Flautistka Kalesnikavová sa diktátora nezľakla. Lukašenkov režim ju poslal za mreže

Maryja Kalesnikavová mohla pokojne zostať žiť v bohatom a demokratickom štáte, ale vybrala si riskantný návrat do vlasti. Po dlhoročnom muzicírovaní v Nemecku prišla nazad do rodného Bieloruska, aby sa zapojila do politiky. Režim Alexandra Lukašenka sa pomstil za jej odvahu tak, že ju poslal za mreže. Kalesnikavová sa stala tohtoročnou laureátkou Ceny Václava Havla. Ocenenie udeľuje Rada Európy za mimoriadny prínos v oblasti ľudských práv.

08.11.2021 06:00
Maryja Kalesnikavová, Bielorusko, protest, vojaci Foto:
Maryja Kalesnikavová (so zdvihnutou rukou a držiaca kvetinu) na pokojnom proteste po prezidentských voľbách v Bielorusku v auguste 2020.
debata (82)

Kalesnikavová, ktorá má 39 rokov, je flautistka a učiteľka hudby. Otec slúžil na vojenskej ponorke a vyučoval v leteckej škole. Matka vyštudovala inžinierstvo. Na prvý pohľad rodičia, ktorí sa asi o muziku nezaujímajú. Opak je pravdou. „Rodina vždy zbožňovala hudbu. Matke sa páčila klasická a otec je rocker. S Mašou sme získali hudobné vzdelanie a ona má z neho svoju profesiu,“ povedala stanici BBC Tatiana Chomičová, sestra Kalesnikavovej.

Muzikantka sa usadila v Stuttgarte v roku 2007. Do Minska sa vracala za príbuznými a známymi a občas na koncerty. Nič nenasvedčovalo, že by Nemecko vymenila za Bielorusko. Svoju vlasť však stále mala silno v srdci. Podľa Chomičovej zostávala spojená s Bieloruskom dušou i telom.

Pani Kalesnikavová ukázala, že je pripravená riskovať vlastnú bezpečnosť. Ukázala skutočnú odvahu.
Rik Daems, predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy

Aj umenie potrebuje slobodné prostredie

Keď sa Kalasnikavová rozhodla angažovať v politike, takmer v každom rozhovore sa jej pýtali, prečo to urobila, veď je umelkyňa. „Nemôžem sa nachádzať v útulnom Stuttgarte alebo byť kdekoľvek inde, keď viem, že moji priatelia sedia vo vyšetrovacej väzbe alebo vo väzení v Bielorusku,“ zdôraznila pre denník Novaja gazeta.

Medzi umeleckou tvorbou a (ne)slobodou vidí priamu súvislosť: „V Bielorusku existuje cenzúra, ktorá nedovoľuje nikomu z hudobníkov, umelcov, režisérov zaoberať sa tým, čím chcú. Koncert potrebuje súhlas nejakého štátneho orgánu. Či už členovia symfonického orchestra, alebo operného divadla dostávajú ponižujúce platy. A keď ľudia pochopia, že toto finančné ponižovanie sa spája so štátom, veľa sa zmení,“ podčiarkla pre server Meduza.

Kalesnikavová si kúpila jednosmernú letenku do Minska na jar minulého roku. V máji 2020 sa stala šéfkou volebnej kampane Viktora Babaryku. Tento bankár bol vtedy označovaný za najvážnejšieho vyzývateľa Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách.

cichanovská Čítajte viac Voči Cichanovskej začali ďalšie stíhanie, hrozia jej 2 roky väzenia

Jednosmernú letenku do Stuttgartu nechcela

Lukašenko, ktorý má prezývku posledný diktátor v Európe, často odstraňuje riziká už v zárodku. Babaryka sa stal tiež jeho terčom. Ústredná volebná komisia ho odmietla registrovať ako prezidentského kandidáta. Nečudo, lebo podľa nezávislých prieskumov by ho podporila viac ako polovica voličov. Lukašenko sa ešte proti nemu poistil. Polícia Babaryku zatkla. (Súd ho napokon po dlhých mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe poslal za mreže až na 14 rokov za údajnú korupciu a daňové úniky.)

Po zatknutí Babaryku sa pochopiteľne zdalo, že misia Kalesnikavovej sa predčasne skončila. Mohla si zase objednať jednosmernú letenku. Do Stuttgartu. Neodcestovala však z Minska. Stala sa jednou z troch ženských tvárí bieloruské zápasu za slobodu.

Kalesnikavová vytvorila „nežnú trojkoalíciu“ so Sviatlanou Cichanovskou a s Veronikou Cypkalovou. Obidve sú manželky dvoch politikov, ktorým Lukašenkov režim zakázal kandidovať v prezidentských voľbách. Toto poslanie prevzala Cichanovska. Ústredná volebná komisia jej povolila kandidovať. Prečo? Lebo Lukašenko v nej videl bezvýznamnú súperku. Navyše je o ňom známe, že je presvedčený, že nijaká Bieloruska si nedokáže získať veľa voličov. O nádejach žien presadiť sa v politike sa vyjadruje pohŕdavo. Ukázalo sa však, že sa prerátal.

Na snímke je sestra Maryje Kalesnikavovej,... Foto: Sandro Weltin, Rada Európy
Tatiana Chomičová, Kalesnikavová, Rada Európy, cena Václava Havla Na snímke je sestra Maryje Kalesnikavovej, Tatiana Chomičová, ktorá za ňu prevzala Cenu Václava Havla udeľovanú Radou Európy. Kalesnikavová prísť do Štrasburgu nemohla, pretože režim Alexandra Lukašenka ju uväznil.

Trio Kalesnikavová – Cichanovska – Cypkalová začalo brázdiť po celom Bielorusku, neokukané (a ešte ženské) tváre priťahovali čoraz viac voličov. Lukašenkovi nevyšla predstava o Cichanovskej ako o politickej nule, čo sa potvrdilo po skončení prezidentských volieb. Opozícia bola presvedčená, že voľby jednoznačne vyhrala. No Lukašenko si vybavil, aby oficiálne získal až okolo 80 percent hlasov.

V celej krajine vypukli v lete 2020 nevídané demonštrácie proti sfalšovaným výsledkom volieb. Protesty boli pokojné, ale ťažkoodenci ich potláčali brutalitou, ako keby zasahovali proti futbalovým chuligánom, ktorí ničia všetko pred sebou. Cichanovska skončila vo vynútenej emigrácii v Litve. Kalesnikavovej sa chcel Lukašenko zbaviť tak, že sa tiež ocitne za hranicami Bieloruska.

Maskovaní muži v Minsku ju uniesli, hodili do auta a zamierili na Ukrajinu. V pohraničnej oblasti sa jej podarilo vyskočiť z vozidla a potom roztrhala svoj cestovný pas. Ukrajinci ju odovzdali Bielorusom. Tí ju vrátili do Minska. Do vyšetrovacej väzby.

Maryja Kalesnikavová Čítajte viac Bieloruskú opozičnú líderku Kalesnikavovú odsúdili na 11 rokov

Trest 11 rokov

Keď bola vo väzbe, otec ju nemohol navštíviť celých 12 mesiacov. Neumožnili jej hrať na flautu, čo je taký dlhý čas pre hudobníčku hrozne nepríjemné. Každý mesiac napísala okolo 150 listov, ale k adresátom sa dostávala len hŕstka. Podobne to bolo z opačnej strany. Z listov, ktorej jej posielali, si mohla prečítať len veľmi málo.

Súd vyniesol rozsudok 6. septembra tohto roku. Potrestal ju väzením na 11 rokov. Proces sa konal za zatvorenými dverami. Verejnosť sa vôbec nedozvedela, ako znie obžaloba. Dokonca jej advokáta prinútili podpísať dokument o úplnej mlčanlivosti. Akú-takú nádej na zmiernenie trestu ešte Kalesnikavová má, pretože podala odvolanie proti verdiktu.

Ocenenie od Rady Európy prevzala za ňu v Štrasburgu jej sestra Chomičová. „Pani Kalesnikavová ukázala, že je pripravená riskovať vlastnú bezpečnosť. Ukázala skutočnú odvahu,“ zdôraznil predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Rik Daems, keď objasňoval, prečo získala Cenu Václava Havla.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #diktátor #Alexandr Lukašenko #hrdinka #Sviatlana Cichanovska #Maryja Kalesnikavová