne medzi mladými Európanmi, ktorí sú ochotní zaplatiť desiatky eur, aby si na nich mohli pochutnať. Keňa chce využiť túto tendenciu a rozvíjať svoju produkciu avokáda, píše agentúra AFP.

19.09.2018 16:00
avokádo Foto:
V Keni sa avokádo pestuje na malých hospodárstvach.
debata

Čoraz viac kenských poľnohospodárov teraz v okrovej pôde svojich polí vysádza stromy hruškovca a upúšťa od tradičných kultúr kávy alebo čaju, pretože dopyt z Európy je silný. „Keď nedávno trh s avokádom začal prekvitať, mysleli sme, že by bolo zaujímavejšie vsádzať hruškovec. Tak som s tým začal,“ hovorí Simon Kimani a ukazuje na prvé stromčeky, ktoré zasadil pred necelými desiatimi rokmi. Dnes má vysadené dva hektáre.

Toasty z avokáda sa objavujú na jedálnom lístku európskych reštaurácií. Laura Hannounová na svojom blogu uvádza desať najlepších parížskych reštaurácií, kde je možné avokádo ochutnať. Torta z avokáda môže stáť až 14 eur. „Správna cena je medzi desiatimi a 11 eurami,“ tvrdí.

V Keni sa avokádo pestuje na malých hospodárstvach. Roľníci potom predávajú svoju úrodu exportným podnikom. Pomocou rebríka zberajú Kimani a jeho dvaja zamestnanci mačetou ešte zelené plody. Ovocie dozreje pri svojej dlhej púti do Európy. Simon patrí ku skupine pestovateľov, ktorí predávajú avokádo firme Fair Trade Company Limited.

Bernard Kimutai, riaditeľ výroby v tejto firme, potvrdzuje prudký nárast produkcie avokáda odrody Hass, ktorá je v Európe veľmi obľúbená, od roku 2015. „V roku 2016 sme vyviezli dvadsať ton avokáda a vlani už štyridsať ton,“ uvádza.

Kimani každý rok zožne až sedem ton tohto módneho ovocia, ktoré predáva v prepočte zhruba za 40 centov za kilogram. Fair Trade Company Limited ho potom vyváža najmä do Španielska a Holandska. Na policiach v európskych supermarketoch je kenské avokádo, predávané asi za jedno euro za kus, vedľa mexického, izraelského a čilského.

„Snažíme sa zlepšovať kvalitu, aby sa 90 percent produkcie mohlo exportovať. Zvyšných desať percent sa využije na výrobu oleja,“ vysvetľuje Kimutai, ktorý plánuje otvorenie závodu na výrobu avokádového oleja.

Pestovanie hruškovca je obzvlášť uspôsobené kenskému podnebiu: dve obdobia dažďov a pravidelné slnečné žiarenie, najmä okolo mesta Thika severne od Nairobi, kde ležia Kimaniho plantáže. V terasovitom sade rastú stromy hruškovca bez presného poriadku vedľa banánovníkov a kávovníkov. Táto zmes kultúr pôdu zúrodňuje.

„S kávou je veľa práce, s avokádom je to jednoduchšie, je zaň viac peňazí a je s ním menej práce,“ hovorí. Stromčeky zakúpil v štátnom družstve a po dva a pol roku dosiahol prvú úrodu, a to dvakrát do roka.

Avokádo je pre organizmus veľmi prospešné, obsahuje veľa vitamínov, vlákniny a stopových prvkov a v Európe je súčasťou mnohých diét.

Kenská vláda podporuje poľnohospodárov, aby sa tomuto ovociu venovali. Ministerstvo poľnohospodárstva a kenský úrad pre pestovanie zdraviu prospešných rastlín Kephis organizujú kurzy pre malých poľnohospodárov, aby ich naučili avokádo pestovať. „Povzbudzujeme tiež mladých ľudí bez práce,“ hovorí riaditeľka Kephisu Esther Kimaniová. Kenská vláda sa domnieva, že trh s avokádom je veľmi sľubný a môže pritiahnuť veľa mladých podnikateľov. Keňa je v pestovaní avokáda na šiestom mieste vo svete a prvým producentom v Afrike.

Dopyt rastie predovšetkým v bohatých krajinách, kde je zdravie významným faktorom, hovorí Kimutai a zdôrazňuje, že kenské avokádo je pestované bez chemikálií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #keňa #avokádo #Fair Trade