O ľuďoch: Rýchle myslenie v prezidentskej kampani

Ako prezidentskí kandidáti, ani ja nevravím všetko, čo si myslím. Nie preto, že niečo tajím. Ani nie, že kujem nebezpečné pikle. Inak, kedysi náš opitý námestník zvykol vyrevovať: nebudete mi tu piť kukle! Kto sa zasmial, prémie nevidel.

14.02.2014 06:00
debata (2)

Bohvie ako kandidáti, ja všetko nehovorím zo slušnosti. Mám fantáziu, preto si dokážem predstaviť, ako by mnoho vecí z mojej hlavy otrávilo ovzdušie aj život iných. Asi ako keď zatvárame dvere na toalete alebo v kúpeľni. Veď nie všetkým ide všetko, čo robíme, pod nos.

Pohľad na nechutného žráča zhnusí aj fajný biftek. Počúvať slovnú dyzentériu primitíva môže vyvolať záchvat astmy. Aj ekzém. Necenzurované citové výlevy vzrušujú len autora. Poslucháča, ktorý zo slušnosti neujde, dokážu zmeniť aj na vraha. Akosi si z krimikroniky nevybavujem násilné skutky hluchonemých. Pre istotu sa spýtam nepočujúceho kamaráta Eda. Bol inak v podniku s oným opitým námestníkom vyhodnotený ako najlepšia kreslička. Zvykli sme sa spolu smiať, že preto, lebo nenadával inžinierom kvôli zadaniam.

Nech je ako je, Angličania to ešte stále majú vymyslené dobre (aj keď Mníchov a výkon palestínskeho mandátu im za to ešte nezabudnem). Pekne to opísala Agatha Christie, že „slušný jazyk a korektné správanie sú účinnou prevenciou a obranou voči možnému násiliu človeka voči človeku“.

Veď čo si budeme nahovárať: spupnosť, nadutosť, domýšľavosť, hrubosť a zloba sú vysoko nákazlivé. Pôsobia totiž v etape rýchleho myslenia aktívne, rýchle a v súlade s „požiadavkami rýchlej doby“. S včasným a kvalitným očkovaním, t. j. neúprosným vzdelávaním na získanie odolnosti aj proti kandidátom, je problém. Nakoniec, takí tyrani zverených osôb nechcú deti očkovať ani proti smrteľným chorobám.

Existuje však aj niečo ako pomalé myslenie. Termín som si požičala od amerického psychológa Daniela Kahnemana, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu. Kahneman vysvetľuje mentálne pasce rýchleho myslenia (systém je rýchly, intuitívny, emocionálny). Ponúka riešenia, ako účinne čerpať z pomalého myslenia (systém je rozvážnejší, logickejší, uvažuje s dôsledkami).

Asi dobre, že si nevidíme do hláv. Dobre je aj, že nie všetko z kandidátskych hláv vyjde na svetlo božie. Veď niektoré hlavy sú priam dračie. Ale náš aj mnohý iný ľud zvykol vedieť, že reči sa vravia a chlieb sa je. V Knihe kníh sa píše: „Podľa skutkov poznáte ich.“ To by s pomalým myslením a Kahnemanom mohlo pomôcť. Na Slovensku síce logicky nemáme anglickú výchovu, ale začať s očkovaním proti chorobám z rýchleho myslenia je najvyšší čas.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #kandidát na prezidenta