V Smolensku našli hrob Napoleonovho generála

Pod tanečným parketom v zábavnom parku v centre ruského mesta Smolensk našli ruskí a francúzski archeológovia hrob generála Napoleonovej armády, ktorý tu pred dvoma storočiami utrpel pri cisárovom ťažení na Moskvu v auguste 1812 smrteľné zranenia. Po generálovom hrobe sa pátralo mnoho rokov, než sa našiel v parku, ktorý bol vybudovaný v ére Sovietskeho zväzu na mieste bývalej pevnosti, napísal spravodajský server Newsru.com.

10.07.2019 20:00
Waterloo, vojaci, výstrel Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Divízneho generála Charlesa-Étienna Césara Gudina de la Sablonnièra svojho času pochovali bez uniformy, bez medailí a bez srdca, ktoré na cisárov rozkaz pochovali v Paríži, kde do Víťazného oblúka vyryli generálovo meno.

Francúzskeho generála pochovali i bez ľavej nohy, ktorú mu odtrhla guľa vypálená z ruského dela. Tá súčasne rozdrvila generálovu pravú nohu. Práve podľa týchto zranení sa ostatky podarilo predbežne identifikovať. Ich pravosť však majú ešte potvrdiť testy DNA, kvôli ktorým potomok Gudina už pricestoval do Moskvy.

„Gudin zomrel Napoleonovi v náručí, Bonaparte bol posledný, kto ho videl živého, a tak sme po Napoleonovi prví, kto vidíme pozostatky tohto vynikajúceho generála,“ vyhlásil archeológ Pierre Malinowski, jeden z organizátorov expedície.

Gudin, ktorý býval Napoleonovým spolužiakom vo vojenskej škole, dokázal vyhrať či prežiť všetky boje a potýčky, až do osudového stretu s vojakmi ruského generála Pavla Tučkova, ktorí kryli ústup ruských vojsk.

V Smolensku ho pochovali spolu s ruským generálom Antonom Skalonom, ktorý mesto bránil. Jeho hrob sa však doteraz nepodarilo nájsť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #generál #smolensk #Napoleon Bonaparte #Charles-Étienne Gudin de la Sablonnière