Pokračovanie článku: Ako sa zbaviť toho magora... Duševne chorí vo vysokej politike: boli, sú aj budú?

Šialenec na čele štátu

Macías Nguema vyzeral na oficiálnych... Foto: CRAIYON.COM
Macías Nguema Macías Nguema vyzeral na oficiálnych fotografiách normálne.

Zakázal v celej krajine používať slovo „intelektuál“. Každému, kto nosil okuliare, hrozil trest smrti. Jeho obrazy museli visieť dokonca v katolíckych kostoloch vedľa obrazov svätcov. Volal sa Macías Nguema a takmer 11 rokov brutálne vládol Rovníkovej Guinei.

Narodil sa pred 100 rokmi, v januári 1924 v rodine miestneho šamana. Po skončení vojenskej služby sa stal starostom v mestečku Mongomo. Rovníková Guinea je prímorský štát v strednej Afrike, vtedy mal o niečo viac ako 300-tisíc obyvateľov a rozlohu okolo dvoch tretín Slovenska. Nachádzal sa pod španielskou koloniálnou správou.

V roku 1968 získal nezávislosť. Nguema už bol štyri roky podpredsedom prechodnej vlády. Keď hneď po nadobudnutí nezávislosti ohlásili v krajine prezidentské voľby, rozhodol sa kandidovať. Cítil však, že je psychicky labilný, preto odcestoval do Madridu a dal sa vyšetriť na psychiatrickej klinike.

Podľa jeho životopisca, britského publicistu Paula Kenyana, trpel Macías Nguema extrémnou paranoiou (stihomamom) a v Madride sa nejaký čas aj liečil. Do volieb však išiel a zvíťazil v nich vďaka nacionalistickým verejným vystúpeniam. Už vtedy bol povestný záchvatmi nevyspytateľného správania pravdepodobne pod vplyvom rastlinnej drogy iboga, ktorú pravidelne užíval.

Che Guevara, cigara Čítajte viac Kto naozaj bol Che Guevara a prečo ho nazvali Ježišom Kristom z Ria de la Plata?

Krátko po nástupe do úradu dal zavraždiť svojho protikandidáta a v krajine zaviedol trest smrti. V roku 1972 sa vyhlásil za celoživotného prezidenta a v nasledujúcom roku zorganizoval referendum o zrušení ústavy. Približne 99,9 % zastrašených voličov hlasovalo zároveň za udelenie neobmedzených právomocí pre prezidenta.

Nguema všade videl náznaky sprisahania, preto časom nariadil hromadné popravy poslancov, ministrov, úradníkov a dokonca aj príslušníkov svojho rodinného klanu. Osobitným terčom boli intelektuáli a vysokokvalifikovaní odborníci. Predpokladá sa, že za roky svojej diktatúry dal Macías zavraždiť okolo 50-tisíc ľudí a prinajmenšom toľko ich ušlo z krajiny.

Diktátor prerušil styky so Španielskom a zblížil sa so Severnou Kóreou.

Po celej krajine viseli jeho fotografie s nápisom „Boh stvoril Rovníkovú Guineu vďaka Macíasovi“. Neskôr išiel ešte ďalej a sám sa vyhlásil za boha zvaného Jedinečný zázrak. Zakázal všetky cirkvi a kňazov dal popraviť. Dokonca zrušil nemocnice ako zbytočné, pretože vraj sám dokáže vyliečiť všetky choroby.

Rovníkovú Guineu začali v svetových médiách považovať za „africký Dachau“, obdobu známeho nacistického koncentráku.

Macíasa Nguemu nakoniec zosadil jeho synovec Obiang Nguema. Zvláštny tribunál ho odsúdil spolu s ďalšími šiestimi najvyššími predstaviteľmi režimu na smrť. Problémy boli s popravou, lebo guinejskí vojaci ich odmietli zastreliť v obave, že Macíasov duch sa vráti a pomstí sa im. Exekúciu preto 29. septembra 1979 vykonala zapožičaná popravná čata z Maroka.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #Politika #duševné choroby #duševné poruchy #politická elita