O svete: Najväčšie a najdrahšie

Sneh pokrývajúci pohorie nad Soči sa môže roztopiť. Medailová bilancia je uzavretá, olympijský oheň zhasol, predseda olympijského výboru povedal záverečnú formulu. V záverečnom ceremoniáli ruskí organizátori znovu v plnej intenzite predviedli schopnosť plynulo prechádzať od oslavy vrcholných športových a umeleckých výkonov ku gýčovej pompéznosti a nehatenému predvádzaniu veľkosti vlastného národa. Nedá sa však poprieť, že to zapôsobilo.

13.03.2014 14:00
debata (2)

Zábery na zhasínajúci plameň vtisli slzy do očí nejednému divákovi, či už to bol olympionik, alebo amatérsky športovec, alebo len vyznávač olympijského „gaučinku“. V každom prípade sa zdá, že „najväčšie a najdrahšie“ zimné olympijské hry možno uzavrieť a na všetkých stranách vidno záujem, aby toto záverečné hodnotenie vyšlo pozitívne.

Pritom práve tieto hry priniesli viaceré upozornenia, že každý pokus o bilancovanie je tesne po skončení súťaží predčasný. Jedno z týchto upozornení prišlo tesne pred ich začiatkom, keď sa rozšírili správy o nových výsledkoch dopingových kontrol dvoch estónskych víťazov z olympiády v Turíne. Českí bežci na lyžiach Bauer a Neumannová sa dozvedeli, že pred ôsmimi rokmi vlastne zvíťazili a majú právo na zlatú medailu. Už teraz sa vynárajú správy o výsledkoch dopingových testov, ktoré by mohli zmeniť poradie práve skončenej olympiády, a hoci sa zatiaľ zväčša opierajú iba o dohady, nabádajú nás pri hodnotení dosiahnutých výsledkov k opatrnosti.

Tým skôr by sme mali byť zdržanliví pri pokusoch o hodnotenie prínosu olympiády pre rozvoj športu, zvyšovanie životnej úrovne a zlepšovanie zdravotného stavu obyvateľstva. Práve tu sa však v krajine organizátorov naliehavo presadzuje záujem využiť športové výsledky na podporu politických záujmov. Hry v Soči boli z tohto hľadiska ukážkovým príkladom politických manipulácií, ktoré obratne využívali proklamovanú zásadu, že politika do športu nepatrí. Nemohla sa tu objaviť ani zmienka o udalostiach prebiehajúcich na kyjevskom Majdane, no celé podujatie sa poslušne zaradilo do oficiálnej štátnej propagandy a zo širšieho hľadiska aj do príprav Euroázijského zväzu.

Krajina, kde sa zdravotný stav populácie dlhodobo zhoršuje a kde bujnejúci alkoholizmus spolu s ďalšími negatívnymi faktormi stravovania a životného prostredia nezadržateľne vedú k dramatickému poklesu počtu obyvateľov, sa takto v lesku olympijských medailí mohla predstaviť ako prosperujúca veľmoc. Politika športu sa opäť stala nástrojom na zastieranie problémov, ktoré prináša nedostatočná starostlivosť štátu o zdravie populácie.

Je však v povahe populačných procesov, že pokusy o prekrývanie ich prejavov víťazstvami v mediálne sledovaných hrách skôr či neskôr zlyhávajú. A v tom je ešte väčšia neúprosnosť než v rozhodnutiach dopingových komisií.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Rusko #Soči