Ako by sme mali diskutovať s fašistami?

Ak demokracia je diskusia a fašizmus sa usiluje o jej podkopanie, otázkou je: Ako by sme mali diskutovať s fašistami? A ako nastaviť férové pravidlá off-line debát?

19.06.2022 12:00

Odpoveď spoločne hľadáme v aktuálnej diskusii, do ktorej sa zapojilo už viac ako 80 účastníkov. Základným konsenzuálnym východiskom diskusie je, že nám záleží na tom, aby sme žili v slobodnej a demokratickej spoločnosti.

Z doterajších výsledkov diskusie vyplýva spoločný konsenzus najmä v tom, že diskusia má byť otvorená voči všetkým. Dôležitý je však najmä jej obsah – vo férovej diskusii by sme nemali odsudzovať človeka, ale hodnotiť vecnosť obsahu toho, čo hovorí. Uvedené podporuje aj zhoda na tom, že debatovať by sme mali so všetkými politikmi, ak je diskusia konštruktívna a dokáže odhaliť klamstvá.

Pravidlá dôležitejšie ako autor?

Vybrané komentáre ukazujú, že je dôležité sústrediť sa skôr na pravidlá a obsah diskusie. Tak, aby bola otvorená všetkým, ktorí stoja o vecnú výmenu názorov, a zároveň nebola zneužívaná. Preto sa aj prebiehajúca diskusia ďalej sústredí na pravidlá férovej a otvorenej diskusie. Základným konsenzuálnym princípom je, že do verejných debát by mali byť pripustení len ľudia, ktorí rešpektujú pravidlá slušnej diskusie (nezavádzať, neurážať).

Ďalší princíp reflektuje ochranu vecnej a férovej diskusie v zmysle – nech sa vyjadria všetci. Lenže v momente, keď ich názory začnú propagovať fašizmus, by mali byť stopnutí. Pretože však ide o nový komentár, budeme radi, ak vyjadríte váš názor na vec.

Ďalšie dôležité kritérium je miera pripravenosti a asertívnosti moderátora, ktorá je v diskusii podporená dvomi konsenzuálnymi komentármi.

Čo si myslíte vy?

Zároveň je zrejme potrebné riešiť otázku povahy a nastavenia TV debát, pretože väčšina diskutujúcich sa zhodne na ich probléme, ktorý spočíva v nedostatku času na vyvracanie všetkých uvedených klamstiev a zavádzaní.

S tým súvisí aj ďalšia nedoriešená otázka, či médiá majú právo nepozývať si ľudí, ktorých nechcú (fašisti či iní)? A má sloboda médií prednosť pred „nútenými kvótami“ podľa výsledkov volieb? Čo si myslíte vy? Využite príležitosť spoločne rozhodnúť o pravidlách férovej a otvorenej diskusie.

Priebežné výsledky diskusie nájdete na pol.is.

Diskusiu zastrešuje občianske združenie DEMDIS, ktorého mediálnym partnerom je denník Pravda. Cieľom spolupráce je zapájanie širokej verejnosti do umiernenej diskusie a nachádzanie konsenzu v polarizovanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predchádzajúcich diskusií nájdete na demdis.sk.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #fašisti #verejná diskusia #demdis