Smrtiace pliagy na čítanie vo víkendovej Pravde

Na viedenskom letisku ako na bežiacom páse pristávajú stroje zo Soulu, z Teheránu, z Milána, z Turína, upozorňuje analytik globálnych trendov a rizík Juraj Mesík v rozhovore pre Pravdu.

06.03.2020 18:03
debata (1)

Koronavírus už, žiaľ, dorazil, na Slovensko. „Považujem za úplné šialenstvo, keď vidím, že na viedenskom letisku, ktoré je spomedzi medzinárodných najbližšie pri našom štáte, ešte stále pristávajú stroje zo Soulu, z Teheránu, z Milána, z Turína. Ako na bežiacom páse, čo je absurdné. Tieto trasy prenosu koronavírusu bolo potrebné okamžite uzatvoriť. Matematické analýzy uvádzajú, že je v Iráne až niekoľko desať tisíc infikovaných. Je to odhad, ktorý astronomicky prevyšuje dáta, o ktorých oficiálne hovorí vláda v Teheráne," zdôraznil analytik globálnych trendov a rizík Juraj Mesík vo veľkom rozhovore, ktorý nájdete túto sobotu v prílohe Víkend v denníku Pravdu

Prečítajte si v nej aj o tom, ako koronavírus vyvoláva prízraky dávnej minulosti. Odborníci nie náhodou nazývajú pocit stáleho ohrozenia „morovou mentalitou". Zrodil sa totiž ešte v stredoveku, keď Európu zasiahla „čierna smrť", pandémia pľúcneho moru. Aj tá k nám prišla z ďalekej Ázie, ba rovno z čínskej provincie Chu-pej. Práve tam na konci decembra minulého roku zistili prvé ohnisko novej nákazy. Mor kosil Európanov opakovane, ale prvá vedecky doložená pandémia tohto ochorenia, čiže epidémia rozšírená na niekoľkých svetadieloch, dokázateľne zasiahla náš kontinent v roku 1348. Podľa odhadov spôsobila záhubu 23 miliónov ľudí, čo bola tretina obyvateľstva vtedajšej Európy.

V aktuálnom Víkende nájdete aj:

Túto nedeľu bude Medzinárodný deň žien. Majú ženy 8. marca dôvod na oslavu alebo na protesty? Napríklad aj na Slovensku, kde dosluhujúci parlament odmietol tzv. Istanbulský dohovor o eliminácii násilia páchaného na ženách a poslanci z rôznych politických strán sa pretekali v predkladaní návrhov na sprísnenie zákona o potratoch? Čítajte nielen odpovede na tieto otázky, ale aj rozhovor so sociológom Michalom Vašečkom. „Myslím si, že 8. marec sa má pripomínať širšie. Bolo by dobré, keby sme sa vedeli vymaniť od istého typu spomínania a posunuli ten sviatok kvalitatívne ďalej. Vtedy by možno aj spoločnosť bola citlivejšia na diskriminačné praktiky, a to nielen voči ženám," mieni Vašečka.

Cyklón, ktorý zničil sny je titulok rozsiahlej reportáže z Mozambiku. Nemocnicu v meste Beira stále rekonštruujú, ordinuje sa aj v stanoch. Prečo? Beiru vlani v marci zasiahol cyklón Idai. Prírodný živel zaútočil na Madagaskar, Mozambik, Zimbabwe a Malawi. Zahynulo viac ako 1 300 ľudí a mnohý sú doteraz nezvestní. Beira patrí medzi najviac postihnuté miesta. Zomrelo tu viac ako 750 ľudí, hoci miestni hovoria o ešte výrazne vyššom počte obetí. Idai poškodil až 90 percent budov, v meste žije okolo 600-tisíc obyvateľov. Cyklón v nárazoch vetra dosiahol silu 280 kilometrov za hodinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víkend