Mladý Slovák volá do boja s rakovinou umelú inteligenciu. Uznávajú ho doma aj vo svete

Jeho výskum, ako liečiť rakovinu oveľa presnejšie, a teda aj šetrnejšie a bezpečnejšie k pacientom, zaujal medzinárodné inštitúcie i odborníkov. Do boja s onkologickými chorobami totiž zapojil umelú inteligenciu. "Umožňuje nám presnejšie lokalizovať tumor i jeho tvar, a to v reálnom čase," hovorí 27-ročný Matej Gazda z Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. "Menšie riziko poškodenia zdravého tkaniva pri rádioterapii má vplyv na výrazne rýchlejšie zotavovanie pacienta."

21.12.2022 05:00
DSC 5784 Foto:
Matej Gazda získal prestížne ocenenie TOP Študentská osobnosť akademického roka 2021/22. Vybrali ho spomedzi trinástich finalistov z 91 najlepších študentov, ktorých navrhli dekani fakúlt alebo lídri vedeckých tímov. Nad podujatím má záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová, Slovenská rektorská konferencia a Slovenská akadémia vied. Pravda je hlavným mediálnym partnerom už 18. ročníkov, teda od začiatku súťaže.
debata (4)

V praxi to znamená, že lekári môžu na smrtiace bunky v tele človeka cieliť lúč počas rádioterapie v rovnakom čase, v akom získavajú informácie o ich polohe a tvare. Dnešné technológie to neumožňujú – robí sa to postupne, najskôr sa lokalizuje miesto výskytu a tvar tumoru, až následne sa ožaruje – zasahuje lúčmi ionizujúceho žiarenia. Rádioterapia však musí byť čo najpresnejšia, aby likvidovala iba tie bunky, ktoré má. Tumor v tele sa však hýbe pri každom nádychu a výdychu. Umelá inteligencia a model, ktorý doktorand Matej Gazda navrhol, však dokáže pohyb nádorov v tele dokonca aj predpovedať.

Výsledky sú dôležité a sľubné. Rádioterapia sa totiž dnes využíva zhruba u každého druhého človeka, ktorý sa lieči na nádorové ochorenie. Aj preto tento rok mladého vedca pozvali do Montrealu na známu univerzitu Polytechnique. V Kanade pôsobil ako vedecký pracovník a výsledkom jeho pobytu bolo aj 10 článkov v prestížnych odborných časopisoch.

Hromkovic-1-Digitaltag2017-web-64 Čítajte viac Špičkové švajčiarske učebnice píše Slovák. Nebyť protekcie, doma na Slovensku ho nevzali ani na strednú

V pondelok Matej Gazda získal aj prestížne ocenenie TOP Študentská osobnosť akademického roka 2021/22. Vybrali ho spomedzi trinástich finalistov z 91 najlepších študentov, ktorých navrhli dekani fakúlt alebo lídri vedeckých tímov. Nad podujatím má záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová, Slovenská rektorská konferencia a Slovenská akadémia vied.

„Umelú inteligenciu by som chcel do medicíny zapojiť čo najviac. Keď zachránime čo i len jeden život navyše, bude to úspech,“ povedal čerstvý držiteľ titulu. "Teraz ide o to, aby sa naše výsledky pretavili do praxe a začali sa čo najskôr používať aj pri liečbe.“

Podujatie už po osemnásty raz organizuje Junior Chamber International Slovakia, ktorá je členom dobrovoľnej medzinárodnej organizácie JCI. Jej cieľom je na celom svete podporovať mladých ľudí, ich chuť ustavične rásť, vzdelávať sa. „JCI je jednou z najväčších organizácií s aktivitami pre mladých lídrov na svete. Vznikla v Spojených štátoch, dnes má zastúpenie v 115 krajinách sveta a spája sa s menami ako napríklad J. F. Kennedy, Ronald Reagan, Ted Turner či Bill Gates,“ hovorí výkonný predseda Junior Chamber International Slovakia Marián Meško.

Toto je budúca elita národa

Poctivo študujú, píšu dizertačné práce, bádajú. Pomáhajú, aby bolo Slovensko lepšie. Hoci ešte na školách, už zbierajú uznanie a ceny doma i vo svete. Pozrite si najšikovnejšie mladé mozgy - finalistov prestížnej súťaže Študentská osobnosť 2021/22.

Fotogaléria
Matej Gazda získal prestížne ocenenie TOP...
Trinásť finalistov prestížnej súťaže Študentská...
+3Matej Gazda z Fakulty elektrotechniky a...

Ďalší laureáti:

1. Elektrotechni­ka, priemyselné technológie – Marek Búran, Elektrotechnický ústav SAV, Bratislava: Za prácu na výskume supravodičov, materiálov budúcnosti, ich stabilite v inovatívnom a efektívnom spôsobe chladenia.

2. Hutníctvo, strojárstvo, energetika – Gabriel Stolárik, Fakulta výrobných technológií TU Košice so sídlom v Prešove: Za výskum modifikácie povrchov biomateriálov pre bedrové implantáty a ich využitie v ortopedickej chirurgii.

3. Kultúra a umenie – Kristína Paulin, Hudobná a tanečná fakulta VŠMU, Bratislava: Za angažmán vo svetoznámom súbore Hamburg Ballet John Neumeier, kde odtancovala 11 sezón, reprezentáciu vo svete a choreografickú tvorbu. Jej diela boli uvedené na Slovensku, v Česku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Kazachstane.

4. Právo – Ľuboslav Sisák, Právnická fakulta UPJŠ, Košice: Za práce spojené s medzinárodným právom súkromným, priekopníctvo, precíznosť a vysokú mieru originality. Využitie poznatkov z rakúskeho a nemeckého práva v slovenskom právnom poriadku. Reprezentáciu na Právnickej fakulte Univerzity Ludwiga Maximiliána v Mníchove, kde sa etabloval ako nádejná osobnosť nastupujúcej generácie slovenskej právnej vedy.

5. Lekárske vedy – Matej Gazda, Fakulta elektrotechniky a Informatiky TU, Košice: Za snahu o zlepšenie zdravotnej starostlivosti o pacienta pomocou umelej inteligencie, výskum a modely pre minimalizáciu poškodenia zdravého tkaniva pri rádioterapii, zvýšenie presnosti ožarovania, namodelovanie správneho tvaru a miesta výskytu tumoru z 2D snímky do 3D. Plus za využitie neoznačených dát, ktoré sú v nemocniciach vo veľkých množstvách a vytvorenie modelu na detekciu covidu a pneumónie zo snímok hrudníka, kde dosiahol presnosť diagnostiky 91 percent.

6. Farmácia – Daniel Krchňák, Farmaceutická fakulta UK, Bratislava: Za výskum zníženia nežiaducich účinkov liekov, školské a mimoškolské aktivity, spoluautorstvo vysokoškolských skrípt „Farmaceutická technológia – praktikum“ a priekopnícku prácu o siliciach v listoch medovky.

7. Prírodné vedy, chémia – Lukáš Kolarič, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Bratislava: Za výskum a sledovanie nových metód znižovania toxických látok v mlieku zvyšujúcich cholesterol, ktoré majú vplyv na šírenie srdcovocievnych a ďalších civilizačných ochorení.

8. Stavebníctvo, architektúra – Janette Podhorská, Ústav stavebníctva a architektúry SAV, Bratislava: Za prácu na vývoji vysokohodnotných ťažkých betónov s environmentálne pridanou hodnotou, využitie ekologických cementov a reprezentáciu (Budapešť, Varšava, Soul).

9. Poľnohospo­dárstvo, lesníctvo, drevárstvo – Lucia Galovičová, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU, Nitra: Za rozvoj poznatkov o rastlinných siliciach, ktoré by mohli byť vhodnou náhradou za antibiotiká v boji proti vysokorezistentným baktériám, motiváciu nadaných študentov a dobrovoľnícku činnosť v Slovenskom červenom kríži.

10. Filozofia, psychológia, politológia, sociológia, pedagogika, psychológia – Roman Burič, Ústav experimentálnej psychológie, Centrum spoločenských vied SAV, Bratislava: Za výskum ľudského správania sa a rozhodovania s dôrazom na fakt, prečo je emotívne, a nie racionálne a ako tomu predchádzať, za prenos poznatkov do praxe – do fungovania firiem, miest či obcí.

11. Informatika a matematicko-fyzikálne vedy – Silvia Haringová, Fakulta prírodných vied a informatiky, UKF Nitra: Za učenie žiakov, študentov i učiteľov formou „matematickej prechádzky“ – praktického riešenia matematických úloh v prírode, priamo prepojeného s reálnymi objektmi; žiaci pracujú v skupinách, využívajú meracie pomôcky, mobily, GPS, učia sa, aké majú nadobúdané vedomosti reálny význam.

12. Ekonómia – Alexandra Mertinková, Ekonomická fakulta UMB, Banská Bystrica: Za implementovanie inovatívnych analytických modelov využívaných v podnikateľskej sfére na politiku zamestnanosti.

13. Šport – Eliška Mintálová, Fakulta telesnej výchovy a športu UK, Bratislava: Za reprezentáciu Slovenska, účasť na olympiáde, získanie titulu majsterky sveta seniorov a zavŕšene juniorskej kariéry rovnako titulom majsterky sveta do 23 rokov vo vodnom slalome.

Pravda je hlavný mediálny partner projektu Študentská osobnosť, ktorú vyhlasuje JCI Slovensko.

študentská podnikateľská cena 2022 Čítajte viac Maľovanie bytu cez mobil, hríby zo šuplíka: Pozrite si najlepšie firmy mladých Slovákov IMG 5488 Čítajte viac Z recyklovaného špaku diaľnica? Vďaka slovenskému študentovi nie sme od toho ďaleko Michal Takáč Čítajte viac Absolútnym víťazom Slovak University Startup Cup 2022 sa stal Michal Takáč JCI, študentský startup, Čítajte viac Zabodovalo tričko, ktoré vyrovná chrbát
logo jci

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #SAV #TUKE #JCI #Matej Gazda #Študentská osobnosť #Fakulta elektrotechniky a Informatiky