O ľuďoch: Horná dolná hranica

Otvorili šesť pokladníc. Ku každej rad asi tridsiatich ľudí. Opieram sa o svoj vozík so zemiakmi, s kotletami, cibuľou, kapustou a melónmi. Nenápadne pokukujem po ľuďoch.

01.09.2017 17:00
debata (5)

S kým by som sa chcela spriateliť, s kým na chvíľu porozprávať, kto vzbudzuje zvedavosť a kto odpor hneď na prvý pohľad. Sme natesno, dá sa aj načúvať, čo vravia bezdomovci, mladé páry, staré páry, kamarátky. Sólo starší radi prehodia na pokladnici viac slov, než sa vyžaduje. Suseda z druhého sa na nákup nikdy ku mne nepridá, neznáša čakanie a prílišnú blízkosť ľudí. Mne to neprekáža, som zvedavá ako opica či skôr ako upresňuje čeština „zvídavá“. Bohvie prečo v slovenčine nemáme peknú „zvídavost“: túžbu po poznaní, po vedení.

Preratúvam počet ľudí okolo mňa. Podľa neurovedy a antropológie si zmysluplný a obojstranne funkčný kontakt dokážeme vytvoriť maximálne so stotridsiatimi piatimi ľudskými jedincami. Ďalší názor pripúšťa stopäťdesiat indivíduí. Číslo je aj tak menšie ako tunajší personál a kupujúci dokopy. Na prvý pohľad sa zdá neuveriteľné. Východiskom je však sila ľudského hlasu, ktorý ostatní dopočujú bez zosilňovačov, megafónov, bez akejkoľvek zvukovej techniky. Tými ostatnými myslíme „hordu“, teda spoločenstvo, ktorým sme boli v dávnych časoch, keď bolo životne nevyhnutné upozorniť na nebezpečenstvo. Spoločenstvo, s ktorým nás spájajú mocné nite: potrava, deti, obydlie, príroda… Tak sme nastavení odpradávna, aj keď sa nám to na prvý pohľad nezdá. Možno však, keď v rade na pokladnicu popremýšľame o svojej „horde“, ani nebudeme prekvapení. A nie náhodou, ak sú scenáristi v obraze, v katastrofických postapokalyptických filmoch (trebárs Walking Dead) prežívajú takto dimenzované skupiny.

Ešte menší dosah a rozptyl majú city, najmä tie mocné a hlboké: láska, rodičovstvo, altruizmus, aktívny súcit. Ak majú byť životne efektívne, musia byť cielené. A, pochopiteľne, limitované. Ľudský organizmus a myseľ sú na rozdiel od vesmíru ohraničené aj z hľadiska koncentrovania sily aj bezpečnosti. Široký rozptyl citov a pocitov by znamenal oslabovanie až do vynulovania. Ľudia preto nie sú schopní dojímať sa rovnako silne nad obeťami zemetrasenia v Taliansku ako nad katastrofálnymi pomermi v miestnej nemocnici. Príbeh jednotlivca na dosah dokážeme lepšie vnímať a prijať než veľké a vzdialené čísla.

Okrem neurovedcov a antropológov mnohé z povedaného vedia reklamní mágovia, scenáristi a spisovatelia. Jedni vedome, umelci hlavne intuitívne.

Vyplatila som nákup a opustila tamojšiu hordu. V krčme pod domom som si vonku v medzičase dala malé pivo a reč s britským mladíkom, ktorý od júna na bicykli brázdi Európu, kým ho neobmedzí nenávidený brexit. Urobil mi svoju štatistiku: za jeden a pol týždňa máva akú-takú konverzáciu s jedným človekom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zvedavosť #spoločenstvo #city