Hoci ste Židia, ste ľudia. Poďte bývať k nám

Počas vojny žili Kleinovci v Revúcej. Dostali výnimku, ktorá ich v roku 1942 zachránila pred deportáciami. Pár týždňov po vypuknutí Povstania vstúpili v októbri 1944 do krajiny nacistickí vojaci z Maďarska, ktoré bolo od marca pod nemeckou vojenskou okupáciou. Revúca, ktorá sa v tom čase nachádzala na slovensko-maďarských hraniciach, už nebola pre Židov bezpečným miestom; preto sa Kleinovci rozhodli odísť do Banskej Bystrice (partizáni ju vyhlásili za „druhý Stalingrad“, nacistom do rúk nikdy nepadne).

13.09.2022 12:00
Mária Speváková Foto:
Mária Speváková na archívnej snímke. (Fotografia jej manžela Jána Speváka sa nezachovala.)
debata

Toto je príbeh o záchrancoch Jánovi Spevákovi a o jeho manželke Márii Spevákovej. Menoslov tých, ktorých zachránili, je dlhý: Abrahám Klein, Rozália Ráchel Lea Kleinová, Sára (Edita), Zissy (Eva), Mojše, Šlomo (Štefko), Jakub a Hana Kleinovci.

Keď sa hitlerovské jednotky blížili k Banskej Bystrici, žil tam takmer celý zvyšok slovenského židovstva: okolo 10-tisíc ľudí. Mnohí z nich mali pripravené úkryty v kopcoch. Zdráhali sa však vziať veľkú rodinu Kleinovcov, pozostávajúcu z dvoch dospelých a šiestich detí. Báli sa, že malé deti budú plakať a prezradia úkryt v lese. V zúfalej situácii pomohol Kleinovcom rabín zo Sečoviec Avraham Wintner, ktorý im našiel malý byt v dedine Riečka.

Miroslav Čaplovič Čítajte aj Spravodliví medzi beštiami

Nový dočasný domov pozostával z troch obydlí: z dvoch strán bývali Nežidia a v strednom trakte Kleinovci. Rodina sa oficiálne vydávala za evanjelikov, ktorí utiekli z iného mesta. Jedlo bolo iba na prídel. Každá rodina mala preukaz, ale nie Kleinovci, pretože boli predtým ako Židia zbavení občianstva. Miestni dedinčania (vrátane starostovej manželky) boli väčšinou antifašisti. Zľutovali sa nad rodinou a v noci im na prah dverí nosili jedlo – zemiaky, ovocie a mäso.

Keď Nemci obsadili Banskú Bystricu, začali spolu s gardistami chodiť po domoch vo všetkých mestách a dedinách. Hľadali partizánov, zbrane a Židov, pričom za ich ukrývanie hrozila poprava. Majiteľka domu pani Spišiaková požiadala Kleinovcov, aby dom okamžite opustili. Rozália chodila od domu k domu a snažila sa nájsť náhradné bývanie, no nikde nepochodila. Prišla k jednej žene, ktorá mala tri voľné izby, začala plakať a prosiť o pomoc, ale bezvýsledne. Suseda, ktorá tam bola a počula jej plač, povedala: „Prečo ich neprichýlite, keď máte voľné tri izby?“ Potom sa obrátila na pani Kleinovú a povedala jej: „Hoci ste Židia, ste ľudia. Poďte bývať k nám.“

Antónia Nikodemová, Daisy Čítajte aj Ocenili Slovákov, ktorí nezištne zachránili Židov

Táto láskavá žena, pani Speváková, prijala Kleinovcov a poskytla im vykúrenú miestnosť, zatiaľ čo ona a jej chorý manžel sa presťahovali do nevykurovanej miestnosti. V kočíkoch spali tri najmenšie deti Kleinovcov a tri staršie deti s rodičmi na slamených rohožiach. Spevákovci im tiež umožnili používať svoju kuchyňu. Nájomné bolo stanovené na desať korún na deň, a keď sa Kleinovci ponúkli, že zaplatia viac, pani Speváková to okamžite odmietla so slovami: „Keď ste na úteku, nechcem od vás viac.“

Po nejakom čase Kleinovci minuli všetky svoje peniaze a aby mohli kúpiť jedlo, museli predať všetky cennosti. Keď sa pani Speváková dozvedela o ich situácii, odišla do neďalekého Tajova a urobila zbierku od ľudí na „pomoc utečencom“.

Kleinovci zostali u Spevákovcov až do oslobodenia dediny rumunskou armádou. Potom sa vrátili do Revúcej, ktorá už bola bezpečná (v ruských rukách). Po návrate sa dozvedeli, že ich milovaný syn Jehuda (poslaný za rodinou do maďarského mesta Balkany, aby sa vzdelával v ješive), bol deportovaný a zavraždený v nacistickom koncentračnom tábore.

Rodina sa rozhodla odísť žiť do USA. Po vojne mali Abrahám s Rozáliou ďalšie tri deti: Ester, Mendy a Faigy. Všetky zachránené deti sú stále nažive okrem najstaršej dcéry Sáry, ktorá zomrela pred 20 rokmi, a Mojšeho, ktorý zomrel minulý rok.

Poznámka: Obsah textu je prevzatý z podkladov od izraelskej ambasády na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #druhá svetová vojna #koncentračné tábory #Spravodlivý medzi národmi