O číslach: AI jar

Prvý raz som sa s jeho menom stretol v úplne inej oblasti než tá, ktorá ho neskôr preslávila. Minského stroj je výpočtový model, akýsi abstraktný počítač, ktorý nevie nič iné než pripočítať jednotku, odpočítať ju, pozrieť sa, či je niekde nula a podľa toho sa rozhodnúť, čo ďalej.

11.03.2016 06:00
debata

A i napriek tejto jednoduchosti vie vypočítať všetko, čo „vieme“ vypočítať. Presnejšie, nevieme navrhnúť výpočtový model, ktorý by vedel vypočítať viac.

Teda, toľko hovorí Churchova-Turingova hypotéza. Hypotéza preto, že sa ju sotvakedy podarí dokázať, lebo to by sme museli vedieť sformalizovať „nevieme navrhnúť“.

Marvina Minského však nepreslávila teória vypočítateľnosti, ale odbor ležiaci v istom zmysle na opačnom konci informatiky, odbor, ktorý spoluzakladal. Artificial Intelligence (AI, v nie príliš šťastnom preklade Umelá inteligencia) od počiatku patrila zároveň k najatraktívnejším odborom i k odborom spôsobujúcim najväčšie sklamania. To prvé pre svoje fascinujúce prísľuby a to druhé pre ich nesplnenie. To sa dokonca prejavilo vo dvoch takzvaných AI zimách a v desiatke citeľných ochladení, ktoré sa odzrkadlili v zmrazení výskumných prostriedkov. Nateraz sa však zdajú zabudnuté, odbor zažíva rozkvet a prináša ohromujúce výsledky.

Počítač porazil svetového šachového šampióna (1997) či výrazne vyhral v americkej televíznej vedomostnej súťaži „Jeopardy!“ nad vtedajšími šampiónmi (2011). Prísľub takého telefonovania, keď na jednom konci hovoríme jednou rečou a z druhého vychádza iná, vyzeral dlho nedosiahnuteľný, ale teraz si túto technológiu môžeme už vyskúšať. To hlavné je však inde, menej nápadné – od internetových technológií až po najnovšie vychytávky automobilového priemyslu. A i ďalší vývoj dáva za pravdu jednej z Minského téz, totiž že inteligentné správanie vzíde zo spolupráce veľkého množstva „neinteligentných“ nezávislých činiteľov. Dokonca i z komerčného pohľadu.

Veľké množstvo maličkých firmičiek (kto má rád módne slová – startupov), špecializovaných na vyriešenie „maličkých“ problémov, kupujú veľké spoločnosti a takto dokážu poskladať svoje riešenia veľkých problémov. Napríklad softvérová analýza rodinnej fotografie z dovolenky znamená nielen rozpoznanie tvárí zobrazených (vrátane náhodných okoloidúcich), skúmanie ich emócií, zisťovanie kde sú (od siluety horizontu po skúmanie flóry, dĺžky a smeru tieňa a farebného podania), čo majú na sebe a pri sebe a pod. Vyriešenie týchto „menších“ úloh dáva dohromady analýzu presahujúcu schopnosti človeka. A má veľkú komerčnú cenu.

O Marvina Minského by sa mohli pri jeho širokých záujmoch uchádzať aj iní (bol poradcom pri filme 2001: Vesmírna odysea a vraj jedna z postáv Victor Kaminski nesie meno na jeho počesť; venoval sa hudbe, prakticky i teoreticky, vynašiel konfokálny mikroskop atď.), no stále zostáva otcom zakladateľom umelej inteligencie.

Ďalšia AI zima je v nedohľadne, iba že by ju privolali odôvodnené obavy, že mysliace stroje tentoraz pripravia ľudí o viac pracovných príležitostí, než vytvoria. Vrátane tých, ktoré boli doménou „bielych golierov“. Uvidíme. Marvin Minsky už len z informatického neba. Ale AI jari sa ešte dočkal. Zomrel 24. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Damas Gruska #o číslach