O svete: Žltý Paríž

O Paríži som v tomto stĺpčeku zamýšľal písať už pred dvoma mesiacmi. Vrátil som sa práve z krátkeho parížskeho pobytu a chcel som vyjadriť, čo ma tu po niekoľkých rokoch od mojej ostatnej návštevy najviac zaujalo, prekvapilo a potešilo. Keby som sa k tomu bol vtedy dostal, asi by som nepísal o výstavách, galériách, koncertoch či prednáškach, tie predsa k môjmu obrazu Paríža vždy patrili.

21.12.2018 07:00
debata

Ozajstné prekvapenia som zažil na uliciach a námestiach tohto mesta. Naozaj som netušil, že tu uvidím také veľké množstvo bicyklistov, že sa na uliciach a bulvároch pre nich vytvorili zreteľné a automobilistami rešpektované trasy, že stojany s nájomnými bicyklami budú pred početnými školami a verejnými inštitúciami. Netušil som, že na chodníkoch sa vedľa chodcov preháňajú početní kolobežkári na svojich elektrických zariadeniach. A prekvapili ma aj ďalšie prejavy procesu, ktorým parížske prostredie poznačil duch ekologického hnutia. Hoci som niektoré z týchto zmien na diaľku zaznamenal, vnímanie ich konkrétnych každodenných podôb ma na každom kroku príjemne prekvapovalo.

S potešením som zisťoval, že Parížania nie sú až takí necitliví k ekologickým výzvam, ako by to nasvedčoval slabý politický vplyv „zelených“ v tejto krajine. Možno by som vtedy svoj text bol nazval „Zelený Paríž“.

Je zrejmé, že medzičasom sa takýto názov stal úplne nemiestnym. Ako by som dnes takto mohol charakterizovať mesto, ktoré zaplavili zástupy žltých viest, ľudí, ktorých najskôr pobúrilo, že by v mene naplnenia environmentalis­tických ambícií svojho prezidenta mali platiť vyššie dane z pohonných látok, a neskôr, po odvolaní tohto plánu, ich už rozhorčuje všetko, čo pokladajú za ohrozenie svojich životných nákladov. Paríž zožltol.

Nikto nevie, ako dlho bude v tomto meste a v celej krajine prevládať farba hnutia, ktoré nemá ani program, ani koordinátorov a vystupuje pod heslami, ktoré raz požadujú zvýšenie dôchodkov a inokedy vyzývajú na odstránenie kapitalizmu. Isté je len to, že žltým demonštrantom sa podarilo úplne prekričať hlasy environmentalistov, ktoré upozorňujú, kam sa svet o niekoľko desaťročí dostane, ak už teraz nezačne brať vážne boj s klimatickou zmenou.

Obrazy horiacich áut a rozbitých výkladov na parížskych bulvároch sú naliehavou výzvou pre prezidenta a vládu tejto krajiny. Sú však aj znepokojivou výzvou pre všetkých, čo svoje nádeje na zvrátenie klimatického vývoja spájali s globálnou dohodou, ktorá bola podpísaná práve v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Miroslav Marcelli #klimatický vývoj