V Piešťanoch sa chystajú veľké oslavy. Krájať sa bude 110-metrová torta

Do známeho kúpeľného mesta príde koncom apríla zatancovať Lúčnica, odhalí sa tzv. Muchov apartmán, záujemcovia sa dozvedia rozdiel medzi bahennou kuchyňou a bahenným koláčom, ale najväčší ťahák pre širokú verejnosť bude pravdepodobne krájanie 110 metrov dlhej torty.

24.04.2022 06:00
Piešťany, Thermia, Kúpeľný ostrov, kúpele,... Foto:
Pohľad na secesný kúpeľný hotel Thermia s kúpeľmi Irma na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch zhora.
debata

Dôvodom na všetky tieto oslavy je 110. výročie kultového secesného hotela Thermia postaveného na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Thermiu dal v rokoch 1910 až 1912 postaviť Ľudovít Winter, ktorý vdýchol Piešťanom život. Tento vizionár stojí za mnohými piešťanskými stavbami, dokonca aj za nápadom vytvoriť slávnu sochu Barlolámača alebo za zrodom BB pudingu či Marína keksov. Názov Thermia vymyslela Winterova matka, pretože mal vyjadrovať myšlienku kúpeľníctva, ale zároveň byť zrozumiteľný vo všetkých jazykoch. Priľahlé kúpele spojené s Thermiou sa volajú Irma na pamiatku grófky Irmy Erdödyovej.

Barlolámač pri Kolonádovom moste je jedným z... Foto: OOCR Piešťany
Barlolámač, socha, Kolonádový most, Piešťany Barlolámač pri Kolonádovom moste je jedným z najznámejších symbolov kúpeľov v Piešťanoch. Na jeho vzniku má svoj podiel Lajos Winter.

Keďže priamo pod budovou vyvierajú horúce minerálne pramene, celá budova hotela je postavená na betónovej platni s hrúbkou jeden a pol metra a kúpeľná časť na betónových pilieroch. Piešťanské minerálne pramene vyvierajú z hĺbky dvetisíc metrov a majú teplotu 67 stupňov Celzia. Slávne bahno sa ťaží zo dna obtokového ramena Váhu. Bahno na liečebné účely sa pripravuje v tzv. bahennej kuchyni a bahnísk je v kúpeľoch niekoľko. (Okrem Irmy napr. v Napoleonských kúpeľoch, Pro Patrii.) Naopak, slávny dezert Bahno, ktorý servírovaný s kakaovou ozdobou v tvare pávieho chvosta s jahodou, sa podáva v kaviarni secesného hotela.

Historický pohľad na Thermiu na obraze v... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Piestany, Thermia, obraz, história, maľba, Kúpeľný ostrov Historický pohľad na Thermiu na obraze v jedálni hotela.

To, prečo sa zákusok z kakaa, pudingu, nutely, rumu, masla a špeciálneho likéru nazýva Bahno, je logické. Prečo však páv? A prečo tento motív možno nájsť na mnohých miestach v hoteli? Rozprestretý chvost páva je na priečelí nad vchodom hotela, zdobí jeho recepciu, páv je zobrazený na nádhernej vitráži pri vnútornom schodisku, na operadlách stoličiek v jedálni či koberoch chodieb. Klietky so živými pávmi sú na Kúpeľnom ostrove napravo od vstupu na Kolonádový most. „Páv je totiž dôležitou súčasťou tunajšieho príbehu, pretože to bol práve on, komu tunajšia termálna minerálna voda vyliečila zranenú nôžku,“ vysvetľuje Ing. Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Piešťany.

Symbol páva na priečelí hotela. Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Piešťany, Thermia, zástavy, páv, priečelie Symbol páva na priečelí hotela.

Ku hotelu Thermia a tunajším kúpeľom sa viaže aj príbeh rodiny známeho maliara, grafika a dekoratívneho umelca Alfonsa Muchu. Jeho originálny obraz z reštaurácie známeho päťhviezdičkového hotela sa „preslávil“ tým, že ho v roku 2004 ukradli, ale po štyroch rokoch sa ho podarilo nájsť a dnes je už opätovne zreštaurovaný na svojom pôvodnom mieste, kam patrí. Je na ňom pravdepodobne Muchova dcéra, ktorá sa v Piešťanoch tiež liečila. „Známe sú aj viaceré historické fotografie majstra Alfonsa Muchu, ktorý v Piešťanoch nielen oddychoval, ale aj tvoril, preto pri príležitosti 110. výročia hotela Themia v sobotu 30. apríla otvoríme Muchov apartmán, ktorý bude svojím zariadením a výzdobou pripomínať túto najvýznamnejšiu maliarsku osobnosť európskej secesie,“ hovorí Bc. Andrea Platková z marketingu Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Pre verejnosť bude asi najväčším ťahákom servírovanie a krájanie 110 metrov dlhej torty na Kolonádovom moste v Piešťanoch, ktoré sa má konať v nedeľu 1. mája v popoludňajších hodinách.

Program: Lúčnica, Muchov apartmán, bahno, hudba a torta

Dominika Titková a priatelia (živá kapela pod... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
speváčka, Dominika Titková, kapela, živá hudba Dominika Titková a priatelia (živá kapela pod vedením saxofonistky a speváčky Dominiky) bude hrať pri príležitosti 110. narodenín Thermie.

piatok 29. apríl: Vystúpenie umeleckého súboru Lúčnica v Dome umenia. Hostí čaká welcome drink s dezertom a o dopravu sa postará špeciálne vypravený vláčik.

sobota 30. apríl: Odhalenie Muchovho apartmánu, exkluzívna prehliadka zákulisia hotela, kúpeľov Irma, bahennej kuchyne a „bahenného koláča“ v Alexander café, galavečera so špeciálnymi hosťami a polnočným prekvapením v záhrade na terase Café Alexander. Vystúpi Katarína Hasprová, Paper Moon Trio, tanečná skupina La Rosa, Dominika Titková a priatelia (živá kapela pod vedením saxofonistky a speváčky Dominiky)

Paper Moon Trio hrá a bude hrať pod originálnym... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Piešťany, Thermia, Alfons Mucha, obraz, jedáleň Paper Moon Trio hrá a bude hrať pod originálnym obrazom Alfonsa Muchu v jedálni Thermie, ktorý bol v minulosti ukradnutý a podarilo sa ho vypátrať.

nedeľa 1. máj: Krájanie 110 metrov dlhej torty na Kolonádovom moste v Piešťanoch (od 15 do 16.hodiny).Torta bude pripravená pod vedením šéfcukrárky Lindy Fukasovej. Hrať bude kapela Funny Fellows.

Viac informácií možno nájsť na https://kalendar.rezortpiestany.sk v časti Top podujatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #kúpele #Piešťany #Kúpeľný ostrov #secesia #Thermia