O svete: Fotbal je príma!

Je polovica júna, a to je za normálnych okolností vo futbalovom prostredí veľmi pokojné obdobie: ligové súťaže sa už skončili, poznáme majstrov, poznáme zostupujúcich, štadióny sa vyprázdnili a ruch okolo nich stíchol. Za normálnych okolností by to boli futbalové prázdniny. Všetci však cítime, že tohto roku to bude inak.

22.06.2018 06:00
debata

Futbalová horúčka stúpa, priblížilo sa vrcholné podujatie, ktoré bude našu pozornosť pútať až do polovice júla. Počas najdlhších dní roku budeme sledovať prenosy futbalových zápasov, diskutovať o góloch, chváliť alebo zatracovať hráčov, trénerov a rozhodcov, tipovať výsledky a víťazov. Od začiatku leta nás čaká mesiac svetového futbalu. Nech už ruský šampionát dopadne akokoľvek, už teraz sa dá povedať, že potvrdí a upevní dominantné postavenie futbalu v súčasnom mediálnom svete.

Pravda, ako vždy, aj v tomto prípade sa dominantné postavenie presadzuje vylučovaním odlišných ľudí. Všetci tí, čo sa o futbal nezaujímajú, nikdy na futbalovom štadióne neboli a nevedeli by povedať, kedy je futbalista v ofsajde, sa musia počas nasledujúceho mesiaca zmieriť so skutočnosťou, že médiá svoje programy podriadili futbalu a že pred ním neuniknú ani v kaviarňach, hostincoch či dopravných prostriedkoch.

Takýchto vydedencov futbalového sveta nie je málo. Zvážme len, že futbal je stále výrazne mužská záležitosť, a to nielen na trávnikoch, ale aj v organizačných, ekonomických a mediálnych sférach, čo ho obklopujú a udržiavajú v chode. Isteže, počty žien v radoch divákov a fanúšikov viditeľne rastú a niektoré sa už objavujú aj medzi funkcionármi či rozhodcami, to však nijako nemôže zastrieť chlapácky charakter tohto športu a celej jeho mašinérie.

Keď sa pozeráme na také prejavy chlapáctva, akými sú napríklad gestá futbalistov po strelení gólu, sotva sa ubránime podozreniu, že tento šport sa aj vo svojich kultivovaných podobách živí z prameňov agresivity, ku ktorým, ako je známe, majú predsa len bližšie muži. Pri pohľade na reakcie divákov sa potom toto podozrenie ľahko zmení na istotu a prerastie do presvedčenia, že futbal davy priťahuje práve poskytovaním príležitosti na uvoľnenie agresívnych sklonov.

Bolo by naivné, keby sme sa pokúšali význam agresivity pre futbal popierať. Hneď však treba dodať, že uznanie agresivity na pochopenie povahy a spoločenskej funkcie futbalu nestačí. Ak sa chceme čo len trochu priblížiť k porozumeniu toho, čo sa vo futbalovom zápase odohráva, musíme vziať do úvahy, že tu nad všetkým vládne pravidlo. Zaiste, futbal vie rozpútať vášne, rozpáliť bojovnosť a neraz uvoľňuje typicky mužskú agresivitu, to všetko však podriaďuje majestátu pravidla.

V tomto boji sa rozhoduje o víťazoch a porazených, no pravidlo vládne nad oboma. Môžeme sa dohadovať, či pred strelením gólu bol, alebo nebol ofsajd, môžeme tlieskať alebo písať, môžeme chváliť alebo zatracovať rozhodcov. Nebudeme pritom nijako spochybňovať platnosť pravidla.

Ako sa pri sledovaní politického spravodajstva presviedčame, takáto vernosť pravidlu je v súčasnom svete pomerne vzácnym javom. Aj tí, ktorých dianie na futbalovom trávniku nijako nevzrušuje, by teda mohli prijať slová z piesne Jaromíra Nohavicu, ktorými som tento text nadpísal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Miroslav Marcelli