O živote: Pouličné výstrednosti

Fascinujú ma drobné výstrednosti bezdomovcov, ktorí hrajú v našom divadle. Napríklad, vzťah niektorých hercov k móde.

12.11.2013 14:01
debata

Nikdy by mi nezišlo na um, že aj oni sa dokážu štýlovo a netradične obliecť. Bola som presvedčená, že ich jediným kritériom pri výbere oblečenia je, aby bolo teplé a pohodlné. Mýlila som sa. V skutočnosti módu milujú.

Preplnené kontajnery a niektoré charity poskytnú dostatok možností na to, aby sa bezďáci „nahodili“ do šiat, ktoré by im závideli aj profesionálni štylisti. Divadelné zájazdy alebo premiéra je pre našich hercov a herečky príležitosť na to, aby sa čo najkrajšie obliekli. Sedemdesiatročná Cecilka raz prišla na zájazd oblečená do svetloružovej tuniky so striebornými hviezdičkami, ružových legín a ružových tenisiek. Celkový imidž dotvárala strieborná čelenka vo vlasoch s (ako inak) ružovými kvietkami.

Hrali sme vtedy predstavenie v Prahe a na kávu sme si odskočili do kubistickej kaviarne v dome u Černé matky boží. Cecilka si elegantne sadla na tú nádhernú, kubistickú, zeleno-pásikavú pohovku a všetci hostia aj čašníci zatajili dych. Vyzerala ako ostarnutá, bezzubá Barbie na výlete s klubom dôchodcov, bezstarostne popíjajúca svoje „coffe latte“.

Trocha „punkerskejší“ prístup k móde má zasa náš herec Mongi. Dokáže v kontajneri „nakúpiť“ drahé značkové veci, hodinky aj topánky. Tvrdí, že peniaze sa váľajú na zemi, len sa pre ne treba zohnúť. Jeho letný outfit v podobe tyrkysovo-modrých levisiek mrkvového strihu a zeleného trička bol neprehliadnuteľný a vyrážal dych čajočkám po predstavení odohranom na Pohode.

Ale absolútnou ikonou módneho bezďáckeho neba je Gusto. Ten dokáže vyraziť dych aj mne, a to som už prišla do styku s dosť uletenými outfitmi na výletoch v New Yorku. Jeden jeho módny výstrelok sa mi vryl hlboko do pamäti. Neviem, odkiaľ zohnal vybíjanú metalistickú koženú bundu, pod ktorú si obliekol ženské fialové tričko, na ktorom bola flitrami vytvorená hlava leoparda s vycerenými zubami. Celkový design dotvárali riflové nohavice so strapcami, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani Suzi Quatro, speváčka slávna v 80. rokoch. Gusto to skrátka "dáva” vo veľkom štýle. Minule prišiel na divadelný zájazd do Nitrice v modrých šušťákoch, na očiach mal obrovské zrkadlovky a vyzeral ako originálny vekslák predávajúci bony.

Nič však neprekonalo jeho oblečenie, ktoré mal na našej premiére Bábky v Pisztoryho paláci. Na sebe mal úžasné tesilové sako, po ktorom by určite chňapli filmári nakrúcajúci film z obdobia normalizácie. Na nohách mal špicaté čižmy so zvýšeným opätkom, vo vrecku saka hrebeň, skrátka švihák! Pripomínal mi svadobného podvodníka zo 70. rokov. Na otázku: „Kde na to chodíš?“ povedal, že si to kúpil v nejakom charitnom sklade a kus odevu tam stojí 20 centov, takže ho oblečenie aj s ponožkami vyšlo na jedno euro. Tak Gusto "položil do smútku, všetkých hipsterov, ktorí za podobný odev často vysolia nehorázne prachy. Bezďáci skrátka majú tiež svoj štýl, aj keď žijú na ulici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #bezdomovci