Nádejou pre LGBTI komunitu na Slovensku sú mladí, pomôcť môže aj pop-kultúra a médiá

Až 53 percent ľudí z majority na Slovensku údajne nepozná vo svojom blízkom okolí nikoho, kto by bol členom LGBTI komunity, ukázal nedávny prieskum.

20.07.2023 07:43
debata
Mladí sú nádejou, LGBTI komunita tiež potrebuje lepšiu reprezentáciu v médiách
Video

Ako však poznamenáva Martin Macko, riaditeľ iniciatívy Inakosť a spoluorganizátor Dúhového Pride, problémom je veľakrát strach členov komunity priznať sa ku svojej identite. Pritom práve fakt, že niekoho z LGBTI ľudí poznáme, mieru akceptácie zvyšuje.

Omar Sharif Jr. Čítajte viac Starká prežila Osvienčim a zabilo by ju, že som gej? Vnuk Omara Sharifa nemal ľahký život, slávny dedko vedel všetko

Dobré správy pre LGBTI ľudí môže priniesť mladá generácia. „Mladí sú dnes omnoho otvorenejší. Už na strednej škole, niektorí dokonca na základnej hovoria otvorene o svojej identite. U ľudí pod tridsať rokov až 60 percent podporuje registrované partnerstvá. Na Slovensku v tejto otázke vnímame veľké generačné rozdiely,“ komentoval Macko, ktorý naznačil, že napríklad aj médiá či pop-kultúra a otvorenosť verejne známych osobností zohrávajú úlohu v tom, ako sa krajina mení v miere akceptovania členov menšiny.

zväčšiť Dúhový Pride Bratislava - záber z roku 2022.... Foto: Robert Hüttner, Pravda
duhovy pride autor: Robert Huttner Dúhový Pride Bratislava - záber z roku 2022. Trinásty ročník podujatia sa bude konať v sobotu 22. júla v Bratislave.

„Veľkú úlohu zohrávajú médiá a televízie. Pretože, ak ľudia nemajú osobný kontakt, sprostredkovane ho dokážu zabezpečiť médiá, televízie aj popkultúra – napríklad televízne seriály,“ uviedol Martin Macko. „Malo to veľký význam napríklad v Španielsku. Ale keď sa pozrieme aj na Slovensko, tiež máme vlastný príbeh, ako sa zmenil pohľad väčšiny na menšinu – konkrétne na maďarskú menšinu, ktorá bola v deväťdesiatych rokoch označovaná za problém. Relatívne rýchlo, v podstate za jednu generáciu sa to podarilo otočiť – jednak preto, že mali nejakú politickú reprezentáciu, ale zároveň to bola aj tá pop-kultúra, seriál ako boli Susedia. A toto sa dá urobiť aj pri téme LGBTI ľudí,“ vysvetlil Macko.

Dúhový PRIDE Bratislava 2016 Čítajte viac Hrdí a nezničiteľní. Také je heslo nasledujúceho Dúhového Pridu, ktorý bude v Bratislave

Martin Macko ako spoluorganizátor podujatia Dúhový Pride tiež ozrejmil, akú podobu bude mať 13. ročník podujatia, ktoré sa koná už túto sobotu v Bratislave na Námestí slobody. Či museli organizátori posilniť bezpečnosť, čo čaká návštevníkov a aké ambície majú organizátori v rámci aktivít pre posilnenie postavenia komunity LGBTI na Slovensku, to sa dozviete v aktuálnej epizóde Ide o nás.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #dúhový pride #menšina #Martin Macko #popkultúra