Iránska firma na vlajky zažíva boom vďaka protiamerickým protestom

Narastajúce napätie v americko-iránskych vzťahoch aj nový americký plán na riešenie izraelsko-palestínskej konfliktu nahráva istému druhu podnikania v Iráne. Tamojšia firma vyrábajúca vlajky Spojených štátov či Izraela registruje v poslednej dobe nárast objednávok. Na protiamerických demonštráciách sa totiž tieto vlajky často pália.

31.01.2020 06:00
Irán Irak USA Solejmání útok vlajka Foto: ,
Demonštranti pália americkú vlajku počas protestu proti zabitiu generála Solejmáního v uliciach Teheránu 3. januára 2020.
debata

Agentúra Reuters dnes informovala o výrobni vlajok v iránskom meste Chomejn, v ktorej muži a ženy tlačia vlajky rôznych krajín. V poslednej dobe vyrábajú asi 2000 amerických a izraelských vlajok mesačne.

Za väčší dopytom je napätie vo vzťahoch Iránu s USA, ktoré sa vyostrilo začiatkom januára potom, čo Američania zabili pri Bagdade kľúčového iránskeho generála Kásema Solejmáního. To vyvolalo v Iráne masové protesty v uliciach, pri ktorých sa opäť pálili americké vlajky aj obrázky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Aj tento týždeň išli americké vlajky na Blízkom východe na odbyt, rovnako ako izraelské. Dôvodom bol americký plán na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý vo Washingtone predstavil Trump so svojim spojencom, izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Plán je podľa mnohých expertov postavený na prioritách Izraela a predpokladá veľké ústupky Palestínčanov, ktorí ho preto odmietli a vyšli do ulíc.

„Nemáme žiadny problém s Američanmi či Britmi. Máme problém s ich vládami, s ich prezidentmi, s ich zlou politikou,“ citovala agentúra Reuters majiteľa iránskej firmy na vlajky. „Keď ľudia na demonštráciách pália vlajky týchto krajín, je to len preto, že chcú dať najavo svoj nesúhlas,“ dodal Ghasem Ghandžání.

„V porovnaní so zbabelými činmi Spojených štátov, ako bola vražda generála Solejmáního, toto je to najmenšie, čo môžeme urobiť, zapáliť na demonštráciu vlajku,“ povedal zamestnanec výrobne vlajok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Irán #vlajka