Luxusné parfumy majú rovnako vzácne flakóny ako obsah

Sylvia Rometová od dvadsiatich štyroch rokov ručne plní a pečatí luxusné flakóny a zdobí ich hodvábnymi niťami, takže obal sa stáva rovnako vzácny ako obsah.

22.11.2018 16:09
parfum-shutterstock 656586013 Foto:
Umenie plniť a zdobiť flakóny je súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva.
debata
Sedí za stolom, ktorý ožaruje prirodzené svetlo a maličkou kefkou rozpletá dvojfarebnú hodvábnu šnúru ovinutú okolo jedného flakónu. Vnútri je Extrait de Shalimar, jeden z parfumov značky Guerlain, ktorý ľahko poznáme podľa jeho uzáveru zafírovej farby v podobe vejára. „Potom možno tiež rozcuchať hodvábne vlákna, aby sa rozvlnili a vznikol strapček,“ povedala agentúre AFP.

Stavia pritom do radu malé fľaštičky, ktoré v ničom nezaostávajú za umeleckým dielom. Za veľkým oknom sa pasú ovce a v diaľke sa černie les Rambouilletu: Sylvia Rometová pracuje v malej lokalite Orphin v departemente Yvelines, kde firma Guerlain v roku 1994 zriadila závod vyrábajúci všetky jej parfumy: od Samsary cez Habit Rouge po L'Heure Bleue alebo Petite Robe Noir. Celkovo to je 13 miliónov fľaštičiek ročne. Necelé dve percentá flakónov prechádzajú rukami Dames de table, ktoré pracujú pre slávneho výrobcu parfumov. Ten ako prvý pred viac ako 100 rokmi vytvoril túto funkciu, aby výnimočným fľaštičkám, špeciálnym sériám a zvláštnym objednávkam dodal ojedinelú formu. Rometová patrí medzi šesť týchto Dames de table.

V časti podniku, kde sa vznášajú príjemné vône, plní týchto šesť žien v bielych plášťoch opatrne vzácne fľaštičky a zdobia ich. Nevnímajú vrčanie automatizovaných výrobných liniek, kde sa plnia klasické parfumy. Na uzáver typického flakónu Guerlain Abeilles kladie Rometová transparentnú pásku, cez ktorú sa krížia zlaté vlákna, aby flakón hermeticky uzavrela. Na modeli Shalimar zručne uviaže sedem uzlíkov, ktoré upevní malou kovovou pečaťou s dvojitým G ako Guerlain.

Päťdesiatdvaročná Sylvia Rometová nedávno spoločne so siedmimi ďalšími umelcami z luxusných domov Baccarat, Louis Vuitton, Longchamp alebo Van Cleef & Arpels získala ocenenie ministerstva kultúry Ordre des Arts et des Lettres. „Obliekam, zdobím a skrášľujem flakóny,“ hovorí Rometová. „Keď sa Guerlain usídlil v našom regióne, hľadala som prácu, bola som vyučená kaderníčka. Skúsila som to a zistila som, že sa mi to páči,“ dodáva.

U Guerlaina, ktorý má 190 rokov dlhú tradíciu a patrí pod koncern LVMH, je jediná, kto vychováva mladé nástupkyne, zatiaľ výhradne ženy. „Rada odovzdávam svoje skúsenosti, pretože neexistuje žiadna škola, kde by sa to mohli naučiť,“ vysvetľuje Rometová.

„Samozrejme je potrebná zručnosť, starostlivosť a trpezlivosť, ruky musia pracovať jemne, lebo flakóny s extraktmi sú veľmi malé,“ uvádza Rometová. Denne naplní a vyzdobí necelú stovku flakónov, ktorých cena sa pohybuje od niekoľko stoviek eur do 2 000 eur, ak ide o extrakty parfumov. „Žiadny stroj nemôže takto pracovať s hodvábnymi vláknami, mohol by ich poškodiť. Takúto prácu tiež nie je možné kopírovať,“ zdôrazňuje.

Umenie plniť a zdobiť flakóny je súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva, vysvetľuje Elisabeth Ponsollová des Portes z Colbertovho výboru, ktorý zoskupuje 82 francúzskych luxusných značiek z oblasti módy, remeselnej výroby, gastronómie, hotelierstva či kultúry.

Zdôrazňuje význam odovzdávania skúseností mladým generáciám a zhodnocovanie týchto povolaní, kde hlavnú úlohu hrá zručnosť. Od roku 2006 francúzske ministerstvo kultúry vyznamenalo 53 umelcov pracujúcich pre luxusné značky.

debata chyba
Viac na túto tému: #parfumy #Guerlain #flakóny