O slovách: Veselé kolieska Ivana Popoviča

Všetci poznáme z médií tú fotografiu – na železnej traverze amerického mrakodrapu sedia robotníci a hoci traverza je úzka a pod nimi zíva hĺbka, smejú sa a jeden – akoby mal o koliesko viac – drží v ruke aj tľapku pálenky.

25.08.2017 07:00
debata

Hádate dobre – je to Slovák. Rovnaká fotografia sa zachovala aj v rodinnom albume Popovičovcov. Skrýva sa za tým hazardom iba žart? Patrila železná traverza iba k výbave ateliéru amerického fotografa? Nič to. Vedeli si mládenci vybrať fotografa – aj ten fotograf mal o koliesko viac.

A v roku 1944 sa narodil vnuk toho Slováka s tľapkou – môj priateľ Ivan Popovič, ktorý mal viac nie o jedno, ale hneď o niekoľko koliesok: stal sa z neho maliar, spisovateľ, režisér, scenárista, animátor, karikaturista aj ilustrátor. Život mi dožičil tú radosť, že som mohol niektoré z jeho koliesok pozorovať zblízka. Napríklad vtedy, keď ilustroval moju knihu Kvet alfabet. A inokedy zas, keď som písal verše do jeho animovaného filmu.

Radosť som však mal aj vtedy, keď som bol len jeho čitateľom – jeho Utešiteľ žien ma očaril podobne ako kedysi Kunderove Směšné lásky. No hlavne nikdy som sa dosť nenavychutnával pohľadu na picassovsky jednoduché dobrodružstvá jeho čiary. I tá čiara akoby mala o koliesko viac – i ona akoby vždy veselo balansovala nad závratnou hĺbkou. Osobitne stojí za pozornosť, keď nadobúda ženské tvary. I vtedy je tá čiara veselá, no nikdy nie urážlivá. Nemôže byť, veď Ivan Popovič má viac aj o to koliesko, čo otáča hlavou džentlmena, keď okolo neho kráča žena. Aj keď kreslí, je to utešiteľ žien.

Nečudo, že majiteľ toľkých koliesok zatúži občas zistiť, čo to urobí, keď sa kolieska spoja do jedného stroja.

Zostrojenie takého stroja sa Ivanovi Popovičovi podarilo v diele Mať tak o koliesko viac. Pod týmto názvom vznikol unikátny seriál päťdesiatich dvoch animovaných filmov. RTVS ho začala vysielať tohto roku, a už stihol získať ceny na festivaloch v Mníchove, Toronte aj Soule a zaujímajú sa oň zahraničné televízie.

Zároveň sa na knižnom trhu objavila rovnomenná kniha.

Seriál i kniha rozprávajú s bravúrnou ľahkosťou aj o najzložitejších vynálezoch 20. storočia. Hoci ide o dielo určené mládeži, fascinuje aj dospelých.

Do tretice – v Bibiane mala v júli vernisáž rovnomenná výstava.

Aby stroj fungoval bezchybne, Ivan Popovič prizval k jeho obsluhe aj syna, fotografa, režiséra, scenáristu, kameramana a dizajnéra, ktorý od roku 1990 spolupracuje so svojím otcom aj na animovaných filmoch a robí mu knižnú grafiku. Vďaka tomu, že pradedo nespadol z amerického mrakodrapu, ani toto jablko nepadlo ďaleko od stromu. Aj Dávid Popovič (1967) má o niekoľko koliesok viac.

Mimochodom: tie kolieska sa stále krútia. Rozmýšľate, kam v nedeľu s deťmi? Výstava v Bibiane trvá do 27. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #seriál #výstava #Ivan Popovič #Bibiana