107-ročná žena prekonala Covid-19. Ako dieťa mala aj španielsku chrípku

Stosedemročná žena z juhozápadného Španielska prekonala dve pandémie - na začiatku 20. storočia ako dieťa prekonala španielsku chrípku a nedávno sa zotavila z choroby Covid-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra EFE s odvolaním sa na ženinu nevestu Paqua Sánchezovú. Jej príbuzná sa koronavírusom infikovala v domove pre seniorov v provincii Cádiz.

24.04.2020 17:40
debata (4)

„Keď mala sedem rokov, žila s rodičmi na vidieku. Rozprávala nám, že išla vtedy pre mlieko na neďaleký statok, ale cestou omdlela. Za niekoľko hodín ju našla mamička a zistila, že dieťa má vysokú horúčku,“ uviedla Sanchezová s tým, že dievča sa vtedy nakazilo španielskou chrípkou.

Španielska chrípka zasiahla v niekoľkých vlnách svet v rokoch 1918 až 1920 a vyžiadala si odhadom 20 až 40 miliónov obetí. Jej pôvodným ohniskom bolo Francúzsko, odkiaľ sa choroba rozšírila do susedného Španielska. Tam si vyžiadala mnoho obetí, preto bola označená ako španielska. Na túto chrípku vtedy vo svete umierali hlavne seniori a deti, mnohí vysilení dlhou vojnou.

Aj v terajšej pandémii má Španielsko značný počet obetí, doteraz tam v dôsledku koronavírusu zomrelo viac ako 22-tisíc ľudí, čo je tretí najvyšší počet po USA a Taliansku. Takmer 90-tisíc z doposiaľ 213-tisíc potvrdených prípadov sa v Španielsku uzdravilo. Jednou z nich je aj stosedemročná Andalúzanka, ktorá sa nakazila v domove pre seniorov v obci Alcalá del Valle (provincia Cádiz).

„Od 9. marca boli v domove zakázané návštevy a neskôr sme sa neoficiálne dozvedeli, že 20 z 22 zames­tnancov je tam nakazených,“ citoval Sánchezovú v piatok denník El Periódico. „Že je naša babička chorá, sme sa dozvedeli 20. marca, neskôr ju previezli do nemocnice. Tam sa o ňu staral tím špecialistov, vrátane psychológov, ktorí nám volali každý deň,“ dodala s tým, že im z nemocnice zariadili kontaktovanie aj cez videohovory.

Sanchezová ocenila personál za krásny ľudský prístup. „Sú to úžasní ľudia,“ uviedla. Dodala tiež, že už deň po prevoze späť do domova pre seniorov jej príbuzná žiadala chodítko a s pomocou ošetrovateľky sa krátko prešla po chodbe.

Už začiatkom apríla sa v španielskych médiách objavili správy o dvoch storočných ženách zo španielskeho regiónu Aragónsko, ktoré tiež chorobu Covid-19 prekonali. Aj v susednom Portugalsku sa uzdravil muž, ktorý svoje sté narodeniny koncom marca oslávil v nemocnici v Porte. Najlepším darčekom pre Luciana da Silvu bolo, že vyhral boj s koronavírusom. V Brazílii sa tento mesiac z choroby Covid-19 uzdravil deväťdesiatdeväťroč­ný vojnový veterán.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #španielska chrípka #koronavírus