Keď Harry stretol Meghan... Monarchia to prežije

Príbehy im chýbať nebudú. Scenáristi populárneho seriálu Koruna (The Crown) začali rokom 1947, keď si súčasná britská kráľovná Alžbeta II. vzala princa Philipa. Teraz sú už v 90. rokoch a sledujú aj búrlivé manželstvo princa Charlesa a princeznej Diany. O námety z prostredia monarchie očividne nebudú mať núdzu ani naďalej. Princ Harry (36) a jeho žena, vojvodkyňa so Sussexu Meghan (39), sa definitívne neplánujú zúčastňovať povinností, ktoré súvisia s príslušnosťou k britskej kráľovskej rodine. A ešte sa o tom chystajú porozprávať slávnej moderátorke Oprah Winfreyovej.

06.03.2021 06:00
princ Harry, vojvodkyňa Meghan Foto:
Meghan a Harry vo výbornej nálade, keď sa stretli s nadšencami surfovania na pláži v Austrálii. Snímka je z októbra 2018.
debata (1)

"Ľudia v Británii už dlho očakávali, že Harry a Meghan prestanú vystupovať ako zástupcovia monarchie. Na druhej strane chápu, že zostávajú pokrvnými členmi kráľovskej rodiny,“ reagoval pre Pravdu britský historik Robert Lacey, ktorý pracuje aj ako konzultant seriálu Koruna. Harry a Meghan sú svoji od roku 2018. V roku 2019 sa im narodil syn Archie. Teraz je Meghan opäť tehotná. Pre ňu je to druhé manželstvo a Harry, ktorý je šiesty v poradí nástupníctva na trón, si zase v mladosti užíval život plnými dúškami.

Kráľovná verzus vnuk

Čo teraz čaká slávny pár a ako túto rodinnú krízu zvládne monarchia? Vyhlásenie Buckinghamského paláca na adresu Harryho a Meghan bolo pomerne strohé. Kráľovský dvor pripomenul, že keď nechcú oficiálne reprezentovať monarchiu, musia sa vzdať čestných vojenských hodností a patronátu nad projektmi a organizáciami, ktoré podporovali. Funkcie budú prerozdelené medzi iných členov monarchie.

Záber z 27. novembra 2017: Princ Harry a jeho...
Záber z 19. mája 2018: Svadba princa Harryho a...
+9Záber z júna 2018: Princ Harry a jeho manželka...

"Napriek tomu, že nás všetkých ich rozhodnutie zarmútilo, vojvoda a vojvodkyňa naďalej zostávajú milovanými členmi rodiny,“ uviedol Buckinghamský palác. "V oficiálnom vyjadrení kráľovná pripomenula pracovné dosahy rozhodnutia, ktoré Harry a Meghan urobili, ale zdôraznila, že zostávajú členmi rodiny. Nezabúdajme, že to bola kráľovná, ktorá Harrymu a jeho bratovi Williamovi nahrádzala matku, keď v roku 1997 zomrela princezná Diana,“ pripomenul Lacey, ktorý si myslí, že napriek momentálnej situácii si Alžbeta II. so svojím vnukom rozumie. "Harry a Meghan však nemajú dobré vzťahy s dvoranmi z Buckinghamského paláca,“ tvrdí odborník na kráľovský dvor.

Budú si môcť slobodnejšie robiť, čo sa im zachce. Je pravdepodobné, že sa okolo nich vytvorí ich vlastný paralelný celebritný dvor, ktorý bude konkurovať kráľovskému dvoru.
Pauline Maclaranová, spoluautorka knihy o britskej monarchii

Rodinné problémy sa však asi len začínajú. Harry a Meghan sa do istej miery postavili priamo proti kráľovnej. Už 7. marca prednesie Alžbeta II. tradičný príhovor v predvečer Dňa Commonwealthu. Podľa denníka Guardian v ten istý deň Harry a Meghan vystúpia v 90-minútovej šou Oprah Winfreyovej. Reláciiu už nahrali, ale britské bulvárne noviny špekulujú, že program by sa ešte mohol zmeniť. Pár vraj nerátal s tým, že mu panovníčka vezme patronát nad projektmi, o ktoré sa zaujímala. Kráľovský dvor údajne zase do poslednej chvíle nevedel, že Harry a Meghan sa chystajú vyrozprávať svoj životný príbeh v americkej televízii.

"Povedala by som, že britská monarchia vstupuje do turbulentného obdobia,“ skonštatovala pre Pravdu Pauline Maclaranová, spoluatorka knihy Royal Fever: The British Monarchy in Consumer Culture (Kráľovská horúčka: Britská monarchia v konzumnej kultúre). "Vidím to tak, že rozhodnutie Meghan a Harryho bude mať vplyv na niekoľko vecí. Mladí členovia kráľovskej rodiny, princ William a jeho manželka Kate a Harry a Meghan, teda takzvaná báječná štvorka, mimoriadne prispeli k popularite monarchie najmä medzi mladými ľuďmi. Teraz už báječná štvorka neexistuje a jej fanúšikovia sa rozdelili. Tí, čo sledovali Harryho a Meghan, pravdepodobne zostanú páru aj naďalej verní, ale neznamená to, že budú podporovať monarchiu a hodnoty, ktoré predstavuje,“ skonštatovala Maclaranová, ktorá pôsobí ako profesorka na londýnskej univerzite Royal Holloway.

Podľa odborníčky bude tiež zaujímavé sledovať, ako sa Harry a Meghan prispôsobia „normálnemu“ životu. Minulý rok podpísali zmluvu s televíznou, filmovou a streamovacou spoločnosť Netflix. Kontrakt na viacero programov a seriálov má údajne hodnotu 130 miliónov dolárov. Pár sa tiež dohodol s podcastovou platformou Spotify.

So synčekom, ktorý sa volá Archie, na snímke v... Foto: SITA/AP, Henk Kruger
princ Harry, vojvodkyňa Meghan, Archie So synčekom, ktorý sa volá Archie, na snímke v septembri 2019. Nedávno oznámili, že čakajú druhé dieťa.

"Harry a Meghan sa presťahovali do USA a končia s povinnosťami pre britskú monarchiu. Ich životný štýl bude naďalej stierať rozdiely medzi celebritnou kultúrou a kráľovskou rodinou. Budú si môcť slobodnejšie robiť, čo sa ich zachce. Je pravdepodobné, že sa okolo nich vytvorí ich vlastný paralelný celebritný dvor, ktorý bude konkurovať kráľovskému dvoru. Hodnoty monarchie sa budú javiť ako zastarané a jej členovia ako menej atraktívni. Myslím, že to môže vážne zasiahnuť do vnímania kráľovskej rodiny ako niečoho mystického, do jej aury, ktorá ju drží nad obyčajnými celebritami,“ povedala Maclaranová.

Volená hlava štátu?

Ako to teda zvládne britská monarchia? "Prežije. Som takpovediac adoptovaný britský občan a jednoznačne verím v demokraciu. Myslím si však, že kombinácia stáročí monarchie a parlamentarizmu vyprodukovala v Spojenom kráľovstve fantastický výsledok,“ uviedol pre Pravdu sociológ Gëzim Alpion z Birminghamskej univerzity. "Kráľovský dvor by sa však v budúcnosti asi mal zúžiť na priamych potomkov panovníčky či panovníka. No monarchiu si ľudia stále vážia. Otec kráľovnej Alžbety Juraj VI. neopustil Britániu počas druhej svetovej vojny, na čo krajina nezabudla. Súčasná panovníčka za desaťročia na tróne potom zásadne prispela k pozitívnemu vnímaniu monarchie,“ tvrdí Alpion.

Prieskum, ktorý agentúra YouGov zverejnila v decembri, ukázal, že 21 percent Britov by si želalo volenú hlavu štátu, 67 percent podporuje pokračovanie monarchie a 12 percent sa nevie rozhodnúť.

"Republikánska myšlienka má pomerne nízku podporu, 21 percent je málo. V časoch afér, ktoré sprevádzali princeznú Dianu a princa Charlesa, podporovalo koniec monarchie oveľa viac ľudí,“ zhodnotil výskum Lacey.

Z prieskumu pre kráľovský dvor však vyplávali aj varovné signály do budúcnosti. Vo vekovej skupine nad 65 rokov si zachovanie monarchie želá až 84 percent ľudí. No toto číslo je výrazne nižšie pri mladších respondentoch. V kategórii 18 až 24 rokov je podpora monarchie iba 42-percentná.

Výskum tiež ukázal, že Briti by uprednostnili, keby po Alžbete II. na trón zasadol jej vnuk William, nie syn Charles. Rozdiel však nie je veľký. Williama by za panovníka chcelo 41 percent respondentov, Charlesa 37 percent.

"Keď na trón nastúpi Charles, bude to mať britská kráľovská rodina trochu zložitejšie. Celkovo je však podpora monarchie na slušnej úrovni. Princ William vedie rebríčky popularity, takže o budúcnosť sa kráľovský dvor nemusí báť. Najmä ak Charles ako kráľ bude úzko spolupracovať s Williamom,“ uviedla Maclaranová.

Má mať Harry nárok na trón?

  • 49 percent Britov si myslí, že princ Harry by mal stratiť nárok na trón, ak sa nechce zúčastňovať práce kráľovskej rodiny. Vyplýva to z prieskumu agentúry YouGov.
  • 28 percent ľudí má iný názor.
  • 46 percent Britov sa nazdáva, že nie je vhodné, aby Harry a Meghan vystúpili v šou Oprah Winfreyovej.
  • 29 percent tvrdí, že je to v poriadku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojvodkyňa Kate #princ Harry #Britská kráľovná #Meghan Markle