Príbeh Pravdy: Sto rokov s vami. V dobrom aj v zlom

Pravda má sto rokov. Je najdlhšie vydávaným denníkom u nás, jednou z najstarších značiek na Slovensku vôbec.

11.09.2020 06:00

Prečo Pravda patrí medzi najrešpektovanejšie médiá? Prečo má najčítanejší a najpredávanejší mienkotvorný denník na trhu aj web, ktorý sa umiestňuje na popredných priečkach slovenského internetu?

Podarilo sa to vďaka vám, generáciám našich čitateliek a čitateľov, obchodným partnerom, a tiež vďaka redaktorkám, redaktorom, spolupracovníkom a ďalším ľuďom, ktorí pracovali či pracujú v redakcii alebo našom vydavateľstve.

Naši čitatelia sa zhodujú, že Pravda pre nich okrem správ, komentárov, dobrého čítania a relaxu symbolizuje aj spoľahlivosť, nadhľad, oporu, silu, spravodlivosť, hodnotu, tradíciu, istotu či inšpiráciu.

Taká chce byť Pravda aj v budúcnosti – jej papierový denník, prílohy, web, videá, rubriky v internetovej televízii, podcasty a ďalšie nové formáty, ktoré dnes väčšina ľudí číta alebo sleduje cez mobil.

Pravda chudoby v roku 1920 vznikla, aby bránila práva pracujúcich; robotníkov, roľníkov, žien, tých najbiednejších.

V tomto sa ani v roku 2020 nič nezmenilo. V redakcii si myslíme, že Pravda by mala vždy stáť na strane bežných ľudí – svojich čitateľov – zastať sa ich, pomôcť im.

Obsah Pravdy sa snažíme tvoriť s chladnou hlavou, držať si odstup. Stále je totiž úlohou novinárov pravdu hľadať a nachádzať. Nie za ňu vydávať jediný názor, či už svoj, alebo niekoho iného. Dopredu nás posúva širšie spektrum pohľadov; tie nové, ako aj dávno zabudnuté dobré myšlienky. To, že v dialógu zaznie názor, s ktorým sa nestotožňuje väčšina, môže byť len prínosom. Treba diskutovať a polemizovať.

Pravda prežila hospodársku krízu, cenzúru, zákazy, vojnu, 50. roky, inváziu v roku 1968, čistky, normalizáciu, revolúciu, privatizáciu, finančnú krízu, prvú vlnu koronavírusu… Prvý priamo zvolený slovenský prezident Rudolf Schuster so zveličením hovorí, že Pravda prežila socializmus aj kapitalizmus. Jeden z tribúnov Novembra František Mikloško zasa tvrdí, že z dejín nemožno vymazať nič. Ani v dobrom, ani v zlom.

Históriu nezmeníme.

Najtemnejším obdobím Pravdy sú "budovateľské“ 50. roky plné velebenia Stalina, Gottwalda. Bolo to obdobie ohavných politických procesov, trestov smrti, hrozných lágrov. Toto obdobie, samozrejme, odsudzujeme. Nemôžeme ho zamlčať, tváriť sa, že nebolo. Žiaľ, tiež patrí k Pravde i k dejinám Slovenska.

K najsvetlejším obdobiam Pravdy zasa nepochybne patria roky 1944 a 1968. Počas Slovenského národného povstania Pravda informovala a razantne povzbudzovala povstalcov, polovica jej redaktorov za boj proti fašizmu zaplatila životom. Po invázii v roku 1968 celá redakcia okamžite odsúdila okupáciu a pripravovala každý deň niekoľko ilegálnych mimoriadnych vydaní, ktoré sa zadarmo rozdávali v uliciach. Na normalizačné čistky doplatila väčšina redaktorov, museli z Pravdy odísť.

Po roku 1989 zase Pravda na rozdiel od väčšiny médií bez eufórie ponúkla iný pohľad na šance, ktoré by spoločenské zmeny mohli priniesť. Ako dejiny zhodnotia ostatné roky, v ktorých žijeme teraz, ukáže čas.

Za všetkým sú vždy konkrétni ľudia. Pravdu v každom období robia najmä tí, ktorí pre ňu píšu. Redaktori, reportéri, komentátori i externí spolupracovníci. Pravda má šťastie, že mala v tíme vždy dosť talentovaných a šikovných ľudí. Samozrejme, nemožno tu uviesť všetkých, tak spomeňme aspoň mená ako Laco Novomeský, František Hečko, Ján Kostra, Štefan Žáry, Ján Rozner, Viera Husáková-Millerová, Mária Sedláková, Martin Hric, Libuša Mináčová, Vladimír Mináč, Igor Mráz, Ivan Ďurišin, Marián Šimo, Marián Leško, Ľubomír Feldek, Tina Čorná, Brigita Schmögnerová, Július Lörincz, Vladimír Jancura, Helena Dvořáková-Jancurová, Jozef Sedlák či Michal Zeman.

Za sto rokov Pravdy by iba výpočet tých najvýraznejších mien so stručnou charakteristikou zaplnil hrubú knihu. Redakcia je totiž živý organizmus, úľ, v ktorom sa to ustavične hmýri a bzučí. Ľudia prichádzajú a odchádzajú. Z Pravdy často, a to aj v ostatných troch dekádach, na výrazné posty či do vedenia iných denníkov, týždenníkov, vydavateľstiev.

Podstatnú časť tejto veľkej špeciálnej prílohy k 100. výročiu tvorí galéria titulných strán. Snažili sme sa vybrať tie najzaujímavejšie, významom, obsahom i grafikou. Môžete si prečítať príbeh vzniku Pravdy chudoby a o mýtoch, ktoré ho sprevádzajú, ako aj o ďalších rokoch, ktorými Pravda prešla. V prílohe nájdete aj príbeh najstaršieho čitateľa, rozhovor najmladšieho redaktora s najstaršími kolegami, pohľad do fotoarchívu oddelenia kultúry a veľkú anketu s osobnosťami spoločenského života, kultúry a športu.

Ďakujeme za priazeň.
Vaša Pravda
Sto rokov s vami. V dobrých aj v zlých časoch

100 rokov s vami neštandard

Prečítajte si špeciálnu prílohu

už v sobotu 12. septembra

v denníku Pravda

  • 100 rokov Pravdy na titulných stranách
  • Rozhovor s najstaršími redaktormi denníka
  • Príbeh najstaršieho čitateľa Pravdy, storočného Prešovčana
  • Anketa s osobnosťami politického, spoločenského, kultúrneho a športového života

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #denník Pravda #100 rokov s vami