Výučba v časoch pandémie na Blízkom východe a v Afrike

Blízkovýchodné aj severoafrické štáty podobne ako krajiny inde na svete uzavreli kvôli koronavírusu školy. Od Maroka cez Jordánsko po Katar zostali mnohí rodičia a ich deti pre epidémiu doma a musia riešiť, ako zabezpečiť pokračovanie výučby, aby nebol zmarený celý školský rok. Líbya napríklad ponúka televízne kurzy, v emirátoch Perzského zálivu sa deti učia z tabletov, píše agentúra AFP.

26.03.2020 16:00
Výučba / Vyučovanie / Škola / Deti / Foto:
debata

Krajiny zažívajúce konflikty a potýkajúce sa s nestabilitou, napríklad Irak alebo Líbya, nemajú potrebné komunikačné vybavenie. Hrozí, že tam bez prístupu k vzdelaniu zostane ešte väčšia časť detí než doteraz.

Na Blízkom východe a v severnej Afrike nechodí do školy jedno z piatich detí. Podľa nedávnej správy Detského fondu OSN (UNICEF) nedokáže 63 percent blízkovýchodných detí v desiatich rokoch čítať a porozumieť jednoduchému textu. V dôsledku kríz vo svojich krajinách nechodí viac ako tri milióny tamojších detí do škôl. V Líbyi, Sýrii, Iraku a Jemene bolo v minulých rokoch zničených 8500 škôl.

Líbya

Líbya nechce, aby sa kvôli koronavírusu situácia ďalej zhoršovala, a jej ministerstvo školstva s pomocou miestnych televíznych staníc vysiela kurzy angličtiny a prírodných vied pre žiakov stredných a odborných škôl. Podľa ministerstva sú tieto predmety povinné.

„Deti nemajú prázdniny. Musia pracovať doma a za výučbu zodpovedajú ich rodičia,“ tvrdí profesor dejepisu a zemepisu z gymnázia v Tripolise Mahdí Naamí. Salíma Adal Azízová, ktorá pracuje v banke v Tripolise, hovorí, že väčšinou sa s deťmi učia matky.

Jordánsko

V Jordánsku, ktoré obmedzilo vychádzanie, začal školské kurzy vysielať televízny kanál špecializovaný doteraz na šport. V krajine je funkčný internet, takže žiaci jeho prostredníctvom dostávajú úlohy a posielajú ich späť na opravu.

Otec štyroch dcér Sajf Hindáví ale priznáva, že „to nie je vôbec ľahké“. Nikdy to nenahradí tradičnú výučbu, kedy sa deti môžu opýtať na to, čomu nerozumejú. Hindáví dostáva úlohy pre dcéry do svojho telefónu a potom to s manželkou preberá. „Je to zložité, pretože tomu nie vždy rozumiem,“ hovorí.

Irak

Iracké ministerstvo školstva vyzvalo vyučujúcich, aby našli spôsob, ako učiť na diaľku. „V súkromnom lýceu, kde učím ja, používame aplikáciu Google Classroom. Každý deň nahráme lekciu do formátu PDF,“ povedala Hanín Farúková, ktorá vyučuje zdravotnícke odbory. Študenti však podľa nej už kvôli predchádzajúcim demonštráciám a teraz kvôli koronavírusu stratili motiváciu. „Je možné, že až sa školy znova otvoria, budeme musieť všetko znova zopakovať,“ povedala Farúková.

Maroko a Egypt

V Maroku, ktoré má osem miliónov žiakov a študentov, sa vyučuje prostredníctvom televízie a platformy ministerstva školstva. Obsah lekcií sa každodenne rozširuje a podľa ministerstva sa výučby denne zúčastňuje 1,2 milióna žiakov.

V najľudnatejšej arabskej krajine, Egypte, má k internetu prístup necelá polovica občanov. Ministerstvo školstva tam chce preto tiež začať využívať televíziu. Egypt má 22 miliónov žiakov a študentov.

Diaľkové kurzy

Palestínsky Západný breh Jordánu využíva videokonferencie, ktorej sa môže naraz zúčastniť aj sto žiakov. Najjednoduchšiu náhradu za vyučovanie majú žiaci v krajinách Perzského zálivu, kde sú k dispozícii diaľkové kurzy už takmer všetkým. V Alžírsku a Tunisku boli školy uzavreté v čase školských prázdnin. Ani jedna krajina výučbu na diaľku zatiaľ nezaviedla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Blízky východ #výučba #koronavírus