Pre juh Talianska je koronavírus časovaná bomba

Ak sú nemocnice v bohatom regióne Lombardska na severe Talianska kvôli súčasnej pandémii koronavírusu na pokraji kolapsu, pre juh krajiny to znamená, že tamojší zdravotnícky systém nemá šancu prípadný podobný scenár zvládnuť, napísal server Politico.

27.03.2020 14:00
Taliansko koronavírus pacienti Foto: ,
Príjem prvých pacientov s ochorením Covid-19 na novej jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici San Raffaele v Miláne.
debata

V chudobnejších južných oblastiach Talianska majú totiž k dispozícii len obmedzené zdroje a často nefungujúcu infraštruktúru, čo má už viac ako desať rokov vplyv na prevádzku miestnych nemocníc. Epidémia by pritom pre juhotalianske zdravotníctvo bola tou poslednou kvapkou.

Práve aj z tohto dôvodu sa talianska vláda všemožne snaží zabrániť rozšíreniu epidémie na juh krajiny. „Sú to preteky s časom,“ citoval server jedného zo zástupcov talianskeho ministerstva zdravotníctva.

Taliansko kvôli šíreniu koronavírusu zaviedlo viacero opatrení vrátane celoštátneho obmedzenia pohybu a zastavenie výroby bez ktorej je možné sa zaobísť. V utorok premiér Giuseppe Conte novinárom oznámil, že novým dekrétom sa zvyšujú pokuty pre osoby, ktoré opustia bydlisko bez povolenia, ako je nákup potravín, návšteva lekára či cesta do práce. Z 200 eur sa sankcie zvyšujú na 400 až 3000 eur.

Obmedzenie pohybu pre Talianov aj zastavenie časti výroby má zatiaľ platiť do 3. apríla. Utorkový dekrét však umožňuje vláde tieto opatrenia predlžovať až do 31. júla. Conte však vylúčil, že by kabinet predlžoval obmedzenia tak dlho. Povedal, že dúfa v ich uvoľnenie „veľmi pred“ koncom júla.

Chaos, strach a nedostatok lôžok

Rovnako v utorok sicílska regionálna vláda rozhodla o uzavretí ostrova pre každého, kto cestuje z pevniny. Rozhodnutie vyvolalo obrovský chaos a v prístave Villa San Giovanni na juhu „talianskej čižmy“ sa zhromaždili stovky ľudí, vrátane vodičov kamiónov, ktorí čakali na trajekty, ktorými by sa mohli dostať na Sicíliu. „Títo ľudia do môjho mesta nevkročia,“ oznámil Catena De Luca, starosta Messiny, ktorá je najbližším prístavným mestom na Sicílii.

Sicília, Apúlia, Kampánia a Kalábria – najväčšie južné regióny s celkovou populáciou 16 miliónov obyvateľov – mali pred vypuknutím pandémie k dispozícii menej ako 1000 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V celej krajine bol počet týchto lôžok len 5200. Vláda v tejto súvislosti už skôr uviedla, že je potrebné toto číslo zvýšiť najmenej o 40 percent.

„Ak má problémy Lombardsko, predstavte si, čo by to znamenalo pre juh, kde je v porovnaní so severom len zlomok lekárov a dôležitých lekárskych prístrojov,“ uviedol už na začiatku marca Filippo Anelli, šéf talianskej Národnej lekárskej asociácie.

Regionálni guvernéri opakovane vyjadrili obavy týkajúce sa tisícov ľudí, ktorí ešte nedávno odchádzali z Lombardska za svojimi rodinami alebo aby dobu karantény strávili vo svojich letných sídlach. Ešte predtým, než sa prijali prísne opatrenia obmedzujúce pohyb osôb, sa na juh presunuli údajne desiatky tisíc ľudí.

„Náš zdravotný systém nedokáže čeliť situácii, ktorá nastala v Lombardsku, nie sme na to pripravení,“ uviedol Jole Santelli, nový guvernér Kalábrie. V regióne žijú takmer dva milióny ľudí a je tu k dispozícii len 150 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Do oblasti údajne v marci dorazilo zo severu takmer 10 000 ľudí.

Korupcia a mafia

Aj keď 80 percent regionálneho rozpočtu v Kalábrii ide na systém verejného zdravotníctva, väčšina peňazí skončí v rukách zločincov alebo sa stratí kvôli korupcii. A nejde len o problém tejto oblasti, napísal server Politico.

Rozsiahle činnosti kriminálnych organizácií, ako je sicílska mafia či neapolská camorra, viedli k „odklonu“ financií určených na rekonštrukcie nemocníc, nákup zdravotníckych pomôcok či najímanie špecialistov tak na Sicílii, ako aj v Kampánii.

Ďalšou komplikáciou je, že tisícky pracovníkov v zdravotníctve sa v posledných rokoch z chudobných južných regiónov presunuli inam, najmä kvôli nízkym mzdám a znižovanie počtu pracovných miest. A teraz je veľmi ťažké lekára aj zdravotné sestry presvedčiť, aby sa vrátili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koronavírus