Cookove ostrovy sa chcú zbaviť svojho 'koloniálneho názvu'

Cookove ostrovy sa chcú zbaviť svojho názvu, ktorý pripomína britského moreplavca Jamesa Cooka, ktorý k tomuto súostroviu v Tichom oceáne dorazil v roku 1773 a ktorému je prisudzovaná zásluha na jeho objavení.

07.03.2019 11:01
ostrov Foto:
Cookove ostrovy.
debata

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predsedu výboru, ktorý bol poverený výberom nového názvu ostrovov. Tie sú vyhľadávaným cieľom turistov.

Cookove ostrovy, ktoré tvoria 15 ostrovov s asi 17 000 obyvateľmi, si želajú, aby ich nový názov vychádzal z domorodej maorštiny. Výbor poverený voľbou nového názvu zatiaľ zhromaždil 64 návrhov.

Medzi možnosťami je napríklad názov Rangiaroa, čo v preklade znamená Láska z neba, či Raroatua, čiže Pred Bohom stojíme.

„Je načase, aby sme prijali vlastný názov, ktorý si sami pre seba vo vlastnom jazyku vyberieme,“ povedal telefonicky agentúre Reuters šéf výboru Danny Mataroa. „Názov Cookove ostrovy nám dali iní, bol nám nanútený, keď ho do máp zaniesli dvaja ruskí kartografi,“ dodal.

Koncom 19. storočia sa Cookove ostrovy stali protektorátom Británie, od roku 1901 do roku 1965 boli kolóniou Nového Zélandu. V súčasnosti to je samosprávne územie voľne pridružené k Novému Zélandu, ktorý zodpovedá za jeho zahraničnú politiku a obranu. Podľa ústavy z roku 1965 môže byť pridruženie zmenené na plnú nezávislosť jednostranným aktom Cookových ostrovov.

Proces premenovania potrvá podľa odhadov zhruba dva roky. Podľa agentúry Reuters je pravdepodobné, že návrh nového názvu budú obyvatelia Cookových ostrovov schvaľovať v referende.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cookove ostrovy #James Cook #moreplavec