Za kauzou akustických útokov v Havane mohli byť len svrčky

Záhadné zvuky v domoch amerických diplomatov v Havane, ktoré v roku 2017 Washington označil za akustické útoky na občanov USA, spôsobili svrčky.

04.02.2019 06:00
flip-shutterstock 1148012774 Foto:
Záhadné zvuky v domoch amerických diplomatov v Havane vraj spôsobili svrčky.
debata (1)
Tvrdia to v najnovšej štúdii dvaja vedci z univerzít v Kalifornii a britskom Lincolne, ktorí analyzovali nahrávku urobenú diplomatmi na Kube. Vedci však nevylúčili, že sa diplomati mohli stať terčom iných útokov, po ktorých sa sťažovali na zdravotné ťažkosti.

„Veľa sa diskutuje o tom, aké zdravotné poškodenie títo ľudia utrpeli, a či vôbec bolo spôsobené rovnakou príčinou. Ja môžem len povedať, že na nahrávke zverejnenej agentúrou AP je zvuk svrčka,“ povedal podľa denníka The Guardian jeden z autorov štúdie Alexander Stubbs z Kalifornskej univerzity v Berkeley.

Druhý z vedcov, Fernando Montealegre Zapata z univerzity v anglickom meste Lincoln, dodal, že také zvuky počul od miestneho druhu svrčka, keď vyrastal v Južnej Amerike. Stubbs pripustil, že diplomati mohli trpieť zdravotnými problémami kvôli iným príčinám, vylúčil však, že to, čo počul na nahrávke, bol zvukový útok. Podľa neho podobné zvuky vydávajú samčeky svrčkov, keď sa snažia prilákať samičku.

Kauza údajných akustických útokov sa v médiách objavila v roku 2017, keď vyšlo najavo, že už od konca roka 2016 si niektorí americkí a kanadskí diplomati či ich príbuzní sťažovali na zdravotné problémy po krátkom pobyte v Havane. Viac ako 20 ľudí si po pobyte v domoch diplomatov a vo dvoch hoteloch sťažovalo na poškodenie sluchu, bolesti hlavy, závraty či poruchy spánku. Mnohí tvrdili, že počuli vysoké šumivé zvuky.

Americké médiá potom začali špekulovať o akustických útokoch kubánskych tajných služieb či o otrave jedom či biologickou zbraňou. Príčinu ťažkostí zatiaľ lekári nevysvetlili, vylúčili však otravu alebo vírus. Vlani tím vedcov z Michiganskej univerzity prišiel s tým, že zvuky mohli byť vedľajším produktom zle zostaveného odpočúvacieho zariadenia.

Nie všetci postihnutí počuli neobvyklé zvuky a tí, čo zvuky počuli, sa líšia v ich opise, uviedol Douglas Smith, ktorý vedie lekárske vyšetrovanie postihnutých amerických diplomatov. Niektorí podľa neho uviedli, že počuli zvuky pripomínajúce hlučný cvrkot cikád, iní opísali zvuk podobný búšeniu pri rýchlej jazde autom s otvoreným oknom.

Kvôli akustickým incidentom, ktoré Washington označil za útoky, stiahli USA pred rokom viac ako polovicu svojho diplomatického personálu z Havany. Americký prezident Donald Trump akustické incidenty už v októbri 2017 označil za „veľmi neobvyklý útok, za ktorý je zodpovedná Kuba“.

Trump však už pred akustickou kauzou ohlásil obnovenia niektorých sankcií proti Kube, ktoré zrušil v rámci otepľovania vzťahov jeho predchodca Barack Obama. Ten v roku 2015 po polstoročí obnovil diplomatické vzťahy USA s Kubou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #Kuba #Amerika #diplomacia #Havana #svrčky