Je Popolcová streda, začína sa štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou

Kresťanom na Popolcovú stredu začína štyridsaťdňové pôstne obdobie pred Veľkou nocou. Ľudia by mali v jedálničku vynechať mäso, alebo sa vzdať dočasne vecí, na ktoré sú zvyknutí a ktoré im uľahčujú život.

06.03.2019 08:50
Veľká noc Foto:
Ilustračné foto.
debata
Namiesto jazdy autom môžu ísť pešo, odoprieť si môžu napríklad aj počítač či sociálne siete. Zmyslom pôstu, ktorý pozná nielen kresťanstvo, ale aj judaizmus a islam, je duchovná očista.

Popolcová streda je pripomienkou pominuteľnosti pozemského života, príležitosť venovať pozornosť trvalým, duchovným hodnotám. Na Popolcovú stredu žehná kňaz pri bohoslužbe popol pripravený z vŕbových ratolestíu požehnaných v predchádzajúcom roku pri obradoch Kvetnej nedele. Potom udeľuje veriacim popolec: každého označí popolom na čele a povie pritom: „Pamätaj, že prach si a na prach sa obrátiš“.

Príchodu Pôstneho obdobia predchádzali fašiangy, ktoré sú, naopak, spojené so zábavami, sprievodmi maškár, koledníkov a konzumáciou jaterníc, klobás, koláčikov či alkoholu. Popolcová streda prináša upokojenie a prípravy na Veľkú noc, ktorá je najdôležitejším sviatkom kresťanov. Pôstna striedmosť a odriekanie v rôznych oblastiach života kresťanov sprevádza 40 dní – výnimku tvoria len nedele, ktoré na pamiatku Ježišovho zmŕtvychvstania zostávajú vždy slávnostným dňom.

Pôst skončí 14. apríla Kvetnou nedeľou, keď sa začína svätý týždeň pred Veľkou nocou. Kvetná nedeľa pripomína Kristov slávny vjazd do Jeruzalema. Dátum Veľkej noci sa odvodzuje od Veľkonočnej nedele, ktorá je prvou nedeľou po prvom jarnom splne. Termín kolíše medzi 22. marcom a 25. aprílom. Tento rok Veľkonočná nedeľa pripadá na 21. apríla.

VIDEO: Basa už je tam… Vráti sa až na Veľkú noc
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #pôst #Veľká noc #popolcová streda