Je podľa vás svet čierno-biely alebo dúhový?

Mali by sme byť tolerantní farbám, ktoré sa nám nepáčia? A čo ak nemáme na výber sa na ne nepozerať?

18.07.2022 06:20

Verejnú diskusiu neustále zaplavujú zjednodušenia a rôzne predsudky. Liberáli sú „feťáci”, konzervatívci sú spiatočnícki, inak sexuálne orientovaní ľudia sú zvrhlíci a Ukrajinci zas nacisti.

Sú podľa vás zjednodušenia a predsudky prínosné pre verejnú diskusiu? A vôbec, pokiaľ by sme mali tolerovať všetky druhy farieb života?

Zapojte sa do aktuálnej diskusie a prispejte k spoločnému úsiliu budovania vzájomného porozumenia a tolerancie.

Kto sa zúčastnil? A v čom panuje zhoda?

Diskusia zatiaľ vykreslila dve názorové skupiny. Napriek zopár odlišnostiam však prevládajú konsenzuálne komentáre. Prvú skupinu, A, hnevá, „ak sa propaguje len jedna farba”, no zároveň súhlasí s tým, že „tolerovať by sme mali aj farby, ktoré sa nám nepáčia”. Druhá skupina, B, si zas myslí, že by sme „mali byť tolerantní ku všetkým farbám”, pričom „neexistujú dobré a zlé farby”.

Priebežné výsledky diskusie zatiaľ ukazujú zhodnú interpretáciu tolerancie, ktorá predstavuje „rešpektovanie všetkých farieb života, pokým nespôsobujú utrpenie druhým”. Diskutujúci sa takisto zhodujú na tom, že „svet je pestrofarebný, len ľudia ho vidia čiernobielo”. Okrem toho sme našli konsenzus na tom, že preferencia farieb je otázkou vkusu, a preto „neexistujú dobré a zlé farby”.

Prečo sa pýtame?

Novou diskusiou počas leta odľahčujeme seriózny nádych DEMDIS konverzácií. To však neznamená, že vzájomná diskusia stráca zmysel. Ten spočíva v určení nových pravidiel do nášho Kódexu, ako aj v nájdení prejavov tolerancie, ktorú zapracujeme do konsenzuálneho Slovníka.

Výsledky diskusie na tému „Vieme, čo je fašizmus?” spolu s pokračovaním vám prinesieme na budúci víkend.

Diskusiu zastrešuje občianske združenie DEMDIS, ktorého mediálnym partnerom je denník Pravda. Cieľom spolupráce je zapájanie širokej verejnosti do umiernenej diskusie a nachádzanie konsenzu v polarizovanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predchádzajúcich diskusií nájdete na demdis.sk.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #tolerancia #čierno-biela #dúha #demdis