Dohodári na poukaz nárok nemajú

Piaty mesiac fungovania rekreačných poukazov odhalil ich pozitíva aj niektoré problémy. "Nikomu nie je jasné, prečo sa počet zamestnancov stanovil na päťdesiat a viac. To sa jednoznačne považuje za najväčšiu chybu," hovorí Martin Lindák, analytik portálu rekreacnepoukazy.sk.

24.04.2019 07:00
Bardejov, bardejovské kúpele Foto: ,
Rekreačný poukaz sa dá použiť len na dovolenku na Slovensku. Bardejovské kúpele.
debata

Povinnosť poskytovať príspevky na rekreáciu zamestnancov má len zamestnávateľ s päťdesiat a viac zamestnancami. Necítia sa zamestnanci malých firiem diskriminovaní?

Cítia. Rovnaká je situácia aj pre zamestnávateľov s viac ako 50 zamestnancami, ktorí musia poskytovať rekreačné poukazy. Vzniká im náklad, ktorý malí zamestnávatelia nemajú, pričom nikomu nie je jasné, prečo to je práve číslo 50. Táto oblasť je v rámci novely zákona najviac diskutovanou.

Môžu žiadať o rekreačný poukaz aj zamestnanci na materskej/rodi­čovskej dovolenke, dlhodobo práceneschopní alebo na neplatenom voľne?

Zákon presnejšie nešpecifikuje status spojený so zamestnancom. Z toho vyplýva, že keď splní zákonom požadované podmienky, tak aj tieto typy zamestnancov majú nárok na rekreačné poukazy. Napriek tomu odporúčame, aby sa zamestnanec informoval u svojho zamestnávateľa.

Môže získať živnostník rekreačný poukaz, keď je v pozícii zamestnanca?

Živnostníci alebo SZČO sú špecifickými skupinami. Platia pre nich rovnaké podmienky, ale oni si premietajú náklady na rekreačné poukazy inak. Živnostníci majú právo na zníženie základu dane vo výške 55¤% z oprávnených nákladov, teda 275 €. Zvyšok si platia z vlastného podobne ako zamestnanci.

Nárok na príspevok na rekreáciu majú len zamestnanci pracujúci na základe pracovnej zmluvy. „Dohodári“ nárok na príspevok na rekreáciu nemajú?

Pracujúci na dohodu nemajú nárok na rekreačné poukazy. Právo na rekreačné poukazy majú len zamestnanci v zamestnaneckom pomere, ktorý musí trvať aspoň 24 mesiacov. V prípade, že pracujú na polovičný úväzok, pomerne k úväzku sa im znižuje hodnota rekreačných poukazov.

Okrem uhrádzania faktúr môžu zamestnávatelia využiť elektronické karty. Je záujem o túto službu zo strany zamestnávateľov?

Záujem o využitie elektronických kariet majú z nášho pohľadu najmä väčší zamestnávatelia. Dôvodom je to, že si chcú znížiť administratívnu záťaž oproti prípadu, kedy by poskytovali rekreačné poukazy formou spätného preplácania faktúr. Napriek tomu sa nájdu aj takí, ktorí to riešia práve druhou formou. Túto možnosť využili aj emitenti kariet a poskytujú rôzne služby, ktoré prácu s kartami zjednodušujú. O ich službách pripravujeme článok, ktorý plánujeme v blízkej dobe zverejniť na našom portáli.

Martin Lindák. Foto: Archív Martina Lindáka.
Lindak Martin Lindák.

Stačí na uhradenie nákladov za pobyt doklad z elektronickej registračnej pokladnice, kde bude napísané meno zamestnanca?

Doklad z elektronickej registračnej pokladnice by mal byť akceptovaný, ak je na ňom meno zamestnanca, ktoré však nemôže byť napísané rukou. Napriek tomu sa radšej odporúča vyžiadať si od ubytovateľa faktúru či účtovný doklad.

Vzrástol záujem o dovolenky na Slovensku?

K tomuto sa zatiaľ nedá vyjadriť, keďže štatistiky sa ešte nezverejnili a prešli len štyri mesiace od dátumu, kedy vstúpil zákon do platnosti. Ľudia už rekreačné poukazy využívajú, väčší záujem o ne príde pravdepodobne počas letných prázdnin.

Aké „chyby“ majú rekreačné poukazy?

Za najväčšiu chybu sa jednoznačne považuje povinnosť poskytovať rekreačné poukazy pre spoločnosti s 50 a viac zamestnancami. Druhým problémom bolo rýchle prijatie novely, pričom niektoré jej aspekty sú doteraz nevysvetlené. To sa prejavilo aj pri emitentoch kariet, ktorí mali spočiatku problémy s rozbehnutím systému.

Na jednej strane je povinnosť zamestnávateľa zo zákona poskytovať rekreačné poukazy, na druhej strane nedostatok financií v rezorte školstva či zdravotníctva. Aké sankcie môže čakať zamestnávateľ, ktorý neposkytne rekreačný poukaz?

Zatiaľ nie je známy prípad, kedy by zamestnávateľ nechcel poskytnúť rekreačné poukazy. Napriek tomu môžeme očakávať sankcie vo forme pokuty pre zamestnávateľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekreácia #rekreačné poukazy