Zomrel námorník zo slávnej fotky z Times Square

Vo veku 95 rokov zomrel námorník George Mendonsa známy zo slávnej fotografie, na ktorej bozkáva zdravotnú sestru na newyorskom námestí Times Square v deň kapitulácie Japonska na konci druhej svetovej vojny. Informovala o tom televízia ABC News s tým, že skonal cez víkend len dva dni pred svojimi 96. narodeninami.

19.02.2019 14:45
debata (1)
Ikonická snímka námorníka Georga Mendonsu... Foto: TASR/AP, Victor Jorgensen
USA vojna námorník bozk úmrtie times square George Mendonsa Greta Friedmanová Ikonická snímka námorníka Georga Mendonsu bozkávajúceho zdravotnú sestričku Gretu Friedmanovú na newyorskom námestí Times Square.

Dievča, ktoré vtedy Mendonsa v nadšení pobozkal, sa volalo Greta Friedmanová. Zomrela v roku 2016 vo veku 92 rokov. Snímka mladej dvojice sa stala symbolom amerických osláv vojnového víťazstva.

Autorom fotografie zo 14. augusta 1945 bol Alfred Eisenstaed a verejnosť ju po prvý raz uvidela v magazíne Life. Snímka sa oficiálne volá V-J Day in Times Square (Deň víťazstva nad Japonskom na Times Square), všeobecne je však známy len ako Kiss (Bozk). Zachytil moment, keď sa Američania dozvedeli o kapitulácii Japonska a vydali sa oslavovať do ulíc New Yorku. Japonsko kapitulovalo 15. augusta 1945, z dôvodu časového posunu bol však v USA v tom čase ešte stále 14. august.

Na archívnej snímke z 2. júla 2009 George... Foto: TASR/AP, Connie Grosch
George Mendonsa Na archívnej snímke z 2. júla 2009 George Mendonsa drží ikonickú fotografiu, na ktorej bozkáva ženu počas osláv skončenia druhej svetovej vojny na newyorskom námestí Times Square. Mendosa, bývalý americký námorník, zomrel vo veku 95 rokov.

„Nevidela som ho prichádzať a než som to zistila, bola som v jeho objatí,“ opísala Friedmanová v roku 2012 udalosť z augusta 1945. Dodala, že to nebol romantický okamih, ale len radosť oslavujúceho námorníka. Po tomto bozku sa už Friedmanová a Mendonsa nestretli. Až do roku 1980 nikto netušil, kto na fotografii je. Až vtedy časopis Life vyzval pár, aby sa prihlásil.

Mendonsa, ktorý počas vojny slúžil na torpédoborci, v roku 2015 povedal, že mu Friedmanová, asistentka zubnej ordinácie, pripomenula sestričky starajúce sa o zranených vojakov na nemocničnej lodi. „Videl som prácu sestričiek na lodi a potom som ich zbadal aj na Times Square, keď sa skončila vojna." "Mal som v sebe pár drinkov a tak som jednu z nich pobozkal,“ povedal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Times Square #George Mendonsa #Greta Friedman