Nafukovací Baby Trump zdobí demonštrácie, stáva sa celebritou

Nafukovacia karikatúra prezidenta USA Donalda Trumpa v podobe rozzúreného batoľaťa v plienkach a s mobilom, ktorá sa prvýkrát objavila pri minuloročnej návšteve šéfa Bieleho domu v Londýne, sa stala symbolom odporu proti štýlu Trumpovho vládnutia. Napísala to dnes agentúra AP. "Baby Trump" už má niekoľko klonov, stal sa z neho svetobežník a pre Trumpových odporcov je svojráznou celebritou.

27.06.2019 06:00
Baby Trump Foto: ,
"Baby Trump" na demonštrácii v Londýne, 4. júna 2019.
debata

Po minuloročnej premiére sa nafukovací Trump znovu objavil pri nedávnej štátnej návšteve prezidenta v Spojenom kráľovstve. Ďalšie podobné predstavenie sa má konať 4. júla na promenáde National Mall v centre Washingtonu pri príležitosti Dňa nezávislosti, hlavného štátneho sviatku USA.

Figurína sa už podľa amerických médií objavila na protestných akciách v Los Angeles alebo v Orlande, vidieť ju bolo i na demonštrácii za podporu migrantov na hraniciach USA s Mexikom alebo pred Trumpovým floridským letoviskom Mar-a-Lago. Ďalšie produkcie sú hlásené zo Škótska, Írska, Francúzska a Argentíny.

Šesť metrov vysoká oranžová figurína zobrazuje prezidenta s jeho charakteristickou blonďavou šticou, s neústupčivým výrazom a rukami, ktoré držia mobil pripravené tweetovať. Pri tohtoročnej návšteve Londýna organizátori držali prezidenta od jeho nafukovacej podoby dostatočne ďaleko, Trump sa väčšinou pohyboval vo vrtuľníku, aby sa vyhol protestom.

Istá firma v americkom New Jersey má vo svojom sklade šesť nafukovacích Trumpom, ktorých požičala záujemcom z radov prezidentových odporcov. Majiteľ firmy Jim Girvan novinárom povedal, že figuríny kúpil vďaka verejnej zbierke, vďaka ktorej sa vyzbieralo 24 000 dolárov.

"Baby Trump" na demonštrácii v Londýne, 4. júna...
"Baby Trump"
+4"Baby Trump"

Kvôli regulám Federálneho úradu pre letectvo (FAA) si musel zaobstarať špeciálny ventil, ktorý je odlišný od britského originálu. Pripraviť prezidentovu karikatúru je pracné a pomerne nákladné: potrebná dávka hélia stojí 1500 dolárov a nafúknuť figurínu trvá pol hodiny.

Nafukovaciu karikatúru prezidenta má aj organizácia Backbone Campaign na severozápade USA, ktorá Baby Trumpa požičiava na proimigračné demonštrácie v Kalifornii. Obrázok rozzúreného batoľaťa s tvárou prezidenta sa objavuje na tričkách, samolepkách a hrncoch, vlani na jeseň dokonca zdobil halloweenske kostýmy.

Nafukovaciu figurínu naopak podľa AP prezidentovi stúpenci označujú za dôkaz, že prejavy odporu proti Trumpovi sú už „cez čiaru“. Panáci s podobizňou amerického prezidenta zavesení nad demonštrantmi vraj len ukazujú, že „opozícia zošalela“.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #odporcovia #Baby Trump