O číslach: Staré zlaté časy

Koniec leta a začiatok jesene, kým sa naplno rozbehne výučba na univerzitách, je ideálny čas na konferencie.

13.11.2015 06:00
debata (1)

Tento rok som na všetkých, na ktorých som sa zúčastnil, (opäť) počúval aj pozvané prednášky od nestorov informatiky. Je to generácia ľudí, ktorí stáli pri zrode odboru, treba povedať, že nie – ako to už býva – jednoduchom. Pre niektorých to bola len odnož matematiky, pre iných zas elektrotechniky.

Informatika nesie v sebe stále rany po zápase, ktorým si vytyčovala svoju samostatnosť.

Čas ukázal, ako sa oba tábory mýlili, informatika si odvtedy vydobyla nespochybňovanú pozíciu. Všetci otcovia zakladatelia sa však sťažovali, ako je to teraz komplikované a ako to bolo vtedy jednoduchšie. Spomínali na zlaté časy, keď na ich univerzite bol jeden seminár, na ktorý chodili všetci informatici (voľakedy si viac hovorili computer scientisti, na východe zasa kybernetici) a riešili všetkým zrozumiteľné problémy.

Teraz na tej istej univerzite bežia desiatky seminárov a sotva majú nejakého spoločného účastníka. Skrátka, tak ako každý iný vedný odbor, aj informatika sa rozbehla všetkými smermi a nie je nič nezvyčajné, keď aj na pomerne užšie zameranej konferencii účastníci nielen nerozumejú všetkým prednáškam, ale niekedy si ani z názvu nevedia celkom vybaviť, o čom to vlastne asi bude.

Navyše informatika nesie v sebe stále rany (niektorí kolegovia by sa proti tomuto označeniu asi búrili, pre nich by to boli stopy) po zápase, ktorým si vytyčovala svoju samostatnosť.

Tam, kde viac vychádza z matematiky, sa väčšmi cenia teoretické výsledky než povedzme vytvorenie softvérového diela (obhájiť ním dizertačnú prácu je tam blízko nemožného). Inde, kde zasa stojí informatika viac na inžinierskych základoch, sú, naopak, samotné teoretické výsledky prijímané s istou skepsou.

Každý z pohľadov reprezentuje svoju pravdu. Čo je však realitou, je fakt, že vývoj v oblasti informačných technológií určujú viac technológie než teória. A to je výzva, nech už na informatiku hľadíme z ktorejkoľvek strany. O to dôležitejšia, ako rozmanitosť jej zameraní. Ostatne, tú už nájdeme všade.

Keď som sa po konferenciách vrátil späť do domáceho života, iná skúsenosť mi dala za pravdu. Doma čosi prestavujeme a s údivom som zistil, koľko sa objavilo nových technológií a materiálov oproti tomu, keď som tesne po škole prestavoval byt IV. kategórie.

Je ich toľko, že bežný majster väčšinu ani nepozná alebo s nimi aspoň nevie robiť. A spomenul som si na staré zlaté časy, keď som vystačil s pieskom, vápnom a cementom. Ak sa ich, pravda, podarilo zohnať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #informatika #vedecká konferencia